arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

Ismét vannak martonvásári önkéntes tűzoltók!

A 2012-ben megszűnt a Martonvásári Önkéntes Tűzoltó Egyesületet 5 év múltán keltette ismét életre tíz lelkes önkéntes Martonvásár, Tordas és Ráckeresztúr együttműködésében. Az újjászerveződött egyesületet 2017. november 13-án hivatalosan is nyilvántartásba vette a bíróság, így az elmúlt hetekben magasabb fokozatra kapcsolhatott a tagtoborzás, a támogatók felkutatása és az eszközbeszerzések tervezése. Az egyesület önkéntes tűzoltói immár 40-en vannak, a tagok közel fele rendelkezik tűzoltó szakmai képesítéssel és tapasztalattal.


A martonvásári Önkéntes Tűzoltó Egylet 1926-ban létesült fúvószenekara

A Marton ÖTE legfontosabb idei célja, hogy mindhárom település rendelkezzen legalább egy-egy kisméretű, gyorsan bevethető felszerelés-szállító járművel. Ezekkel már biztosítható a különféle eszközök és a tűzoltók beavatkozási helyszínre juttatása, de távolabbi cél, hogy Martonvásáron egy gépjárműfecskendő is készenlétben álljon, ezzel tovább erősítve a három település és a térség biztonságát. Az eszközbeszerzések érdekében a Marton ÖTE különféle pályázatokon kíván részt venni és támogatókra is számít, az alapvető működési költségeiket viszont a helyi önkormányzatokkal együttműködve kívánják előteremteni.


Nemzetközi kapcsolatok a múltban: martonvásári és baienfurti önkéntes tűzoltók

A szervezet működéséhez szükséges alapok megteremtéséhez Martonvásár Város Önkormányzata részéről biztosított támogatás, valamit más tűzoltóságoktól kapott, több millió forint értékű használt és új  felszerelés, illetőleg további adományoknak köszönhetően máris számos eredményt tud felmutatni az egyesület. Felszerelést szállító kishaszon-gépjárművet szereztek be, hamarosan tűzoltó szakfelszerelésekkel, védőeszközökkel, illetve különféle nagy értékű műszaki-mentő egységekkel – például hidraulikus feszítő-vágó berendezéssel, szivattyúval, láncfűrésszel – állnak készenlétbe. A tűzoltó képesítéssel nem rendelkező tagok szakmai munkába történő bekapcsolódása érdekében „önkéntes tűzoltó alaptanfolyamot” szerveztek, melynek záróvizsgájára április 7-én kerül sor.


Önkéntes tűzoltó alaptanfolyam

Az elmúlt hónapok során megteremtett feltételeknek köszönhetően együttműködési megállapodást kötöttek az érdi hivatásos tűzoltó parancsnoksággal, mely alapján önkéntes tűzoltóink 2018. február 15-től riaszthatóak Martonvásár, Tordas és Ráckeresztúr települések területére.

A helyi önkéntes tűzoltósági erők létrejöttével a rövidebb vonulási időnek, illetve az alapos helyismeretnek köszönhetően, korábban kaphatnak segítséget a kárt szenvedők. A helyi tűzoltók a több egyidejű káresemény, illetve a nagyobb balesetek bekövetkezése esetén is jelentős segítséget tudnak nyújtani a hivatásos erőknek, ugyanis ilyen esetekben a szokásosnál még távolabbról érkezne a segítség.

Nem lebecsülendő az önkéntes helyi tűzoltóság közösségformáló hatása sem, ugyanis a helyi rendezvények biztosításán túl különféle programok szervezésében is tevékenyen részt kívánnak venni, például tűzoltó bemutatókkal, gyermeknap és tűzoltónap szervezésével. A helyiek biztonságtudatosságának erősítésében is komoly szerepet kívánnak vállalni, melynek keretében propaganda tevékenységet, tűzoltó alaptanfolyam megvalósítását tervezik. Mivel településünkön jelentős hagyománya van az önkéntes tűzoltó mozgalomnak, így az első szervezet 1888. évi megalakulásának 130. évfordulóját ismét méltó módon tudjuk megünnepelni.


Önkéntes tűzoltó alaptanfolyam

Az egyesületi életéről és eredményeiről a tuzoltosag.martonvasar.hu weboldal ad tájékoztatást. Az ote@martonvasar.hu elektronikus levélcímen várják az önkéntes tűzoltó munkába bekapcsolódni kívánók – különösen a tehergépjármű vezetői engedéllyel rendelkezők – jelentkezését.