arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

Magyar Hősök Emléknapja

2018. május 27. 09:30

A hazáért életüket feláldozó, hős martonvásári halottaink tiszteletére Martonvásár Város Önkormányzata tisztelettel meghívja Önöket a május 27-én (vasárnap) 9:30-kor kezdődő megemlékezésére az Emlékezés terére.

 

Az emléknap IV. Károly király 1917-es kezdeményezésére vezethető vissza, amely valamennyi községet arra kötelezett, hogy méltó emléket állítson honvédő katonai hőseinek minden év májusának utolsó vasárnapján.1925-ben a honvédelmi miniszter hősök emlékünnepe elnevezéssel nemzeti ünneppé nyilvánította május utolsó vasárnapját. 1946-tól azonban elmaradtak a hivatalos megemlékezések: a világháborúk hőseiről Magyarországon 1989. május 29- én emlékeztek meg ismét nyilvánosan, Szekszárdon. Az első állami rendezvényt 1990-ben tartották meg.

Már az 1917. évi VIII. törvénycikk elrendelte a háborúkban küzdő hősök emlékének megörökítését és az előttük való tiszteletadást. Az Országgyűlés a 2001. évi LXIII. törvényben ismét a magyar hősök emlékünnepévé nyilvánította minden május utolsó vasárnapját.

http://hosoknapja.kormany.hu/