arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

Tájékoztató a címváltozással összefüggő teendőkről

ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÓ

Martonvásár Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) Képviselő-testületének – a közterületek és magánutak elnevezésének, valamint a házszámozás szabályainak megállapításáról szóló 23/2016. (XII.14.) – önkormányzati rendeletében (a továbbiakban: Rendelet) foglaltak alapján az Önkormányzat városunkban egy már rendkívül hosszú idő óta fennálló állapotot igyekszik orvosolni, azzal, hogy a kialakult házszámozási rendben fennálló hiba vagy hiány miatt újraházszámozzuk az érintett teljes közterületet (utcát, utat).

A módosításokkal érintett közterületek:
A módosítások végrehajtása 2018-ban ütemezetten várható, az alábbiak szerint:
- Június-július: Kvassay Sándor utca, Dózsa György út, Gyulay utca
- Július-augusztus: Orbánhegy utca, Kossuth Lajos tér, Kuti András utca, Keresztúri út
- Augusztus-szeptember: Őszi utca, Nyári utca, Külső-Budai út, Juharfa utca, Nyárfa utca, Tornyosi dűlő
- Szeptember-november: Budai út, Szent László út, Fehérvári út

Az újraházszámozás célja, hogy az egyes nyilvántartások (központi címregiszter és az ezzel összekapcsolt egyéb nyilvántartások, pl. ingatlan-nyilvántartás, lakcímnyilvántartás) helyesen tartalmazzák az ingatlanok helyrajzi számához kapcsolódó teljes címet (közterület elnevezése és házszáma).

Erre azért van szükség, hogy az esetleges tulajdonjogban történő változás esetén az átírás zökkenőmentes legyen, továbbá lakcím- és tartózkodási hely bejelentésénél a címnyilvántartó rendszerben történő rögzítés gördülékeny legyen, valamint a postai küldemények megfelelő címzett részére történő eljuttatásának biztosításához a pontos és tisztázott cím is előfeltétel.

 

A házszámok megváltoztatása, valamint közterületek elnevezése/átnevezése (a továbbiakban együttesen: címváltozás) az alábbi következményekkel jár:

  1. A címváltozással érintett lakos lakcímigazolványába a régi házszám helyett az új házszám, valamint új/módosított közterület elnevezések nyilvántartásba vétele szükséges. A régi típusú személyazonosító igazolvánnyal rendelkező személy esetén lakcímigazolvánnyal történő ellátása szükséges. Azon lakosnak, aki rendelkezik gépjárművel, a forgalmi engedélyében történő címváltozást is be kell jegyeztetnie.
  2. A házszám módosítása érintheti az egyéni vállalkozót, gazdasági társaság székhelyét/ telephelyét. A változását a nyilvántartásokba be kell jegyeztetni. Amennyiben a gazdasági tevékenység végzése működési engedély, telepengedély, vagy más hatósági engedély köteles, akkor az azokban megjelölt cím megváltozását szintén jelezni kell a hatóságok felé.
  3. Az utca lakosainak a különböző pénzintézetekkel kötött szerződéseiben szintén át kell vezetni a cím megváltozását.
  4. A közszolgáltatókat (E-on Zrt., Főgáz Zrt., VHG Kft., Fejérvíz Zrt.) Martonvásár Város Önkormányzata külön hivatalos levélben értesíti a címváltozásról.

 

Hivatali ügyintézést, okmányok kiadását érintő teendők:

  1. A polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény 13/A. §-a szerint a központi címregiszterbe bejegyzett címelemek megváltozása miatt költözéssel nem járó lakcímváltozás esetén a címváltozásnak megfelelő személyi azonosítóról és lakcímről szóló hatósági igazolványt a címváltozás szerinti lakó- vagy tartózkodási hely szerint illetékes járási hivatal hivatalból állítja ki és kézbesíti a polgár részére. A polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvényvégrehajtásáról szóló 146/1993. (X. 26.) Korm. rendelet 18. § (2) bekezdésének e) pontja szerint a hatósági igazolvány kiadása hivatalból történik, ha arra a központi címregiszterbe bejegyzett címelemek megváltozása miatt költözéssel nem járó lakcímváltozás miatt kerül sor, így Önöknek nincs teendőjük ezzel kapcsolatosan.
  2. Az illetékről szóló 1990. évi XCIII. törvény (továbbiakban: Itv.) IX. melléklete IV/2/d) pontja szerint illetékmentes a forgalmi engedély cseréjére irányuló eljárás, amennyiben arra a helység, az utca, egyéb helymeghatározó adat nevének vagy számának megváltozása miatt kerül sor.

Az Itv. 33. § tárgyuknál fogva illetékmentes eljárások:

32. őstermelői igazolvány cseréje, ha arra az őstermelői igazolványban szereplő helységnév, utcanév, illetve házszám állami vagy önkormányzati döntés alapján történő változása, illetve az őstermelő lakóhelyének más megye illetékességi területéhez való csatolása miatt kerül sor.

50. a vállalkozói igazolvánnyal és az üzlet működési engedélyével kapcsolatos eljárás;

51. az állandó személyazonosító igazolvány és a lakcímet igazoló hatósági igazolvány kiadására irányuló eljárás.

3. A cégek esetében a cégeljárással érintett gazdasági társaságok részére eljárási illetékmentesség vagy kedvezmény nem állapítható meg.

 

Fentiek alapján a természetes személyek okiratainak, valamint a vállalkozások működési engedélyeinek, őstermelői igazolványoknak az utcanév megváltoztatása okán szükséges okmánycseréje illetékmentes. Az új okmányok kiállítását a Fejér Megyei Kormányhivatal Martonvásári Járási Hivatalának Kormányablak Osztálya Martonvásár Város Jegyzőjének megkeresésére hivatalból elvégzi, és az érintettek részére postázza, Önöknek ez ügyben nem kell lépéseket tenniük.

 

A címváltozás az ingatlan-nyilvántartást is érinti. A tulajdoni lap I. része tartalmazza az ingatlan adatait. A cím átvezetésére a Földmérési és Távérzékelési Intézet (továbbiakban: FÖMI) jogosult. A FÖMI a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala útján értesül a Központi Címregiszterben történt címváltozásról. A Központi Címregiszterben történő közterület-névváltozás átvezetéséről a Jegyző gondoskodik, így e területen sincs tennivalójuk az ügyintézéssel.

 

A döntés meghozatalát követően hivatalból külön kell értesíteni továbbá a hivatalokat, Mentőszolgálatot, Rendőrséget, stb., melynek megtörténtéről a határozatban foglaltak szerint a Jegyző gondoskodik.