arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

Néptánctábor Martonvásáron

Július első hetében komoly műhelymunka folyt a BBK Központ és a MALOM (Művészeti Iskola) falai között. Martonvásár Város Önkormányzata a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Százszorszép Alapítvány közös összefogásában, egy különleges néptánctábort valósítottak meg a mezőkölpényi testvértelepülésünk fiataljainak bevonásával, ahol a helybéli és mezőkölpényi ifjak együtt élhették meg a közös táncolás örömét.

Valójában sokkal többről szólt ez a hét, mint amire először gondolnánk. A szokásosnak mondható tábori élményelemek biztosítása mellett a fő koncepció az volt, hogy a mezőkölpényi ifjúságnak Németh Ildikó és Szabó Szilárd tánctanárok zseniális vezetésével visszatanítsuk saját, elvitathatatlan kultúrájukat. Így talán megőrizzük még néhány évtizedre ezt a gazdag táncanyagot, emellett értéket adunk a sokszor nehézségekkel tűzdelt mindennapok mellé testvértelepülésünkön élő barátainknak. Olyan kincset, melyet néhány évtizede még mi kaphattunk meg örökül nagyszüleiktől.

Az együtt töltött időt próbáltuk aktívan kihasználni, s a napközbeni tánctantanuláson túl, a koraesti órákban igyekeztünk élményekkel teli programokat szervezni. Nyitó- és záró táncházat tartottunk élőzenével, szalonnáztunk is egy este a városi kemencénél, ami spontán grundfoci meccsel zárult és még közös mesenézést is beiktattunk a mozivá alakult BBK színháztermében némi pizza vacsora kíséretében.

Nagy hála és köszönet illeti azokat a fogadó családokat, akik erre a pár napra saját gyermekükként gondoskodtak a mezőkölpényi fiatalokról. Szívmelengető volt látni, hogy milyen őszinte új barátságok születtek az együtt töltött idő során.

A néptánctábor szervezése mögött komoly helybéli szolgáltatói gárda munkálkodott, akiknek ezúton köszönjük lelkiismeretes munkájukat, segítve ezzel egy álom megvalósulását. Emellett nagy hálával tartozunk a lelkes önkénteseknek is, akik szinte mindig segítségre készen álltak.

Bízunk benne, hogy a jövőben lesz még alkalmunk hasonló, értékátadó programokat ilyen jó hangulatban, együtt megélni.

Mert, ahogy közel száz éve, Kodály Zoltán is felismerte az átörökítés hiányában a  veszélyt: „Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.”

 

Kiss-Orosz Kata
A Százszorszép Alapítvány és a BBK Központ nevében