arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

A hős aradi vértanúinkra emlékeztünk

Nemzeti gyásznapunkon félárbócra eresztettük Magyarország és a város zászlaját, a polgármesteri hivatal épületére pedig kikerült a gyászlobogó.

Martonvásár Város Önkormányzatának megemlékezésen hagyományosan Pletser Tamás tartott előadást, idén „A 16 aradi vértanú” címmel. A szám nem elírás, ugyanis 3 olyan hős ezredesünk is volt, akiket az aradi tizenhármak előtt vagy után küldött halálba Julius Jacob von Haynau. Előadásában Pletser először éppen a „bresciai hiéna” személyét járta alaposan körbe, akiről elmondta, hogy nyugdíjas éveiből visszatérve önként jelentkezett a császárnál a magyar földön történő „rendcsinálásra”. Pletser kitért arra is, hogy a megtorlás fogalmát tökélyre fejlesztő Haynau a magyar asszonyokat sem kímélte: akár ötgyermekes asszonyokat is nyilvános vetkőztetésekkel büntetett, akiket azután még meg is korbácsoltatott.

„Milyen különös, hogy Haynau bíró is keresztény és én is az vagyok. Csak az ördög keverhette így össze a kártyákat.” – ez volt a horvát származású Knezić Károly tábornokunk utolsó mondata. A mártírrá vált hős hazafi ekkor még nem sejthette, hogy a haynaui kereszténységbe a papok és lelkészek tömeges hazai üldöztetése és kivégzése is belefoglaltatik: Haynau rémuralmában 800 papot vetettek tömlöcökbe és tucatnyit végeztettek ki, mondta Pletser.

A megtorlás időszakának ezernyi szomorú történetét a lelkes megtorló későbbi, londoni sörgyár-látogatásával oldotta az előadó, amikor is az igazságkedvelő magyar vendégmunkás céhlegények felismerve a „hiénát”, alaposan elagyabugyálták őt.

Előadása végén Pletser bemutatta azt a három aradi vértanút, akiket nem 1849. október 6-án végeztek ki: Ormai Auffenberg Norbert honvédezredest (kivégezték: 1849. augusztus 22-án), Kazinczy Lajos honvédezredest (kivégezték: 1849. október 20-án), Hauk Lajos osztrák származású ezredest (kivégezték: 1850. február 19-én)

Hármuk története közül talán Ormai Auffenberg Norberté a jóérzésű emberek lelkét leginkább felkorbácsoló történet. Ormai 1849. augusztusában önként jelentkezett Haynaunál, mivel őszintén reménykedett abban, hogy majd várandós fiatal feleségére tekintettel kegyelmet kap a császári tábornoktól. Ormait pár nap múltán kötél általi halálra ítélték, majd kivégezték.

Pletser Tamás előadása után a Szent László Huszáregyesület hagyományőrző huszáraival a résztvevők (kb. 70 fő) megkoszorúzták az Emlékezés terén lévő, az aradi vértanúk tiszteletére emelt fekete kopjafát, és közösen elénekelték a himnuszt, illetve a szózatot.