arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

Újabb állomáshoz érkezett a Pannónia szíve területfejlesztési program

Pannónia Szíve újra nagyot dobban!

2019. február 13-án az etyeki Kálvária-dombnál tartott sajtótájékoztatóval és az újhegyi alsóút alapkövének ünnepélyes elhelyezésével nyitotta meg a Pannónia Szíve fejlesztési program III. ütemét Tessely Zoltán országgyűlési képviselő,

a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos, Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács (VVVTFT) elnöke, valamint Garaguly Tibor Etyek nagyközség polgármestere. 

Tessely Zoltán köszöntő beszédében a régiót érintő fejlesztések kapcsán kiemelte, hogy a Pannónia Szíve program létrejöttében mennyire fontos szerepet játszott a kormány támogatása, illetve Martonvásár, Bicske és Vál polgármesterei által kezdeményezett települési összefogás, amely a csatlakozásokkal együtt összességében már 23 települést számlál. A miniszterelnöki biztos külön köszönetét fejezte ki Magyarország kormányának és miniszterelnökének, amiért forrást biztosítottak ahhoz, hogy a Pannónia Szíve régió több évtizedes lemaradását, hátrányos helyzetét a célzott fejlesztésekkel sikerüljön ledolgozni. Támogatásukkal 2015 óta közel 4 milliárd forint közvetlen nemzeti forrást biztosítottak a Pannónia Szíve program számára. A területi operatív programokból szinte minden település tudott és tud gyarapodni

„Etyeken a négy borászati központ csodálatosan megújult, és ezt a megújulást tudjuk folytatni a ma bejelentésre kerülő újabb elemekkel, amelyek idestova most már a fejlesztés III. ütemét képviselik”, fogalmazott a miniszterelnöki biztos. Ugyanakkor hangsúlyozta a Pannónia Szíve program további fejlesztéseit: kiemelte a martonvásári kastélypark megújulását, a modern tudományt bemutató Agroverzum közelgő átadását, a lovasberényi Cziráky épületegyütteshez tartozó katolikus templom felújítását, amely közel 200 millió forintos fejlesztést jelent, valamint megemlítette, hogy a kormány újabb 600 millió forintos támogatást biztosít a váli templom, a megye egyik legnagyobb egyházi épületének restaurálására, felújítására. 

A régió vízügyi fejlesztése kapcsán így nyilatkozott: „A Szent László-patak és a Váli-víz völgye megszépül, árvízmentesítés történik, az egész folyóparton egy revitalizációs folyamat indul el, aminek az összköltsége szintén közel 4 milliárd forint."

Dr. Molnár Krisztián beszédében olyan fejlesztések fontosságát hangsúlyozta, amelyek a falvakban élők igényeit is szolgálják. A Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács elnöke kiemelte, hogy a fejlesztések során meghallgatják a települések lakóinak jogos igényeit. Tessely Zoltán közbenjárásának köszönhetően így indulhatott meg a Pannónia Szívét érintő fejlesztések II. üteme. Ennek keretében 600 millió forint jutott az etyeki fejlesztések folytatására, és 841 millió forint a Bicskétől induló és Csabdiban végződő kerékpárút-hálózat meghosszabbítására, egészen a Komárom-Esztergom megyében található Tarján településig. Etyek vonatkozásában földkábelek és kandeláberek kerültek elhelyezésre, a körpincék területe egy szabadtéri színpaddal lett gazdagabb, valamint a település egészén wifi és információs hálózat épült. Az elnök emlékeztetett rá, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úr jóvoltából a Pannónia Szíve program III. üteme 2018. júliusában 858 millió forint újabb támogatást kapott. Ennek köszönhetően az újhegyi alsó út szilárd burkolatot kap, valamint a településen kezdetét veszi az öreghegyi fejlesztés, buszparkoló és út épül, illemhelyek létesülnek. Reményét fejezte ki, hogy a magántulajdonosok partnerek lesznek a fejlesztési programban, és a megvalósulás időben el tud indulni. A tervek között szerepel a kerékpárút-fejlesztés keretében egy új átkelési csomópont építése az 1-es főúton. 

Garaguly Tibor Etyek polgármestere megköszönte az évek óta tartó folyamatos támogatást, amelynek köszönhetően Etyek és környéke reneszánszát éli. Kijelentette: fontos és ritka pillanat egy település életében, amikor a történelmi-turisztikai településközpont és a szolgáltató-kereskedelmi-oktatási központ megújulhat és különválhat. 

 

Tessely Zoltán, Dr. Molnár Krisztián és Garaguly Tibor az alapkő letétele során egy időkapszulát is elhelyezett az újhegyi alsóútnál. Az időkapszulába került egy aláírt üzenet a jövő nemzedékének, egy február 13-i Fejér Megyei Hírlap, valamint két polaroid rendezvényfotó a résztvevőkről.