arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

Elkezdődött a Jókai Mór utca felújítása

A hirtelen jött tavaszias idő beköszöntével a kivitelező vállalkozó a tervezettnél korábban megkezdhette a Jókai Mór utca felújítási munkálatait.

A jelentősebb korlátozásokkal járó munkálatok március 2-án kezdődtek el a Jókai utca Bocskay és Teleki Pál utca közötti szakaszán.


2020. március 2-i állapot

A következőkben Horváth Bálint alpolgármester tájékoztatóját olvashatják, amely a Martonvásár Info facebook csoportban jelent meg a beruházás megvalósításával kapcsolatban:

 

"Kedves Jókai utcai és környéken élő Lakók!

1. Február 25-én reggel a Bocskai és Teleki utcák közötti földkiemeléssel megkezdődik a tényleges munka.

2. A Jókai utca jelenlegi felújítása a Bocskai és a Damjanich utca közötti szakaszt érinti.

3. A terepviszonyoknak megfelelő oldalon helyezzük el a szikkasztó árkokat, vagyis szakaszonként eltérő lesz a megjelölt oldal az út keresztlejtésének megfelelően. A műszaki célszerűség dönt, ezt még egyeztetjük, mert egy szakaszon módosítani kell. Az ingatlanok előtti pontos kialakítás tekintetében az építésvezetővel tudnak majd egyeztetni, kérdéseiket neki tudják feltenni, addig egy kis türelmet kérünk. Nem mély, hanem széles csésze kialakítással készülnek majd, hogy megfelelő földtakarás maradjon a közműbekötéseken, mert azok ebben az utcában sajnos nem túl mélyen futnak.

4. Az útépítéshez szükséges mértékben a cserjéket eltávolítjuk, fát nem kívánunk kivágni, arra csak speciális esetben kerülhet sor.

5. A helyszínt ellenőrizve nem találtunk az útépítést akadályozó öntözőfejeket. Ha építettek ilyet, akkor a tulajdonosnak kell gondoskodnia annak védelméről.

6. A munkákat szakaszoljuk, keresztutcától keresztutcáig, munkafázisonként. Vagyis nem készre épül egy szakasz, hanem egyszerre egy szakasz kiemelése és a kavicságyazat készül el, aztán a következő szakasz, majd jön szakaszonként a következő munkafázis.

7. Az új pályaszerkezet felső síkja átlagosan a jelenlegi útkorona fölött 5 cm-rel lesz minimum, de figyelembe vesszük a meglévő behajtók magasságát is.

8. A tervezett aszfalt útburkolat 3,5 m szélességben készül el, kétoldalt 50-50 cm zúzottkőből kialakított padkával. Pályaszerkezete: 15 cm kavicságyazat, 10 cm CKT, 6+4 cm aszfaltréteg.

9. Az elszennyeződött jelenlegi útpálya nem használható fel, útalapnak nem alkalmas, ezért új útalap készül.

10. Járda nem készül, az utca lakó-pihenő övezet, tehát vegyes használatú lakóutca. A gyűjtőút funkciót a Széchenyi utca tölti be.

11. A korábban megadott vilagosi.zsuzsanna@martonvasar.hue-mail címre tudják kérdéseiket, észrevételeiket megküldeni.

12. Azt javasoljuk, hogy a munkába vett szakaszra ne hajtsanak rá, de saját felelősségükre a napi munkavégzés végétől reggel nyolcig megtehetik azt, ha műszaki akadály, szintkülönbség ezt nem akadályozza. Az autókat a keresztező utcák közterületein, a Széchenyi utca közterületén, vagy a munkába nem vett Jókai utcai szakaszon tudják leparkolni. Ez ügyben türelmet kérünk a „befogadó” lakóktól a környéken!

13. Fekvőrendőr, kártyás beléptető sorompó nem szerepel a tervekben, ebben a fázisban nem készül. A későbbiekben az utóbbit nem tudjuk elképzelni, a fekvőrendőr (küszöb) utólag (hiszen amúgy is így készülne bevágással), a források rendelkezésre állása esetén, kompromisszummal kijelölt helyen elképzelhető.

+1. Az új aszfalt és a már megépült behajtók között az önkormányzat a zúzottköves kialakítást finanszírozza. Amennyiben a köztes részt aszfalt burkolattal készíttetnék el, erre saját költségen lehetőségük van. Ez ügyben a helyszínen keressék a PUHI Tárnok építésvezetőjét.

 

A felújított Jókai utca nem alkalmas gyűjtő útnak, ezért terelő, elkerülő útként nem lesz használható. Ott a Széchenyi utca (Bocskai, Jókai régi szakasz) a gyűjtőút, ezt a helyi rendeletben is tisztába tesszük.

A fizikai megoldása a korlátozásnak fekvőrendeőr nem tud lenni. (később ez is felvethető, de jelen összegkeretbe nem fért bele - úgyis útólag vágják a küszöböket) A táblázás, szabályozás, lezárás tekintetében viszont a Városháza nyitott a lakók javaslataira.

Ami több helyről felmerült:

- a Jókai utca végét, bár elkészül az összekötés a Damjanich utcával, sorompóval zárjuk le, vagy
- A Damjanich utcában a Széchenyinél táblázással korlátozzuk a továbbhaladást.

 

Türelmüket és együttműködésüket kérjük továbbra is, nem  lesz könnyű időszak.

 

Horváth Bálint​​​​​​​
Alpolgármester