A kastélypark természeti kincsei

Brunszvik Ferenc a mezőföldi kietlen pusztaságból az egyik legbujább magyarországi kastélyparkot hozta létre Martonvásáron. A 68 hektáros kastélyparkban – mely 1954 óta természetvédelmi terület – közel 400 féle fásszárú növényféleség található, lombhullatók és örökzöldek egyaránt. A kert fái között megtalálható a mocsári ciprus, a páfrányfenyő, a juhar és a platán is. A hársak közé amerikai szivarfát, balkáni vadgesztenyét ültettek. A park központjából kifelé haladva eredeti kőris-éger láperdőt, tölgy-kőris ligeterdőt, törpe mandulásokat is telepítettek.

A 70 hektáros, lejtős térszintű, gyönyörű park közepén átfolyó Szent László-patak vizének felduzzasztásával kis tavat alakítottak ki, benne szigetet.  A szigetet a mezei juhar, a mézgás éger és a magas kőrisek hatalmas példányai teszik árnyassá.

A park ékessége egy koros mocsári ciprus, mely már az 1800-as évek elején is meglehetett. Jellegzetessége a talajból kiálló léggyökerek tömege, melyek segítségével az oxigénhiányos mocsári környezetből kiemelkedve biztosítani tudja gyökereinek az oxigént. Az itt lévő mocsári ciprus törzskörmérete meghaladja a 4 métert.