arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

Montázs projekt

Megértőbbé válnak a tinédzserek a fogyatékos emberek iránt

A mindennapokban egyszerűnek tűnő feladatok elvégzése is gondot jelenthet a fogyatékos embereknek – erről szereztek igen gyakorlatias tapasztalatokat a székesfehérvári tinédzserek. A MONTÁZS projekt szakemberei tartottak számukra érzékenyítő foglalkozást az októberben
újraindult helyi Kamasz Klubban.

A járvány és az átalakítás miatti hosszabb kényszerszünet után ismét lehetővé vált a sokéves hagyománnyal bíró székesfehérvári Kamasz Klub újraindítása. Ennek keretei között az útkereső tiniknek tartanak a szakemberek önismereti foglalkozásokat, preventív tanácsadást, de a tevékenység része az empatikus közösség kialakítása, működtetése is.
Az idei első klubfoglakozásra a MONTÁZS projekt fogyatékosságügyi tanácsadóit hívták el, akik 14–16 éveseknek tartottak játékos érzékenyítő foglalkozást. A program része volt többek között egy sajátos „oroszlánvadászat”, ahol speciális felszereléseket használva, nehezített körülmények között (be- és kijutás az akadálymentes mosdóba, a liftek használata, végigmenni sötét alagsori folyosón közlekedőcsíkkal) kellett a diákoknak összegyűjteni tucatnyi oroszlánfigurát. A kamaszok megtapasztalhatták, hogy a mindennapokban egyszerűnek tűnő feladatok elvégzése, például helyiségekbe bejutni-kijutni vagy tájékozódni, milyen akadályok leküzdését követeli meg a fogyatékos
emberektől.
A fogyatékosságügyi tanácsadók már a székesfehérvári Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ által szervezett nyári napközis táborokban is jelen voltak hasonló érzékenyítő programokkal. Akkor is játékos formában tanulhatták meg az empátia, a segítő attitűd hasznosságát. A szakemberek tapasztalata, hogy az érzékenyítő foglalkozások után a gyerekek türelmesebbé, elfogadóbbá és segítőkészebbé válnak nemcsak a fogyatékos személyek, de egyéb hátrányos helyzetű csoportok irányába is.
A MONTÁZS projektet (EFOP 1.9.2. – VEKOP-16-2016-00001) a Szociálpolitikai Innovációs Közhasznú Nonprofit Kft. valósítja meg európai uniós támogatásból. A projekt célja a fogyatékosságból adódó igényekre reagáló közszolgáltatások minőségének és hozzáférhetőségének javítása, a fogyatékos emberek életminőségének, önálló életvezetési képességének és társadalmi befogadásának növelése.

A MONTÁZS projekt keretében országszerte 22 helyszínen működnek Információs és Koordinációs Pontok (IKOP-ok), amelyek naprakész információkkal segítik a fogyatékos embereket és családjaikat. Az egyes helyszíneken fogyatékosságügyi tanácsadók állnak az érintettek rendelkezésére személyesen, telefonon és e-mailben is.
A MONTÁZS projektről bővebb információt az alábbi linken talál:
https://nfszk.hu/projektek/montazs-projekt

A MONTÁZS projekt képviselői Fejér megyében:
 Viktória Rehabilitációs Központ (8000 Székesfehérvár, Erzsébet út 20.)
 kop.szekesfehervar@fszk.hu
Fogyatékosságügyi tanácsadók
 Magyar Máriusz +36 20 268-1165
 Akkermann Ferencné Oláh Rita Ágota +36 20 267-9049