Brunszvik-kastély és parkja

 

 

"Körülöttem minden Angliára emlékeztetett, olyannyira, hogy szinte Angliába képzeltem magamat?" - írta 1815-ben az angol Richard Bright utunk első állomásáról, a martonvásári Brunszvik kastélyról.

 

 
Cím: 2462 Martonvásár, Brunszvik u. 2.
Telefon: 
+36 30/629-3083
E-mail:  info@agroverzum.hu

Beethoven Emlékmúzeum   I   Agroverzum   I      Brunszvik-kert

 

 

Bejárat az Agroverzum új látogatóközpontján keresztül.
A kastélypark a martonvásári lakcímkártyával rendelkezők számára továbbra is ingyenes látogatható.

 

 

Az Agroverzum egyéb szolgáltatásairól, tárlatvezetéseiről és programjairól ITT tájékozódhat

A parkban kerékpározni, görkorcsolyázni, és gördeszkázni tilos! Kutyát és egyéb háziállatot bevinni nem szabad.

Ajánlott ingyenes parkolási lehetőségek a városunkba látogatók számára: Agroverzum előtti parkoló (kb. 50 parkolóhely), vasútállomás parkolói (kb. 200 parkolóhely), Rákóczi utca (kb. 20 parkolóhely), Kodály Zoltán utca (kb. 20 parkolóhely)

A kastélyról

Brunszvik Antal Mária Terézia királynőtől kapta a grófi rangot és a martonvásári birtokot. A kastély mai külseje az 1870-es neogótikus stílusú átépítéskor alakult ki. Az egyemeletes épület szabálytalan alaprajza, csúcsíves, nagy ablakai, a karcsú tornyok, támpillérek, fiatornyok, pártázatok együttese igazi romantikus hangulatot teremt. 

 

Brunszvik Antal majd fia, Ferenc virágzó gazdaságot teremtett itt, a kastély köré pedig valódi földi paradicsomot varázsolt. A park fái között megtalálható a mocsári ciprus, a páfrány fenyő, a juhar és a platán. A hársak közé amerikai szivarfát, balkáni vadgesztenyét ültettek. A park közepét kis tó foglalja el, benne sziget hatalmas, árnyas fákkal és szabadtéri színpaddal, ahol nyaranta 3 alkalommal felcsendülnek Beethoven melódiái annak emlékére, hogy a XIX. század első évtizedében többször megfordult itt a halhatatlan zeneszerző.

Beethovent a környezet szépsége mellett a Brunszvik-családhoz, főként a család hölgytagjaihoz fűződő barátsága vonzotta erre a helyre. Barátsága jeléül több darabját - köztük az Appassionata-szonátát - a család tagjainak ajánlotta. A park varázsa és a felcsendülő muzsika népszerűsége ma is töretlen. A kastélyban kialakított Beethoven Emlékmúzeumban a család nőtagjainak Beethovennel folytatott levelezését, valamint a művész és a család életével kapcsolatos dokumentumokat mutatják be. Látható többek között a zeneszerző hajtincse, szoborportréja és arcképe, megismerhetjük magyar vonatkozású műveit és egyéb magyarországi kapcsolatait is.

Az egykori főúri rezidencia ma a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontjának ad otthont.

 

Városnaptár

Szept

26

kedd

Polgármesteri Hivatal, Geróts terem
17:30 - 18:00

Szept

26

kedd

Polgármesteri Hivatal, Geróts terem
18:00 - 19:00

Szept

26

kedd

Polgármesteri Hivatal, Geróts terem
19:00 - 20:00

Szept

28

csütörtök

Szept

29

péntek

Szept

30

szombat

Brunszvik-Beethoven Kulturális Központ
9:00 - 18:00

Okt

3

kedd

Okt

5

csütörtök

Okt

5

csütörtök

Okt

12

csütörtök

Okt

19

csütörtök

Okt

26

csütörtök

Nov

2

csütörtök

Nov

7

kedd

Nov

9

csütörtök