Kerti hulladékok

 

Tisztelt Martonvásári Lakosok!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a kerti hulladék és avar égetése 2022. májustól szeptemberig
TILOS!

Az őszi időszakra vonatkozóan az ezzel kapcsolatos információkat frissíteni fogjuk.
A zöldhulladékok elszállításának időpontjait ITT találja.

Martonvásár Város Jegyzője

 

 

Tisztelt Ingatlantulajdonos!

Tisztelt Lakos!

A parlament által még nyáron elfogadott módosítás értelmében, a levegő minőségének javítása, a lakosság egészségének védelme érdekében, 2021. január 1-jétől kezdődően országszerte tilos az avarégetés és a kerti hulladék égetése.

December 2-án megjelent egy átmeneti szabályokat tartalmazó kormányrendelet, mely a koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet idejére felülírja a fél éve elfogadott módosítást, és az azzal járó országos tilalmat, és a veszélyhelyzet megszűnéséig (vagyis jelen állás szerint február 8-ig) továbbra is a települési önkormányzatok hatáskörében marad az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok rendelettel történő megállapítása.

Martonvásár Város Önkormányzata Képviselő-testületének a település rendjéről, a közösségi együttélés alapvető szabályairól és közterület-felügyelet létrehozásáról szóló 17/2016 (X.12.) önkormányzati rendeletében foglaltak alapján a kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt az avar és kerti hulladék nyílt téri égetése tilos.

Fentieket összefoglalva a parlament által elfogadott módosítás és a helyi szabályozás értelmében, városunkban 2021. január 1-jétől - a veszélyhelyzet ideje alatt is - az avar és kerti hulladék nyílt téri égetése tilos.

A tiltás hatására a tavasz közeledtével várhatóan jelentős igény fog jelentkezni a zöldhulladék elszállítására, elhelyezésére vonatkozóan. Jelenleg a szállítási gyakoriság kérdése még nem teljesen tisztázott, ennek a kidolgozása folyamatban van a szolgáltató részéről, valamint szintén folyamatban van egyéb alternatív megoldások keresése az elhelyezésre. Amint tisztázódni fognak ezek a kérdések tájékoztatni fogjuk a Tisztelt Lakosságot.

 

A magas nedvességtartalmú avar és egyéb kerti kerti hulladék égetése súlyosan szennyezi közvetlen környezetünket, így saját és szomszédságunkban élő embertársaink egészségét is. A helytelen égés során olyan, az élővilágra káros anyagok keletkeznek, mint a szén-monoxid, PM10-es mikrorészecskék, fenol származékok és még sorolhatnánk. Ezek mindegyike rövid és hosszú távon is roncsolja, betegíti le az élővilág minden tagját, az egészséges embert is. Nem beszélve arról, hogy az idősek, illetve a krónikus betegségekben szenvedők egészségügyi helyzetének a romlását is okozza.

A kerti hulladékok égetése során nem valósul meg a tökéletes égés, így a jelentős mennyiségű károsanyag akár egész kisvárosunk földközeli légterét határértékeken felül is elszennyezheti.  A kerti hulladékok égetését mindenekelőtt tehát igyekezzünk elkerülni, például komposztálással vagy a martonvásári zöldhulladékokat rendszeresen begyűjtő VHG Nonprofit Kft. szolgáltatásának igénybevételével.


Kép forrása: Megyeri Szabolcs kertészete

 

 A zöld hulladék égetésének központi tiltása miatt a keletkező többlet hulladék kezelésére az önkormányzat keresi a megoldást.

 

2022. szeptember 24.
Gellért, Mercédesz
Elérhetőségek

Agroverzum - Tudományos Élményközpont

2462 Martonvásár, Brunszvik u. 2.

+36 (30) 6293083

info@agroverzum.hu

Az Agroverzum honlapja

Brunszvik kastély és parkja

2462 Martonvásár.Brunszvik út 2.

+36 (22) 569563

nagy.gabriella@agrar.mta.hu

A Brunszvik kastély és parkja honlapja

Polgármesteri Hivatal

2462 Martonvásár, Budai út 13.

+36 (22) 460-004

onkormanyzat@martonvasar.hu

Elérhetőségek és ügyfélfogadás

Képviselő-testület

2462 Martonvásár Budai út 13.

+36 (22) 460-004

horvath.balint@martonvasar.hu

Járási Hivatal

2462 Martonvásár Budai út 1.

+36 (22) 569-280

hivatal.martonvasar@fejer.gov.hu

Elérhetőségek és ügyfélfogadás

Kormányablak / Okmányiroda

2462 Martonvásár Budai út 1.

+36 (22) 460-081

kormanyablak.martonvasar@fejer.gov.hu

Forum Martini

+36 (20) 924-9946

kommunikacio@martonvasar.hu

Impresszum

Kommunikáció

+36 (30) 392-3062

sajto@martonvasar.hu