Kerti hulladékok égetése

Az avar- és zöldhulladék-égetés szabályainak módosításáról

 

Tájékoztató avar és kerti hulladék égetésről

Ezúton tájékoztatjuk a Martonvásár belterületén ingatlannal rendelkezőket, hogy belterületi ingatlanon - a veszélyhelyzetre megállapított külön központi szabályozás alapján - avar és kerti hulladék égetése 2021.09.01. és 2021.12.31. között az ünnepnapokat kivéve kizárólag minden hónap 3. péntekén és szombatján,

amennyiben az időjárási körülmények nem teszik lehetővé (pl. esős időjárás), a következő hét péntekén és szombatján engedélyezett

Égetési napok:
2021.10.22. (péntek)

- Az ingatlanon keletkezett kerti hulladékot csak megfelelően kialakított tűzrakó helyen és az ingatlanon belül (kert, udvar) szabad égetni úgy, hogy az, az emberi egészséget és a környezetet ne károsítsa, és az égetés hősugárzása kárt ne okozzon. Közterületen avart és kerti hulladékot égetni tilos.

- Tilos a kerti hulladék égetése párás, ködös, esős időben. Az égés folyamatának gyorsítására légszennyező vagy bűzös segédanyag nem alkalmazható. Az avar és kerti hulladékkal együtt kommunális és ipari eredetű hulladék, veszélyes anyag, illetve nagy mennyiségű papír égetése tilos.

- Tüzet rakni csak a vagyoni és személyi biztonságot nem veszélyeztető módon, lakó és gazdasági épülettől kellő távolságra, nagykorú, cselekvőképes személy folyamatos felügyelete, a lakókörnyezet lehető legkisebb zavarása mellett szabad.

- Az étel készítésére szolgáló tűz rakása egész évben fa vagy faszén égetésével engedélyezett.

Tisztelt Ingatlantulajdonos!

Tisztelt Lakos!

A parlament által még nyáron elfogadott módosítás értelmében, a levegő minőségének javítása, a lakosság egészségének védelme érdekében, 2021. január 1-jétől kezdődően országszerte tilos az avarégetés és a kerti hulladék égetése.

December 2-án megjelent egy átmeneti szabályokat tartalmazó kormányrendelet, mely a koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet idejére felülírja a fél éve elfogadott módosítást, és az azzal járó országos tilalmat, és a veszélyhelyzet megszűnéséig (vagyis jelen állás szerint február 8-ig) továbbra is a települési önkormányzatok hatáskörében marad az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok rendelettel történő megállapítása.

Martonvásár Város Önkormányzata Képviselő-testületének a település rendjéről, a közösségi együttélés alapvető szabályairól és közterület-felügyelet létrehozásáról szóló 17/2016 (X.12.) önkormányzati rendeletében foglaltak alapján a kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt az avar és kerti hulladék nyílt téri égetése tilos.

Fentieket összefoglalva a parlament által elfogadott módosítás és a helyi szabályozás értelmében, városunkban 2021. január 1-jétől - a veszélyhelyzet ideje alatt is - az avar és kerti hulladék nyílt téri égetése tilos.

A tiltás hatására a tavasz közeledtével várhatóan jelentős igény fog jelentkezni a zöldhulladék elszállítására, elhelyezésére vonatkozóan. Jelenleg a szállítási gyakoriság kérdése még nem teljesen tisztázott, ennek a kidolgozása folyamatban van a szolgáltató részéről, valamint szintén folyamatban van egyéb alternatív megoldások keresése az elhelyezésre. Amint tisztázódni fognak ezek a kérdések tájékoztatni fogjuk a Tisztelt Lakosságot.

 

A magas nedvességtartalmú avar és egyéb kerti kerti hulladék égetése súlyosan szennyezi közvetlen környezetünket, így saját és szomszédságunkban élő embertársaink egészségét is. A helytelen égés során olyan, az élővilágra káros anyagok keletkeznek, mint a szén-monoxid, PM10-es mikrorészecskék, fenol származékok és még sorolhatnánk. Ezek mindegyike rövid és hosszú távon is roncsolja, betegíti le az élővilág minden tagját, az egészséges embert is. Nem beszélve arról, hogy az idősek, illetve a krónikus betegségekben szenvedők egészségügyi helyzetének a romlását is okozza.

A kerti hulladékok égetése során nem valósul meg a tökéletes égés, így a jelentős mennyiségű károsanyag akár egész kisvárosunk földközeli légterét határértékeken felül is elszennyezheti.  A kerti hulladékok égetését mindenekelőtt tehát igyekezzünk elkerülni, például komposztálással vagy a martonvásári zöldhulladékokat rendszeresen begyűjtő VHG Nonprofit Kft. szolgáltatásának igénybevételével.


Kép forrása: Megyeri Szabolcs kertészete

 

 A zöld hulladék égetésének központi tiltása miatt a keletkező többlet hulladék kezelésére az önkormányzat keresi a megoldást.

 

2021. október 27.
Szabina
Elérhetőségek

Agroverzum - Tudományos Élményközpont

2462 Martonvásár, Brunszvik u. 2.

+36 (30) 6293083

info@agroverzum.hu

Az Agroverzum honlapja

Brunszvik kastély és parkja

2462 Martonvásár.Brunszvik út 2.

+36 (22) 569563

nagy.gabriella@agrar.mta.hu

A Brunszvik kastély és parkja honlapja

Polgármesteri Hivatal

2462 Martonvásár, Budai út 13.

+36 (22) 460-004

onkormanyzat@martonvasar.hu

Elérhetőségek és ügyfélfogadás

Képviselő-testület

2462 Martonvásár Budai út 13.

+36 (22) 460-004

horvath.balint@martonvasar.hu

Járási Hivatal

2462 Martonvásár Budai út 1.

+36 (22) 569-280

hivatal.martonvasar@fejer.gov.hu

Elérhetőségek és ügyfélfogadás

Kormányablak / Okmányiroda

2462 Martonvásár Budai út 1.

+36 (22) 460-081

kormanyablak.martonvasar@fejer.gov.hu

Forum Martini

+36 (20) 924-9946

kommunikacio@martonvasar.hu

Impresszum

Kommunikáció

+36 (30) 392-3062

sajto@martonvasar.hu