arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

Martonvásári Kertbarát Egyesület

Martonvásári Kertbarát Egyesület

Adószám 1% felajánláshoz: 18492099-1-07

Székhely: 2462 Martonvásár, Vajda jános utca 29.

Elérhetőség: Borostyán Mátyás, 0622/460-156 

 

"Az egyesület célja a kert és szőlőtulaj-donosok szakmai munkájának segítése, korszerűbb ismeretek átadása a magyar mezőgazdaság, a borvidék hírnevének növelése, Martonvásár híres mezőgazdasági múltjának és jelenének népszerűsítése. Szakmai előadások, fórumok szervezése mezőgazdasági környezetünk talajszerkezetének tulajdonságairól, a szőlészet, borászat aktuális szakmai kérdéseinek, jogszabályi hátterének módosulásáról, a teendőkről, a gyümölcs, zöldség és virágnövények termesztéséről. Kiemelt fontosságú a növényvédelmi és környezetvédelmi ismeretekkel kapcsolatos tanácsadó munka.

 

Egyesületünk tanácsadó tevékenysége kiterjed a telepítendő növények fajtaválasztásának segítésére, melynek szempontjai között fontos a talajszerkezet talajerő, a klimatikus viszonyok figyelembevétele és az elérni kívánt cél a termelő részéről. Gyakorlati területen a növények kezelése, metszése, ápolása, a hatékony okszerű védelem folyamatának ismertetése. A borászati tevékenység szakmai területén, a borkezelés, a borbetegségek megelőzése, gyógyításával összefüggő teendők, az ágazat, a bor piaci helyzetével összefüggő ismeretek nyújtása.

Munkatervünkben az év folyamán több kiemelkedő rendezvény szerepel: 
• Orbán napi megemlékezés, borünnep. Ez egyben szakmai és baráti találkozó a helyi borászok borainak a bemutatója is. 
• Borút konferencia kiemelkedő szakmai fórum. 
• Hazai viszonylatban kiemelkedő borvidékeink képviselőiből, borászati kutatóintézeteink kiemelkedő szakmai képviselőiből kérünk fel előadókat a borászat egy-egy fontos kérdésének áttekintésére.


E rendezvényeinken meghívottak a borvidéki besorolásunk szerinti környező települések borászati képviselői is. Rendezvényeinken partnerünk a Teleki Blanka Hölgyklub, a Dreher Lovasklub, valamint a Borklub. A Zöldalma Alapítvánnyal és a Matonvásári Nyár Kulturális Egyesülettel, a Polgármesteri Hivatallal és Önkormányzattal eredményes kapcsolatot alakítottunk ki, mely napi együttműködésben nyilvánul meg.

 

Kapcsolati rendszerünkbe beépült a szomszédos szlovákiai Szentpéter és Virt települések szőlő-bortermelő közösségével kiépített együttműködésünket. Kölcsönös szakmai látogatás teszi szorosabbá a kapcsolatunkat."