Települési Értéktár

Óvodamúzeum (Óvodatörténeti Gyűjtemény) – kulturális örökség

 

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:


A martonvásári  Óvodamúzeum (Óvodatörténeti Gyűjtemény) hazai és nemzetközi szinten egyedülállóan gyűjti és mutatja be az óvodáztatás történetét. Kiállítása a Martonvásáron élő Brunszvik Teréznek az 1828-ban nyitott, világelsők között létrejött első hazai óvodájától a XX. század második felének napközis óvodájáig mutatja be nemzetközi kitekintéssel a magyar intézményes kisdednevelés történetét.

A muzeális intézmény igen jelentős tárgyi, történeti dokumentum, és történeti fényképtárral rendelkezik, melyet egy több mint 5000 kötetes szakkönyvtár egészít ki. A múzeumot Harcsa Tiborné hozta létre Nyíregyházán, 1995-ben az Óvodamúzeum Martonvásárra  költözött, azóta fenntartója és tulajdonosa Martonvásár Város Önkormányzat.

Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

Az Óvodamúzeumnak az országban egyedülálló gyűjteménye jelentős  művelődéstörténeti értékkel rendelkezik. Évente 11-15.000 látogató keresi fel kiállítását, ezzel Martonvásár turisztikai vonzerejéhez számottevően hozzájárul. Gyűjteménye, szakkönyvtára az óvodatörténet iránt érdeklődő kutatók és felsőoktatási hallgatók megkerülhetetlen kutatóhelye. Az évek során a múzeum által Martonvásár a hazai és külföldi óvodapedagógusok zarándokhelyévé vált.

A Martonvásári Települési Értéktár Bizottság 4/2014. számú határozatával  döntött a Települési Értéktárba történő felvételéről.

 

Beethoven Emlékmúzeum – kulturális örökség

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

A martonvásári Beethoven Emlékmúzeum Beethoven Magyarországgal és a Brunszvik családdal kialakult szoros kapcsolatát mutatja be. A múzeumot 1958-ban hozták létre a martonvásári Brunszvik kastélyban. A kezdetek óta többször bővült kiállításban jelenleg négy teremben láthatóak korabeli dokumentumok, tárgyak és enteriőrök. A látogatók a kiállítás megtekintése mellett régebbi martonvásári Beethoven koncerteket követhetnek végig videón.

Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

A kiállítás évi több mint 10.000 látogatójával nem csak hazai, hanem igen jelentős nemzetközi érdeklődésre tart számot a magyarországi Beethoven kultusz központjaként. Turisztikai jelentősége mellett a város egyik legjelentősebb művelődéstörténeti emlékhelye.

A Martonvásári Települési Értéktár Bizottság 3/2014. számú határozatával döntött a Települési Értéktárba történő felvételéről.

 

 

A települési értéktár bizottság

 

Martonvásár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete megtárgyalta a Települési Értéktár, Települési Értéktár Bizottság létrehozásáról szóló előterjesztést és a Települési Értéktár létrehozását határozza el és az alábbiak szerinti Települési Értéktár Bizottságot hozza létre:

 

tagjai:    Gucsek István,

               Miklós Gergely,

               Pletser Tamás.

 

A Képviselő-testület a Települési Értéktár megalakításával és működésével kapcsolatos eljárási szabályokra vonatkozóan az előterjesztés mellékletét képező működési szabályzatot elfogadja, valamint felkéri a Polgármestert, hogy a testület döntéséről a Fejér Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Elnökét tájékoztassa.

2020. május 26.
Evelin, Fülöp
Elérhetőségek

Brunszvik-kastélypark

2462 Martonvásár.Brunszvik út 2.

+36 (22) 569563

nagy.gabriella@agrar.mta.hu

A Brunszvik-kastélypark honlapja

Agroverzum - Tudományos Élményközpont

2462 Martonvásár, Brunszvik u. 2.

+36 (30) 6293083

info@agroverzum.hu

Az Agroverzum honlapja

Polgármesteri Hivatal

2462 Martonvásár, Budai út 13.

+36 (22) 460-004

onkormanyzat@martonvasar.hu

Elérhetőségek és ügyfélfogadás

Képviselő-testület

2462 Martonvásár Budai út 13.

+36 (22) 460-004

horvath.balint@martonvasar.hu

Járási Hivatal

2462 Martonvásár Budai út 1.

+36 (22) 569-280

hivatal.martonvasar@fejer.gov.hu

Elérhetőségek és ügyfélfogadás

Kormányablak / Okmányiroda

2462 Martonvásár Budai út 1.

+36 (22) 460-081

kormanyablak.martonvasar@fejer.gov.hu

Forum Martini

+36 (20) 924-9946

kommunikacio@martonvasar.hu

Impresszum

Kommunikáció

+36 (20) 270-5900

csoma.tamas@martonvasar.hu