Átadták a nagyközönségnek az ingyenesen látogatható Brunszvik-kertet

2018.10.26. 08:41

Október 25-én ünnepélyes keretek között átadásra került a martonvásári Brunszvik-kert. A közpark funkciójú kert immáron az 1900-as évek eleji, korhű formájában minden nap 7:00 és 20:00 között fogadja a látogatókat. A rekonstrukció során hetven őshonos faegyed és több mint kétezer díszcserje került telepítésre, így a park állománya már gyűjteményjellegű.


Fotó: Pesti Tamás, Fejér Megyei Hírlap

Külön érdekessége a parknak, hogy a korhű nyomvonallal kialakított úthálózat madártávlatból az emberi szív kontúrját formázza.


Fotó: MTA ATK

A helyszín egyúttal megidézni hivatott Ludwig van Beethovent is, mivel a Brunszvik-kert vélhetően nemcsak a zeneszerző pihenésének, hanem a zenetörténeti alkotások ihletőjével, az egyik Brunszvik lánnyal, Jozefinnel töltött órák helyszíne is volt. A Martonvásáron több ízben vendégül látott zenei zseninek igyekszik emléket állítani a közeljövőben szintén megújítani tervezett, a Brunszvik-kertben található Beethoven Emlékmúzeum is.


Fotó: Pesti Tamás, Fejér Megyei Hírlap

A park megújulására az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Agrárinnovációs Centrum Projektje keretében került sor. Az átadó ünnepségen Lovász László, az MTA elnöke, Balázs Ervin, az MTA ATK főigazgatója, Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, miniszterelnöki biztos és Szabó Tibor, Martonvásár Város polgármestere mondott köszöntőt, a ceremónia során a kertet Spányi Antal megyés püspök szentelte meg.


Fotó: Pesti Tamás, Fejér Megyei Hírlap

A megnyitón az AIC Projekt keretében megvalósuló, további fejlesztések is ismertetésre kerültek. Jövő év elején nyílik meg az Agroverzum Tudományos Élményközpont, a Magyar Tudományos Akadémia első tudománykommunikációs intézménye, az MTA Agrártudományi Kutatóközpontjának látogatóközpontja. Az Agroverzum az újonnan épült, 1100 m2 –es, kétszintes épületben ismeretterjesztő központként és tudományos játszóházként működik majd, ahová évente 35-40 000 látogatót várnak a különböző programokon.


Fotó: Pesti Tamás, Fejér Megyei Hírlap

Az agártudományok kulcsszerepet töltenek be a modern, környezetkímélő, fenntartható mezőgazdasági gyakorlatban, ezáltal a lakosság egészséges és minőségi élelmiszerrel való ellátásában. Tudományos eredményei révén az akadémiai agrárkutatás többek között a globális klímaváltozás okozta kihívásokra képes hasznosítható válaszokat adni. 

Az Agroverzum létrehozásának fő célja az agrártudományok társadalmi ismertségének növelése széles körben a tudománykommunikáció változatos eszközeivel, interaktív, kísérletező, a tudományos megismerés lépéseit követő, szórakoztatva tanító módon.


Fotó: MTA ATK

A Látogatóközpont bemutató anyaga tartalmában és megjelenítéseiben vegyíti majd egy múzeum, egy interaktív science center (tudományos játszóház) és egy akadémiai tudományos kutatóhely jellegét. A megnyitást követően a kiállításokhoz és agrártudományi témákhoz kapcsolódva tematikus foglalkozások, laborbemutatók, pályaorientációs napok és egyéb szakmai bemutatók, tudományos vásárok, tudós beszélgetések egészítik ki a kínálatot, kihasználva az iskolán kívüli nem formális tanulás lehetőségeit, eszközeit.

A már a nyitást megelőzően is elérhető programokról az Agroverzum facebook oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.

Szintén az AIC Projekt keretében 2020-ra készül el az új kutatási tömb, amely a legmodernebb infrastruktúrát biztosítja majd az MTA kutatói és partnerei számára. A közel 10 milliárd forintos kormányzati támogatással megvalósuló AIC Projekt célja a Magyar Tudományos Akadémia agrárkutatási kapacitásainak jelentős mértékű koncentrálása és korszerűsítése Martonvásáron.


Fotó: MTA ATK

A jövőre hetven éves, nemzetközi hírű martonvásári intézetben többek között a klímaváltozás hatásaihoz alkalmazkodó, illetve a változó felhasználói igényeket kielégítő korszerű gabonafajták nemesítését végzik. Az Agrártudományi Kutatóközpontban kapnak helyet olyan, az utóbbi időben nagy nyilvánosságot kapott kutatási területek is, mint a poloskainvázió elleni megoldásokat segítő, vagy a lisztérzékenyek számára csökkentett allergéntartalmú búzafajták nemesítéséhez szükséges alapkutatások.

 A kutatóközpont intézetei aktívan részt vesznek továbbá az egyre gyakoribb, határon átterjedő, közegészségügyi hatású állat- és növénybetegségek elleni védekezésben, a lakosság egészséges élelmiszerrel való ellátásának biztosításában. A projekt további célja az agrárinnovációs lánc fejlesztése az agrárkutatástól a fogyasztókig.

- MTA ATK

Elérhetőségek

Agroverzum - Tudományos Élményközpont

2462 Martonvásár, Brunszvik u. 2.

+36 (30) 6293083

info@agroverzum.hu

Az Agroverzum honlapja

Brunszvik kastély és parkja

2462 Martonvásár.Brunszvik út 2.

+36 (22) 569563

nagy.gabriella@agrar.mta.hu

A Brunszvik kastély és parkja honlapja

Polgármesteri Hivatal

2462 Martonvásár, Budai út 13.

+36 (22) 460-004

onkormanyzat@martonvasar.hu

Elérhetőségek és ügyfélfogadás

Képviselő-testület

2462 Martonvásár Budai út 13.

+36 (22) 460-004

horvath.balint@martonvasar.hu

Járási Hivatal

2462 Martonvásár Budai út 1.

+36 (22) 569-280

hivatal.martonvasar@fejer.gov.hu

Elérhetőségek és ügyfélfogadás

Kormányablak / Okmányiroda

2462 Martonvásár Budai út 1.

+36 (22) 460-081

kormanyablak.martonvasar@fejer.gov.hu

Forum Martini

+36 (20) 924-9946

kommunikacio@martonvasar.hu

Impresszum

Kommunikáció

+36 (30) 392-3062

sajto@martonvasar.hu