arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

Ön itt áll: forummartini.martonvasar.hu

Kertbarátoknak, októberre

A legtöbb pincében már csendesen forrnak a mustok és a gazdák elvégezték szerény számvetésüket az idei vegetációs évről.

A rendkívül kedvezőtlen időjárás miatt kevesebb, de viszonylag jó minőségű termést szüreteltünk. Az idén azok döntöttek jól, akik szeptember elején szüreteltek. Szép és egészséges szőlőt szedhettek le magas cukorfokkal. A későbbi szüretnél a lehullott csapadék már felhígította a bogyók cukortartalmát és a minőség is romlott. A csapadékosnak ígérkező ősz miatt érdemes kihasználni a száraz napokat az őszi munkák elvégzésére.

A szőlőtőkék pótlásánál, új telepítések tervezésénél érdemes figyelembe venni az idei év tapasztalatait. Borszőlőből kevés, de egy időben érő fajtát (1-5), míg csemegeszőlőből családi fogyasztásra nagy szemű, ropogós fajtákból, érési sort (4-6 fajta) érdemes telepíteni. Biztonságosan csak a szeptember eleje és közepéig érő fajták termeszthetők és szüretelhetők kedvező időjárás mellett. A nem megfelelő fajtákkal kár vesződni, át kell oltani, vagy cserélni kell azokat. Martonvásáron az Olaszrizling klónok, Tramini, Szürkebarát, Cserszegi fűszeres, Királylányka valamint a Kékfrankos, Kékoportó, és a Zweigelt a leggyakoribb borszőlők. A csemegeszőlőkből az ismert Favorit, Éva, Duna, Pleven, Vosztorg, ajánlható. A cserére ítélt tőkéket mielőbb ássuk ki és helyükön végezzünk alaptrágyázást és talajcserét, hogy az ősz, vagy tavaszi ültetésig a talaj kellő mértékben megülepedjen. Ha egészséges a tőkénk, egy-két rügyre visszavágva előkészíthetjük a májusi zöldre fás átoltásra. Fontos tapasztalat volt, hogy a termő szőlőben a hajtás- és fürtválogatás elengedhetetlen, és biztonságosan termelni csak öntözéssel lehet. Már végezhetjük a tápanyagpótlást is. Négyzetméterenként 8-10 kg istállótrágya a legjobb, de minden szerves anyag (komposzt, kukoricaszár, zöldtrágya) felhasználható. A kevesebb trágya is jobb, mint a semmi! A trágyát mielőbb ássuk be! A szőlősorok ásása egyébként is nagyon hasznos. A téli csapadék sokkal mélyebbre szivárog be és jobban raktározódik a humuszhoz kötötten. Az ásás során távolítsuk el a harmatgyökereket, mert szárazság esetén a tőkének nem biztosítanak elegendő vizet, és az kiszáradhat. Ha az időjárás engedi, a lombhullás végén ne sajnáljuk az őszi lemosó permetezést. A pincében a zajos erjedés után kezdjük meg a hordók feltöltését. A hűvös időjárás miatt a mustok általában csendesebben, lassabban forrnak, mint a korábbi években. Ezért gyakrabban kell ellenőrizni az erjedés menetét. A kiforrt, tisztuló bort mielőbb válasszuk el a seprőtől (október vége, november eleje) és végezzük el az alapkénezést. Egészséges bornál 10 g / 100 l borkén (1/2 szelet kénlap), majd az apadás mértékétől függően rendszeresen töltögessük a hordókat. A bor soha ne maradjon darabban! A borkezeléshez használt edényeket, slagot alaposan tisztítsuk meg használat előtt és után is. Időnként a pince levegőjét is érdemes kénlap égetésével fertőtleníteni. Most már van időnk a gyümölcsfák tisztogatására is. Trágyázzuk és ássuk fel a fák környékét, távolítsuk el a sarjhajtásokat, a levéltetves vesszővégeket és gyümölcs múmiákat. A vadak kártétele ellen védjük a fák törzsét. Az őszibarackot mindenképpen le kell permetezni réztartalmú szerrel, a tafrina áttelelő képletei miatt. A szőlőtőkék leváló kérgét is érdemes eltávolítani.

Ha muszáj, még egyszer levághatjuk a kertben a füvet és szórjuk be komposzttal. A halottak napjára szánt krizantémokat védjük a kora őszi fagyoktól. Fertőtlenítsük a télikerteket, és a virágokat készítsük elő a betárolásra. Csak teljesen egészséges növényeket vigyünk a téli helyükre. A hónap közepétől lehet fokozni a karácsonyi kaktusz és az amarillisz öntözését. A leandereket az első komolyabb fagyokig (-5 fok) gond nélkül hagyhatjuk a szabadban. A betárolt gyümölcsöt, zöldséget folyamatosan ellenőrizzük, a beteg darabokat távolítsuk el. Fagytalanítsuk a vízvezetékeket, ürítsük ki a víztároló edényeke.

| Uhrin Gábor

​​​​​​​