arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

Ön itt áll: forummartini.martonvasar.hu

Tour de Hongrie és hobbi-biciklizés

Polgármesterünkkel, Dr. Szabó Tiborral beszélgettünk biciklis élményeiről, és a májusban városunkon áthaladó kerékpárversenyről.

Sokszor látjuk biciklivel bejárni a várost, mesélne kicsit arról, hogyan kötődik a biciklizéshez, milyen szerepet tölt be ez az ön életében?

Még gyerekkoromban, ahol felnőttem, a régi Csehszlovákiában nem voltak mindenféle sport- és egyéb kerékpárok, csak egyféle volt kapható, a gyerekek pedig az édesapjuk vagy nagyapjuk biciklijén „váz alatt” tanultak meg biciklizni, ami az én esetemben is így történt. Ez az első biciklis élményem, ráadásul egy olyan biciklivel, amely megjárta a II. világháborút is, mivel keresztapám, akié volt, a kerékpáros században szolgált. Ezzel a bizonyos biciklivel vonult be Kolozsvárra, majd később miután megházasodott, odaajándékozta nagyapámnak és ezen a kerékpáron volt szerencsém megtanulni biciklizni. Ezután egy régi szovjet nehézvázas kerékpárom volt, majd teljesült a vágyam és kaptam egy versenybiciklit, egy eska-t ami aztán gimnazista koromig elkísért. Utána egy ideig felhagytam ezzel a sporttal, a középiskola és az egyetem alatt, inkább a foci váltotta fel a helyét. Majd kicsivel azelőtt hogy Martonvásárra kerültem polgármesternek, újra elkezdtem a biciklizést.

Ha jól tudom, a Polgármester házhoz megy „program” keretében is biciklivel járta a házakat.

Így van, a biciklizés nem csak azért jó, mert mozog az ember, hanem azért is, mert így sokkal könnyebben kapcsolatot teremthetünk másokkal, korántsem olyan személytelen, mint ha autóval szelnénk át a várost. Ahogy elkezdtem ilyen módon járni a települést kiderült, hogy sokkal többet szeretnének beszélgetni velem az emberek, így továbbra is megtartom ezt a szokást.

Indult valaha valamilyen biciklis versenyen?

Nem, azonban nagyobb teljesítményű távot már hajtottam végre: tavaly egy baráti társasággal Passauból hazabicikliztünk. Odafele hajóval felvittük a kerékpárokat, majd visszafelé végig tekertünk. Ilyesmi terveim vannak a jövőben is, de hivatalos versenyen nem indultam és nem is tervezek, ez kizárólag hobbi a számomra.

A Tour de Hongrie egy szakasza Martonvásáron halad át idén, ez a város kezdeményezésére vagy a szervezők érdeklődésének köszönhetően alakul így?

Az úgynevezett királyetap, a verseny „király szakasza” halad át a városunkon, ez a szakasz megy fel innen Dobogókőre. Tavaly a Giro d’Italia haladt át Martonvásáron, amelyen a Szent László huszáregyesület tagjai is szerepeltek a biciklisek mellett, és ezzel a nem mindennapi látvánnyal hírük is ment az interneten, így jutottak el a Tour de Hongrie szervezőihez is, akik felvették a kapcsolatot a városvezetéssel.

Az idei évben is részt vesznek az eseményen a huszárjaink?

Hogyne, idén a rajt előtt a versenyzők a Kastélyparkban tesznek egy lassú kört a tó körül, és ott a huszárok fogják felvezetni őket. Ezután, a szimbolikus kör után dördül majd el a rajtpisztoly és megindul a verseny Tárnok-Etyek irányába. Remélhetőleg sok martonvásári jön majd ki a rajtra, mivel több helyi cég is szponzorálja majd az eseményt, és természetesen a verseny indulása után egész napos programmal is készülünk.

A városnak mennyire kellett a szervezésbe bekapcsolódnia?

Természetesen jócskán kiveszi a részét a munkából a város is, a városüzemeltető cégünk, a polgárőrök, a BBK és rengeteg önkéntes is munkálkodik majd. Nem csak a programok és a rendezvény lebonyolítását végzik, de a rendőrök munkáját is segítik, a lezárások, és a verseny zavartalan lebonyolítása érdekében.      

Martonvásáron egyre több nagyobb volumenű sporteseménynek lehetünk részesei, ez motiválja a lakosságot a sportolásra?

Határozottan igen. Úgy gondolom, hogy általánosságban sok család sportol kisvárosunkban, gyerekekkel, az általános iskolában is és erre rengeteg lehetőséget is biztosít a város, azonban mikor gimnáziumba, egyetemre mennek, valahogy elveszítik a motivációt a fiatalok és abbahagyják a sportolást. Noha az egész napos ülés, tanulás mellett rendkívül nagy szükség lenne a mozgásra. Így a város által nyújtott sportolási lehetőségek mellett remélhetőleg az ilyen rendezvények is motiválják valamennyire az embereket.

Van tervben újabb kerékpárút kiépítése a településen?

Igen, jelenleg több kerékpárút tervezése folyik, az egyik a lakóparktól az állomásig vezető út lenne, amely a sportcsarnok mögött a Rákóczi úton vezetne végig a Dréher utcáig, majd a Brunszvik útra csatlakozna be a sétányon lévő biciklisútra. Ennek most történik a tervezése, és Uniós támogatással két-három éven belül meg is szeretnénk valósítani. Ezen kívül egy másik út is tervezés alatt áll a közelben, ez azonban állami beruházással, Tárnokról a vasút mentén haladva itt Martonvásáron a 70-es útba csatlakozik be majd.  

Számíthatunk még a közeljövőben nagyobb sportrendezvényre, esetleg biciklisversenyre?

Természetesen nyitottak vagyunk bármilyen közreműködésre, és biztosan lesznek a jövőben is ilyen rendezvények, de a Tour de Hongrie van most belátható távolságban, így mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy látogasson ki Martonvásár utcáira a verseny napján.

Benkő Réka