arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

Ön itt áll: forummartini.martonvasar.hu

EGYÜTT, MÁSOKÉRT – EGY ÖNZETLEN, ELFOGADÓ KÖZÖSSÉG

Nem így van ez szűkebb környezetünkben, ahol önkéntes tűzoltóinkkal minden évben több tucat alkalommal veszünk részt különböző rendezvényeken, programokat szervezünk, bemutatva gyakran „különös” felszereléseinket és önkénteseink munkáját.

A Martonvásári Önkéntes Tűzoltó Egyesület az ország egyik legaktívabb önkéntes tűzoltósága. Elsősorban Martonvásár, Baracska, Gyúró, Ráckeresztúr és Tordas területén, valamint a környező közlekedési utakon, így az M7 és M6 autópályák és a 7. számú főút éríntett szakaszain veszünk részt tűzoltási és mentési közfeladatellátásban. 2022-ben 137 tűz- és káreseményhez vonultunk ki (2021-ben 109; 2020-ban 46; 2019-ben 107), önállóan más tűzoltóság közreműködése nélkül 50 esetet számoltunk fel (2021-ben 34; 2020-ban 43; 2019-ben 40). Az elmúlt évben is több jelentős káresetnél avatkoztunk be, melyek közül ki kell emelni a január 30-i eseménysort: ezen a vasárnapon 2 gépjárművel összesen 19 helyszínre vonultunk a „Malik ciklon” által okozott viharkárok felszámolására, nagyrészt a vállalt működési területünkön kívülre.

A tűzoltómunkához kapcsolódóan rendszeresen szervezünk gyakorlatokat és képzéseket. Az elmúlt évben szakmai versenyeken is részt vettünk, a Fejér megyei és az Országos Tűzoltószakmai Vetélkedőn is jeleskedtek tagjaink. Ez utóbbi versenyen az önkéntes tűzoltóságok kategóriájában a Marton ÖTE csapata az első helyet szerezte meg.

Az egyesület hatvan tagja közül 15-20 önkéntesünk a legaktívabb a tűzoltósági feladatellátásban, ők szabadidejükben állnak készenlétben, hogy szükség esetén segíthessenek másoknak. Az idei évtől ifjúsági tűzoltó tagjaink is vannak, akik az utánpótlást jelentik számunkra. Pártoló tagjaink 17- en vannak és elsősorban erkölcsi és anyagi támogatást biztosítanak munkánkhoz. Tagjaink más módon is részt vesznek a Marton ÖTE életében, van, akire a különféle bemutatókon számíthatunk, van aki a járműveink, eszközeink, szertárunk üzemeltetésén vagy az adminisztratív teendőinken dolgozik, más finomságokkal látja el csapatunkat, és olyan is van, aki a Tűzoltó Mikulásnak segít, vagy az évente megrendezésre kerülő tűzoltó gyermektábor lebonyolításában vállal szerepet. 2022-ben jelentős előrelépés történt a Martonvásári Önkéntes Tűzoltó Egyesület életében: Martonvásár Város Önkormányzatának beruházásában elkészült a tűzoltóságunknak otthont biztosító önkéntes tűzoltósági épület. Új bázisunk a Szent László Völgye Többcélú Kistérségi Társulás és a Katasztrófavédelem hozzájárulásával, valamint LEADER pályázati támogatással épült meg. Az elmúlt évben egy használt gépjárműfecskendőt is vásároltunk, amit az év végén állítottunk készenlétbe, s mely a következő években stabil elsődleges beavatkozó eszközünk lesz.

A működési területünk önkormányzatai és néhány vállalkozás is rendszeresen támogatja munkánkat, de személyi jövedelemadójuk 1%-át is egyre többen ajánlják fel egyesületünknek. Köszönjük nekik, és a jövőben is számítunk hozzájárulásukra, hiszen a befolyt összeget teljes egészében önkéntes tűzoltóságunk fejlesztésére, ezáltal a térségben élők és tartózkodók biztonságának erősítésére fordítjuk.

A tűzoltó egyesületünkben folyó munka az elmúlt években kiteljesedett és nagyon összetett lett, ami sok munkát és kiemelkedő teljesítményt igényel tagjainktól. Nagyon köszönjük nekik és családtagjaiknak is, akiktől szintén sok-sok áldozatot és megértést igényel ez a hivatás. A tűzoltó egyesületünk egy nagyon sokszínű, befogadó, lelkes, másoknak önzetlenül segíteni akaró baráti közösség. Szívesen fogadunk mindenkit, aki érdeklődik a Marton ÖTE munkája iránt és tenni szeretne tágabb környezete biztonságáért. Várjuk sorainkban azokat, akiknek a segítségnyújtás, a tűzoltási-mentési munka szépsége keltette fel az érdeklődését, és azokat is, akik más módon szeretnének bekapcsolódni egyesületünk életébe