arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

Ön itt áll: forummartini.martonvasar.hu

30 ÉVES BARÁTSÁG BAIENFURTTAL

Ebben az évben ünnepeljük annak évfordulóját, hogy 1993. szeptember 3-án Baienfurt és Martonvásár akkori vezetői, Horváth Ottó és Robert Wiedemann polgármester urak barátsági szerződést írtak alá Martonvásáron azzal a szándékkal, hogy a már elindított kétoldalú kapcsolatokat tovább erősítsék és bővítsék.

Az elmúlt évtizedek alatt számtalan közös program valósult meg, és sok örömteli pillanatnak lehettek részesei a martonvásári és baienfurti közösségek tagjai. Megannyi martonvásári néptáncosként, zenészként, labdarúgóként, tenisz játékosként, tűzoltó egyesületi tagként vagy német nyelvet tanuló diákként látogathatott el a baden-württembergi városba.

Sokan azonban nem tudják, hogy honnan és hogyan is indult ez a kapcsolat.

A folyamat elindítója a Budapesti Ganz-MÁVAG Fúvószenekar volt. A Baienfurti Zenei Egyesület 70 éves jubileuma alkalmából, 1979. júniusában a zenekar meghívást kapott Baienfurtba egy zenei fesztiválra. A zenekar itt elért sikere révén intenzív kapcsolat indult meg a két fúvós együttes között. Franz Riedinger úr a Baienfurti Zenei Egyesület elnöke először 1982-ben látogatott Magyarországra, ahol a magyar zenekar vezetőivel a jövőbeni együttműködésekről egyeztetett. Ezek eredményeként a baienfurti fúvószenekar végül 1986-ban 96 zenésszel egy koncertkörútra Magyarországra érkezett. A zenekar több helyszínen (Budapest, Balaton) is fellépett. Budapesten Záborszky Kálmán karnagy ajánlotta Martonvásárt a baienfurti zenekar figyelmébe. A zenekar el is látogatott a településre, ahol Udvaros Károly, az iskola igazgatója és Salamon Ferencné tanárnő fogadták a vendégeket. A baienfurti látogatókra a parkban tett séta, a Beethoven múzeum, és a kastély mély benyomást tett. Az akkor még nagyközség Martonvásár tanácselnöke Varga Béláné a település nevében vendégül látta a zenekar tagjait, akik egy koncerttel köszönték meg az itteni vendégszeretetet. Még az év augusztusában a Salamon Ferencné vezette általános iskolai gyermek tánccsoport nagy sikerrel vendégszerepelt Baienfurtban.

A Martonvásári Polgármesteri Hivataltól 1987-ben kérés érkezett Baienfurtba arra vonatkozóan, hogy egy éjszakára fogadják be a Százszorszép Táncegyüttes tagjait, akik éppen egy turnéról tartottak hazafelé. Maximilian Brenner akkori polgármester támogatta az ügyet, az ottani zenészek pedig örömmel fogadták és szállásolták el a martonvásáriakat.

Baienfurtban 1988-ban adták át a város új főterét, ahova ismételten meghívást kapott az általános iskola gyermek tánccsoportja.

A vasfüggöny lebontása után Németországban aktívan propagálták a magyar településekkel történő kapcsolatfelvételt, ami szintén segítette egy együttműködés kialakítását.

Az első önkormányzati választáson 1990-ben Horváth Ottót választották Martonvásár polgármesterévé. Ő volt az, aki valóban felgyorsította a tárgyalásokat és egyeztetéseket a Baienfurttal történő testvértelepülési kapcsolat létrehozása érdekében.

Újabb lendületet adott a folyamatnak Robert Wiedemann úr 1991-es polgármesterré választása, aki ebben az évben egy nagyobb delegációval településünkre látogatott. Ezt követően felgyorsultak az események és a különböző egyesületek, a települések általános iskoláinak diákjai között rendszeressé váltak a találkozók. Ezek az alkalmak már nem hagytak kétséget afelől, hogy az egyre aktívabb települési kapcsolatokat szerződéssel is meg kell erősíteni, amit az elmúlt 30 év eseményei csak igazolni tudnak.

Az együttműködés a városok képviselői között továbbra is aktív, de az igazán a települések fúvószenekarai között a legintenzívebb. Örömteli, hogy a sok év után újjáalakult Martonvásári Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai szakmai és baráti kapcsolatot ápolnak a baienfurti bajtársakkal.

Az elmúlt évtizedekben baienfurti barátaink rengeteg adománnyal is segítették az itteni közösségeket. Franz Riedinger úr a Martonvásári Tehetséggondozó Alapítványon keresztül hangszerekkel és pénzadományokkal járult hozzá a martonvásári fúvószenei oktatáshoz. Ő és Horváth Ottó ösztönözték egy martonvásári fúvószenekar megalapítását. A régi tűzoltó egyesület tűzoltóautót kapott ajándékba. A Baienfurti Katolikus Egyházközség csaknem 20 éven át ruhaadományokat gyűjtött és azt minden évben Manfred Pfender és Marian Bytonski urak teherautóval hozták el a martonvásári katolikus közösség részére, akik azt a rászorulók között osztották szét. A római katolikus templom kórusa és a Baienfurti Zenei Egyesület jótékonysági koncert megtartásával és az ott befolyt összeggel segítették a martonvásári Szent Anna templom orgonájának és rossz állapotú tetőszerkezetének a felújítását.

Kurt Frankenhauser úr több, mint két évtizeden át minden évben jelentős összeget „kalapolt” össze az alpesi kürtjével adott utcai és templomi zenélései alkalmával, mely adományt a Művészeti Iskola alapítványa és a Martonvásári Fúvószenekar részére juttatott el, hogy abból új hangszereket vásároljanak. Legutóbb 2017-ben jótékonysági koncertet is szervezett a részükre. Martonvásár Önkormányzata valamennyiük, hosszú éveken át tartó önzetlen, áldozatos tevékenységét Martonvásár díszpolgára címmel vagy Martonvásárért díjjal ismerte el. Méltán lehetünk büszkék rájuk.

Köszönet illeti továbbá mindazokat a baienfurti és martonvásári városvezetőket, képviselőket, pedagógusokat, civil szervezeti elnököket és tagokat, valamint lakosokat, akik ebben a három évtizedben tettekkel erősítették ezt a valóban kiváló kapcsolatot. Reméljük, hogy a jövőben még többen csatlakoznak és ápolják ezt a testvérvárosi együttműködést.

KEDVES MARTONVÁSÁRIAK!

A Martonvásár és Baienfurt között kialakult testvérvárosi kapcsolat 30. évfordulója alkalmából tartandó találkozóra nagy örömünkre egy ötvenfős delegáció érkezik városunkba. Az elmúlt évtizedekben kialakult gyakorlat, hogy a vendégeket családoknál szállásoljuk el, ahogy a martonvásári delegáció is német családoknál száll meg, amikor Baienfurtban tartózkodik.

A mostani találkozó időpontja: 2023. augusztus 31 – szeptember 3., csütörtök délutáni érkezéssel és vasárnap délelőtti elutazással.

Tisztelettel kérjük azon kedves martonvásári családok jelentkezését, akik baienfurti vendégek elszállásolását örömmel vállalják. További információ és jelentkezés: a Polgármesteri Hivatalban Buda Gabriella titkárságvezetőnél a 22/460-233-as vagy 20/230 1858-as telefonszámon, illetve a titkarsag@martonvasar.hu email címen. Várjuk jelentkezésüket!

Buda Gabriella