arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

Ön itt áll: forummartini.martonvasar.hu

40 éves a martonvásári virágszőnyeg

Idén 40 éve, hogy a Martonvásári Katolikus Egyházközség virágszőnyeggel ünnepli meg az Úr Napját, az eucharisztia ünnepét. Ez a szép hagyomány a középkorból származik és Magyarországon leginkább a német nemzetiség által lakott településeken őrzik.

Édesapám, Dr. Takáts László Budaörsön töltötte gyermekkorát, ahol az úrnapi virágszőnyeg hosszú hagyományra tekint vissza. Az utcák hosszú során kanyargó színes gyönyörűség, a hajnali készülődés és az ünnepélyes szentmise meghatározó élmény volt életében. Mivel házasságkötése révén Martonvásárra költözött, elhatározta, hogy megpróbalja új otthonában is meghonosítani ezt a szép hagyományt. Az első virágszőnyeg 1983-ban készült a templom előtt. Az évek során a közösségből, baráti körből egyre többen csatlakoztak hozzá, gyűjtötték, hozták a szirmokat, keltek hajnalok hajnalán, hogy a szertartás kezdetére készen legyen a szőnyeg. Mivel édesapam helyben hitoktató is volt, a hittanos fiatalok is elkísérték őt kerekpárral, hogy a település határában vadvirágokat, zsályát, pipacsot, lósóska magot gyűjtsenek. Bár az időjárás néha feladta a leckét, minden évben hűségesen dolgozott bővülő kis csapatunk az ünnep szebbé tételén. A finom friss kávé és az illatos kalács csak növelte a reggeli munka örömét.

Édesapám halála óta a közösség átvette a stafétabotot és tovább őrzi a hagyományt. Sok lelkes fiatal és régebb óta fiatal évről évre szorgos kezekkel rakja a szirmokat. Új arcok is megjelennek mindig, akiknek különösen örülünk. Reméljük, még sokáig fogja Úr Napján virágszőnyeg dísziteni a templomkertet. Ezúton is hálás köszönet minden segítőnek!​​​​​​​

dr. Weiner Zsuzsanna

​​​​​​​Fotók: Kortyis Dávid

​​​​​​​

​​​​​​​