arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

Ön itt áll: forummartini.martonvasar.hu

A világon egyedülálló kerékpáros szervizpont

Átadták Martonvásár első önkiszolgáló kerékpáros szervizpontját a Brunszvik-kert bejáratánál a Tour de Hongrie martonvásári rajtja alkalmából. A park Óvodamúzeumhoz közeli végénél bárki megjavíthatja biciklijét vagy felfújhatja annak gumiját az ott található eszközökkel.

A szervizpont átadásán részt vett és beszédet mondott Tessely Zoltán, a Pannónia Szíve országgyűlési képviselője is, aki a térségben kiépült kerékpárút-hálózat aktív turizmusban játszott szerepét méltatta. Örömét fejezte ki, hogy Martonvásár a hazai és nemzetközi kerékpársport térképére is felkerült az utóbbi időben azzal, hogy rajtvárosként szolgált, illetve közösségi aktivitásaival felhívta magára a figyelmet. Dr. Szabó Tibor polgármester kiemelte, hogy a Giro d’Italia tavalyi magyarországi Nagy Rajtja alkalmából szervezett martonvásári huszárvágta világhírnevet hozott a településnek, amely a Szent László Huszáregyesületnek köszönhető. A polgármester kitért arra is, hogy azért a Brunszvik-kert bejáratánál létesült a szervizpont, mert ez egyébként is népszerű találkozóhely Martonvásáron és így az oszlop folyamatosan a biciklisek rendelkezésére áll, ezáltal bármikor elvégezhetőek a kerékpár apróbb beállításai, javításai.

Az avató ünnepségen Varga Ferenc huszárkapitány elmondta, hogy a bravúros vágtával a város elnyerte a Giro d’Italia „Legkreatívabb szurkolói aktivitás” díját, amelynek pénznyereményéből a Huszáregyesület a most felavatott kerékpáros szervizpontot adományozza a városlakóknak. A szervizoszlop különlegessége, ,hogy azt, a huszárok kérésére, a lovas hagyományok előtti tisztelgés jeléül egy patakaparó eszközzel is ellátták.

A szervizoszlopon megtalálhatóak az átlagos kerékpárszereléshez szükséges szerszámok:

• 3 db gumiszerelő szerszám

• 1 PH2-es fejű csillag csavarhúzó

• 1 egylapfejű (5.5x1mm) csavarhúzó

• 20 mm-ig állítható svédkulcs

• lapos villáskulcsok 8x10 és 13x15mm

• különböző küllőanyákhoz való küllőkulcs

• különböző méretű imbuszkulcsok

• különböző méretű torzkulcsok

A szerszámok hosszú, vékony acélsodronyokon vannak biztonságosan rögzítve, így a kerékpár legtávolabbi pontján is kényelmesen lehet használni. A szervizoszlop jobb oldalán található egy nyomásmérővel ellátott műhelypumpa, így autó- és presta szelepes kereket is lehet vele pumpálni. A pumpa tömlője olyan hosszú, hogy mindkét kerékhez kényelmesen elér. A szervizoszlop tetején található tartókonzolon minden típusú kerékpár a nyeregcsőnél felakasztva biztonságosan rögzíthető a szervizelés idejére, így elkerülhető, hogy a kerékpár megsérüljön, és mindkét kezünket tudjuk a felmerült szervizelési feladatra használni. A felrögzített kerékpáron akadály nélkül lehet tekerni kézzel a pedált, így akár váltó- és fékbeállítás is kényelmesen elvégezhető, a defektes kerék is könnyen szerelhető.

dr. Bocsi Andrea