arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

Ön itt áll: forummartini.martonvasar.hu

REFORMÁTUS REBOOT

Nemrég láttam egy filmet, amelyben a főszereplő úgy menti meg a környezete által lehetetlennek tartott helyzetet, hogy egyszer csak újraindítja a magát megmakacsoló technikát, s ezzel sikerül visszaállítania a rendszer eredeti állapotát, a célnak megfelelő működését.

A film ötlete abból indul ki, amit mi, a technikai eszközök egyszerű felhasználói teszünk engedelmeskedni nem akaró laptopunk, lefagyó mobilunk esetén: megpróbáljuk valahogy újraindítani. Nem vagyok informatikus, nem tudom, mi hogyan működik ezekben a gépekben, de tudom, hogy ha más megoldást nem látok, akkor jön a RESET/REBOOT gomb megnyomása, s akkor talán helyre áll a rend.

Bár mi emberek és közösségeink alapvetően nem vagyunk összevethetők az előbb említett technikai eszközökkel, mégis lehet, hogy van az a helyzet, amikor hasonlóan kell gondolkoznunk. Most a Martonvásári Református Egyházközség kapcsán valami ilyesmiről tudok beszámolni a tisztelt olvasók előtt. Eljött az az idő, amikor meg kell nyomni az “újraindítás” gombot. Lehet, hogy vannak olyanok, akik úgy vélik, ezt már régóta meg kellett volna tenni. Bizonyára vannak olyanok is, akik nem értik, hogy miért van erre szükség, és azt sem zárom ki, hogy sokakat hidegen hagy ez a kérdés. Őszintén bízom abban, hogy az újraindítás eredményeit a legtöbben örömmel fogadják majd.

A szomszédos Gyúró község lelkipásztoraként, és a Vértesaljai Református Egyházmegye egyik tisztségviselőjeként is többféle tapasztalatom volt az utóbbi évtizedben az itteni református gyülekezettel kapcsolatban. Legfőképpen azok a lelki sebek döbbentettek meg, amiket az innen érkezők hoztak magukkal. A külvilágtól, de még az egyházi közegtől való teljes elzárkózásról nem is beszélve. Az Úr Jézus így tanítja első követőit: „Úgy ragyogjon a ti világosságotok az emberek előtt, hogy lássák jó cselekedeteiteket, és dicsőítsék a ti mennyei Atyátokat.” (Máté ev. 5,16) Az első keresztényekkel együtt hiszem, hogy az Isten népének áldások hordozójává és az áldás továbbadójává kell válnia. Most, az újraindítás idején, azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy az Úr Jézus követségében járva őt mutassuk fel mindenki előtt, ahogyan mi megismertük.

Június 1-től a Gyúrói Református Egyházközség lelkipásztora és vezető testülete (presbitériuma) vette át a szolgálatok ellátását a református közösség újjászervezésének szándékával. Reménységünk van afelől, hogy erre a feladatra hamarosan újabb lelkipásztor is érkezik. Azonban az ő szolgálatának feltételeit csak a Vértesaljai Református Egyházmegye és a Dunamelléki Református Egyházkerület komoly segítségével tudjuk megteremteni. Ehhez az összefogáshoz kérjük a Martonvásáron élők támogatását, hogy figyelmükkel, imádságukkal, s ha módjuk van rá, részvételükkel erősítsék kezdeményezésünket.​​​​​​​

Istentiszteletek a nyár folyamán:

Július 2. 11.00

Július 23. 11.00

Augusztus 6. 11.00

Augusztus 20. 11.00

A köztes heteken a Gyúrón 10 órakor kezdődő istentiszteletre hívjuk tagjainkat!

Elérhetőségek:

Imaház: Martonvásár, Budai út 6.

Lelkipásztor: Kádár Ferenc; 2464 Gyúró, Rákóczi út 27.

Tel.: 20/4456656 | Facebook: Martonvásári Reformátusok

​​​​​​​Kádár Ferenc

lelkipásztor

​​​​​​​​​​​​​​