arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

Ön itt áll: forummartini.martonvasar.hu

Találkozás Dr. Jane Goodall kutatóval

Mivel természetvédő osztály vagyunk, csatlakoztunk tavaly a Dr. Jane Goodall által létrehozott nemzetközi ROOTS and SHOOTS hálózathoz.

Idén májusban lehetőséget kaptunk rá, hogy személyesen is találkozhassunk a kutatóval. A rendezvényre készítenünk kellett valamit, ami bemutatja Dr. Goodallnak a csapatunkat. Mi egy molinót készítettünk, amelyen három hétig dolgoztunk. Ezen felül készültünk egy kisebb bemutatkozó szöveggel, amelyet személyesen mondhattunk el a tudósnak.

Izgatottan vártuk május 9-ét, amikor személyesen találkozhattunk vele. A rendezvény helyszíne a hármas-határhegyi repülőtér volt, amely mellett a Jane Goodall tanösvény is van. Mocsári Vazul vezetésével végigmentünk a tanösvényen. Közben mesélt nekünk arról, hogy pár évvel ezelőtt Jane elengedett itt pár haragos siklót, amely fokozottan védett állat. Mesélt még az ürgékkel és más ott élő élőlényekkel kapcsolatos tudnivalókat, történeteket. A túra után hamarosan megérkezett a helyszínre Dr. Goodall is, aki egy rövid beszédet mondott, amelyben a csimpánzokról és a környezetünk védelméről volt szó. Ezt követően minden csapathoz külön odament és meghallgatta, hogy mit tesznek ők személyesen a környezet védelmében.

Amikor hozzánk odajött nagyon megdicsérte a molinót, azt mondta angolul, hogy „nagyon csodálatos, és szép munka”. Meghallgatta a csapatunk bemutatkozását és biztatott bennünket, hogy haladjunk tovább ezen az úton. Zárásképpen elmondtuk a doktor jelmondatát: „Together we can, together we will, together we must” (Együtt megtehetjük, együtt fogjuk megtenni, együtt kell megtennünk), ezen nagyon meghatódott ő is. Euztán beállt a csapatunkhoz és készült vele egy közös fénykép is, amely örök emlék lesz számunkra, hiszen fantasztikus és különleges érzés volt, hogy Jane közvetlenül mellettünk állt. Olyan elhivatottsággal, de mégis kedvesen beszélt hozzánk, hogy fontosnak éreztük magunkat, és örömet jelentett az érzés, hogy mi is azok közé tartozunk, akik teszünk azért, hogy legyen jövőnk.

Gyulay Ágnes Boróka

Gurics Kende

​​​​​​​5. c