arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

Ön itt áll: forummartini.martonvasar.hu

ORSZÁGOS FIDE SAKKVERSENY

Martonvásár első országos FIDE sakkversenye a hagyományteremtő I. MartonVál Open 2023. június 9-én kezdődött és június 11-ig tartott.

A MartonVál Sakk Club tagjaiként Dolinka Zsolt és Bakacs János szervezésében Martonvásár Város Önkormányzata támogatásával valósulhatott meg a rendezvény. A versenynek a Brunszvik-Beethoven Kulturális Központ adott otthont. A megnyitón Szabó Tibor polgármester úr és Bocsi Andrea, a BBK igazgatója köszöntötte a résztvevőket és kísérőiket. Az ország minden tájáról még Békés vármegyéből is érkeztek sakkozók, hogy az értékes nyeremények mellett a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) által elismert értékszámot is szerezzenek. A 6 körös fordulónkénti 70 perces úgynevezett svájci rendszerű verseny technikai lebonyolításáért Katona Ferenc versenybíró felelt. Az izgalmas játszmák végig sportszerű keretek között zajlottak. A vasárnapi eredményhirdetésen minden versenyző kapott emléklapot, de a legboldogabbak a kupával, éremmel és pénzdíjjal jutalmazottak lettek. Az első helyen Kerekes László Fülöp (Székesfehérvár) végzett. Sarok Péter (Mór) ezüstérmet, Horváth Péter (Érd) bronzérmet nyert. A legjobb eredményt egyesületünk saját játékosai közül Fábián Péter érte el az 5. okleveles helyével. Sziklai István legjobb szenior, Vavró Lajos legjobb helyi, míg ifj. Fábián Péter legjobb ifjúsági játékos különdíjat kapott. Jövőre is visszavárjuk sakkbarátainkat az ország minden szegletéből.

Közben a gyerekek is megmutatták a tudásukat a 30 fős Tanévzáró Sakkversenyünkön. A középiskolás kategóriát Körtélyesi Richárd és Bardócz Johanna, a felsősökét Kaszab Lázár Bonifác nyerte. Az alsósok között Kui János és Ladányi Helga Róza lett a legjobb. Az óvodásoknál Bakacs Ábel Márton végzett az élen. Gratulálunk nekik és minden résztvevőnek! Köszönjük a Kramár, a Tesco és az Enis Pékség büféhez való hozzájárulását!

 

 

 

 

 

 

 

 

Folytatódik feladványfejtő játékunk. Ha már más figura nincs a táblán, kettő huszárral nem lehet mattot adni, ha az ellenfél jól védekezik. Kettő futóval viszont lehet. Ebben az állásban ezt elég gyorsan meg tudjuk tenni, ha az első lépésben okosan lépünk. Segítségül arra emlékeztetünk, hogy ha a gyalog az ellenfél alapvonalán átváltozik, nem csak vezérré változhat, hanem bármilyen tisztté. Hogyan adhat mattot világos kettő lépésben? A megoldás beküldhető a martonvalsakk@ freemail.hu email címre. Aki hat alkalommal is helyesen küld be megoldást a feladványokra, Magyar Sakkvilág magazint kap ajándékba, melyet postai úton juttatunk el hozzá. A sakkos képességeink fejlesztéséhez sakk leckék és feladványok találhatók még az egyesületünk weblapján is, a martonvalsakk.hu címen.

Bakacs János

MartonVál SC