arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

Ön itt áll: forummartini.martonvasar.hu

SZENT ORBÁN SZOBOR AVATÁSA A SZŐLŐHEGYEN

2023. május 27-én végre elérkezett a régóta várt nap a Kertbarát Egyesület kezdeményezésére a lakosság és az önkormányzat anyagi támogatásával megvalósult, Szent Orbán szobor avatásának napja.

A szobor alkotója Varga Norbert, sukorói „láncfűrészes” fafaragó nem tudott csatlakozni az ünnepséghez, mert egyetlen magyar meghívottként részt vett a Németországban, huszadik alkalommal megrendezett fafaragó világbajnokságon. Megkért, hogy a hivatalos program előtt mondjam el a pásztorbot megváltoztatásának okait és a faszobrok anyagának változásait, valamint a repedések garanciális javítását.

Az időjárás kegyes volt a szervezőkhöz, kellemes időben vártuk a vendégeket. Minden előkészítve várta a résztvevőket. A Kertbarátok a szobor talapzatának környékét fehér murvával szórták be. A Martongazda dolgozói, új padot és hulladékgyűjtőt helyeztek el, valamit két tujával és két kis fenyőfával díszítették a szobor környezetét. A hirdetőtáblán a támogatók névsorát lehetett olvasni. A talapzat mellett két, díszes egyenruhába öltözött huszár állt őrséget.

15.40 -kor még nem voltak sokan, Kovács Zoltán tisztelendő úrral találgattuk, vajon mennyire érdekli a lakosokat az új szobor. Néhány perc múlva azonban sorra érkeztek a kertbarátok és a lakosok is. 16 óra után pár perccel megérkezett Tessely Zoltán országgyűlési képviselőnk is. Borostyán Mátyás a Kertbarát Egyesület elnöke felkérte Tessely Zoltánt, Dr. Szabó Tibort és Dr. Janky Ferencet a szobor leleplezésére. Ezután a tisztelendő úr megszentelte és megáldotta a szobrot, majd borral locsolták meg, hogy a jövőben védje a termést és a hegyet. Tessely Zoltán ünnepi beszédében a Martonvásáron töltött gyermekkorának emlékeit idézte fel, megköszönte a szervezők munkáját, aminek eredményeként újra van szobor a szőlőhegyen. Két általános iskolai tanuló szavalattal, illetve egy rövid novella felolvasásával járult hozzá az ünnepséghez. A zeneiskola négy népdalénekes tanulója, szívhez szóló és vidám népdalcsokrot adott elő.

Befejezésül megköszöntem a fellépő gyerekek előadásait és a felkészítő tanárok segítségét, valamint a város lakosainak jelenlétét, érdeklődését. Ünnepség után a kertbarátok, Szalai Györgyék pincéjénél megtartották a hagyományos Orbán-napi borünnepet, amelyre meghívtuk a szobor állítására adományokat felajánló támogatókat is.

Foki Gábor

​​​​​​​