arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

Ön itt áll: forummartini.martonvasar.hu

FALUBÓL KISVÁROS II. (2014-2019)

A 2014. október 12-i helyhatósági választáson ismét a FIDESZ-KDNP és a MÁS KÉP Egyesület (a Martonvásári Polgári Összefogás Egyesület jogelődje) polgármester- és képviselő-jelöltjei kaptak bizalmat immár 5 évre. Az ünnepi alakuló ülésre október 22-én került sor, ahol Gucsek István mellett Horváth Bálintot is alpolgármesterré választották. Két nagy területet lefedve alakultak meg a képviselő-testület új bizottságai, a Humán és a Gazdasági Bizottság.

2014

 

 

A sportpályán az új öltözőépület (Horváth Ottó Sportközpont) megépítéséhez szükséges TAO keretet a Magyar Labdarúgó Szövetség jóváhagyta. A város elnyerte az iskola mellett megvalósítandó új sportcsarnok építéséhez szükséges pénzügyi forrás 70%-át, amit a Magyar Kézilabda Szövetség hagyott jóvá. A sportfejlesztéseket a MartonSport Nonprofit Kft. menedzselte. Az önkormányzat Kormányzati támogatásban részesült, melyet az iskola fejlesztésére fordíthatott. A vasúti töltés mellett korábban lakóparknak tervezett 10 hektáros területet gazdasági övezetbe soroltuk át, így a területen lehetővé vált kisebb csarnokok, termelő beruházások megtelepedése. A vasúti pálya északi oldalán szintén egy magánberuházó 4,7 hektárnyi gazdasági területen kívánt beruházni, de később az ingatlant eladta és most az új tulajdonos kezdett bele a fejlesztésbe.

2015

A Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet martonvásári objektumát egy országos férőhely-bővítési program keretében március végén újranyitották és ennek révén 62 új munkahely is létesült. Új kerékpártárolók kerültek kihelyezésre a főtéren és elindult a Sport-sétány (korábban Szent László-sétány) folytatásaként a sportpálya melletti gyalogos útszakasz zúzottkő burkolattal való stabilizálása. A sportpályán júniusban locsolórendszer épült ki, a rendelő mellett murvás parkoló készült. Július folyamán a védőnői szolgálat átköltözött a felújított főtéri épületbe, ahol több, mint négy éven át, az új egészségház megépüléséig működtek. A Fehérvári úton található egykori tűzoltószertár emeletére a pedagógiai szakszolgálat költözött szintén átmeneti időszakra. A Martongazda Nonprofit Kft. által elnyert 20,6 millió forintos, 100%-os támogatottságú, uniós pályázati támogatásból kiépült egy 30 kW-os teljesítményű napelemes rendszer a városháza tetőszerkezetén. Ez az épület teljes villamos-energia fogyasztását kiváltja. Megtörtént a mentőállomás épületének a felújítása is. Az önkormányzat többéves útfelújítási programba kezdett. Az önkormányzat kiemelt céljává vált a saját tulajdonú utak minőségi színvonalának emelése. Első körben a Bocskai és Jókai utca burkolata készült el. Ezt követően az Erkel utca, az Arany János utca és a kerékpárút erdei szakaszára került sor. Ennek a programnak a keretén belül kapott aszfaltot a Béke és a Rózsa utca alsó szakasza, a Dreher, a Bajcsy-Zsilinszky, a Határ, a Kodály és a Széchenyi utca, valamint a Kossuth tér, illetve pályázati forrás terhére a Vasút utca. 2015. szeptember 8-án indult el a sportöltöző építése. Megkezdődött a sportcsarnok beruházáshoz kapcsolódó parkolók építése is. Október végéig 17 parkolóhely és egy buszparkoló valósult meg az iskola behajtójától a Segítő Szolgálat épületéig. A járda és az új parkolók közötti zöldterület is megújult a MartonGazda NKft. kivitelezésében. A kormány 2016 eleji határozatai értelmében Martonvásáron 800 millió forintból egy látogatóközpont létesülhet (későbbi névpályázat eredményeként: Agroverzum). Az autópályán túl a kormány egy 157 hektáros földterületet jelölt ki befektetési zónának, ahol később létrejött az InPark Martonvásár ipari park.

2016
 

2016 elején megkezdődött a sportcsarnok építése, mintegy 600 millió forintból. Az önkormányzat további 70 millió Ft saját forrással egészítette ki a fejlesztést, aminek keretében új étkezőt és konyhát kapott az iskola a régi aulát átalakítva, továbbá a gépészeti központot is teljesen újjáépítették. Kialakították a „Malom” két szintjén a művészeti iskola irodáit, a tantestületi szobát és új szolfézstermét. 2016. június 10-én és július 14-én írták alá a Brunszvik kastélyban azokat a dokumentumokat, amelyek rögzítették az MTA, a martonvásári Agrártudományi Kutatóközpont, valamint Martonvásár Város Önkormányzatának együttműködési szándéknyilatkozatait az MTA Agrártudományi Kutatóközpont területén folyó beruházásokról. Októberben ütemezetten a következő utcák felújítása valósult meg: Ady Endre utca vége (Orgona és Táncsics utca között) és a Táncsics Mihály utca, Erkel Ferenc és Vörösmarty utca, Rózsa utca (Kinizsi és Erkel utca között), Arany János utca (Tükrösi és Határ utca között) és Bercsényi köz. A Budai úti járda megépítése is több évtizedes problémát orvosolt, és az utóbbi időszak lakossági jelzéseinek egyik fő témájává vált. 10 millió forintból sikerült újjáépíteni a gyermekorvosi rendelő és az Ady Endre utca közötti szakaszon.

2017

Az eddigi eredményeknek köszönhetően a „nagyközségi üzemmódnak” végleg búcsút intett Martonvásár, visszavonhatatlanul „kisvárosi üzemmenetre” váltott. A helyi önkormányzatok kezdeményezésére Tessely Zoltán, az Etyek, valamint a Szent László- és a Váli-völgy területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos koordináló és érdekérvényesítő munkájának köszönhetően megszületett a Pannónia Szíve Fejlesztési Program. Az MTA-ATK tízmilliárdos projektjével párhuzamosan lehetőség nyílt az új városközpont továbbfejlesztésre is. A katolikus egyházzal és az MTA-val megkötött megállapodás értelmében a régi kiskastéllyal és a park egy részével bővülni tudott a városközpont, és ezzel további jelentős fejlesztési távlatok nyíltak (Brunszvik-kert, Agroverzum Tudományos Élményközpont). Az élhető és egészséges város kiteljesedett, az előkészített projektek megvalósulása célba ért. A becsatornázatlan területeken kiépítették a szennyvízelvezetést, bővítették a három településsel közös tisztítóművet. Elkezdtek dolgozni a települési vízhálózat megújításán is. 2017 első felében 120 millió forintból folytatódott az útépítési program. Ennek köszönhetően városszerte kiemelt útszakaszok és egyes „elmaradt” beruházási elemek valósultak meg.

Márciusra elkészült a Vörösmarty utca útcsatlakozása, áprilisban járda és behajtók létesültek a pékség körül. A Széchényi-Vasvári-Bocskai utcák kereszteződésben szintén folytatódott az útépítés, amelynek elkészülte sokak életét könnyítette meg. Megújult a nagy forgalmú, de kritikus állapotú Ady-Vasvári útszakasz, és a Rákóczi utca kiszélesítve teljesen újjáépült a Budai út és a jelenlegi egészségház közötti szakaszon. Továbbá az egészségház és a Dreher utca között is megvalósult az útfelújítás és részben megújult a Coop üzlet mögötti parkoló is. Szeptember 18-ával megkezdődött az új általános iskolai szárny kialakítása a 800 millió forintos kormányzati támogatás terhére. Az új iskolaszárny átadásával felszabadult az ekkor még tanteremként funkcionáló régi ebédlő (lapos tetős épület), melynek helyére az addig a régi óvoda épületében működő Városi Könyvtár költözött. Az önkormányzat szerződést írt alá a Mirrotron Kft-vel, mely alapján 50 millió forintért 1 hektáros területet értékesített számára a benzinkút mögötti ipari területen. Cserébe 1 milliárd forintos innovatív technológiai beruházás megvalósítását ígérte a vállalkozás, amely neutron technológián alapuló eszközöket fejleszt és értékesít az egész világon. Ez a város eddigi legjelentősebb magánerős gazdasági beruházásának számított. Egy kormányrendelet értelmében 2017. októberében megkezdődött a Szent László-patak mintegy 1,5 Mrd forintból történő rehabilitációjának I. üteme. Az I. ütem 2021. őszi megvalósulását követően további 1,4 Mrd forintból elkészült a II. ütem is 2022. novemberére. 2017. októberében indult egy másik újabb nagyléptékű fejlesztés is: Ráckeresztúron átadták a munkaterületet a kivitelező számára a szennyvíztisztító telep bővítéséhez. A mintegy 666 millió Ft összköltségű beruházás egy év alatt készült el. Novemberben folytatódtak az útépítések, amelyek érintették az Orgona utca egy szakaszát, a Váci Mihály, Mikszáth, Karinthy és Kölcsey utcákat, miközben kijavították a Vasvári utca hibáit is.

2018

2018 februárjában példaértékű összefogás eredményeként újjáalakult a Martonvásári Önkéntes Tűzoltó Egyesület. Az autópálya mellett a Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. – valamint leányvállalata, az InPark Martonvásár Kft. – a következő években mintegy 32 hektáron kormányzati támogatással elvégzi a szükséges előközművesítést és infrastrukturális fejlesztéseket a leendő gazdasági szereplők kiszolgálása érdekében, mely során a ráckeresztúri szennyvízkezelő kapacitását is bővíti. Egy március során elnyert vidékfejlesztési támogatás terhére a Damjanich utca és az Orbánhegyi út M7-es autópályán túli szakasza újulhatott meg. A TOP-5.3.1 projekt során többéves közösségépítési folyamatok, programszervezések indulhattak meg egy 60 millió forintos támogatásnak köszönhetően az önkormányzat, a Brunszvik Beethoven Kulturális Központ, Kajászó és Vál önkormányzatainak együttműködésében. Nyár elején megindult az egészségház mögötti új épületszárny megvalósítása. A földszinten kétrendelős fogorvosi- és kéthelyiséges gyermekorvosi rendelő épült várókkal, kiszolgáló helyiségekkel. Az emeleten szociális helyiségek és a védőnői szolgálat kapott elhelyezést. A város központjában és néhány kiemelt területen befejeződött a térfigyelő kamerák felszerelése. A Belügyminisztériumtól elnyert 23 millió forintos támogatásból és további 1,3 millió Ft önerőből június végén elindult az óvoda meglévő épületrészének belső kialakítása. Az új szárnyba tornaszoba, két fejlesztő helyiség, raktár, vizesblokk és előtér került. Ezen kívül kifestettek 3 csoportszobát a 2006-ban elkészült korábbi szárnyban, és egy rámpát is építettek a régi bejárathoz, ahol cserélték a szélfogót, valamint egy öltöző PVC burkolatát. Illetve a tetőre egy 4,2 kWp teljesítményű napelemes rendszer került. A MartonSport Nonprofit Kft. 6,5 millió forintos TAO támogatás segítségével – és 30% kigazdálkodott önerő hozzátételével – szintén napelemes rendszert telepített a sportközpont tetejére augusztus végén. A képviselő-testület döntése értelmében a Szent László lakóparki utcák aszfaltozásához szükséges önkormányzati extra forrás is rendelkezésre állt ahhoz, hogy szeptemberben megjelenhessenek az úthengerek és a forró aszfaltot szállító teherautók. A nyár végére használhatóvá vált a Brunszvik-kert nagy része, és elkészült a 16 zónás főtéri locsolórendszer is. Az Agroverzum épületét őszre fejezte be a kivitelező. Október 4-étől ki lettek tiltva az Érd irányába haladó 7,5 tonnánál nehezebb össztömegű átmenő tehergépkocsik. Ősszel megkezdődtek a vasút menti gazdasági területet kiszolgáló gyűjtőút I. ütemének, illetve november elején a Szent László-sétány melletti ifjúsági park kivitelezési munkálatai. Ősz végén megindultak a városi könyvtárnak helyet adó Szent László úti járási hivatal toldaléképületének átalakítási munkálatai is az egyik EFOP projekt keretében. 2018 végén egy új, különleges épületegyüttes létesült az Emlékezés terén: egy kisméretű hotel bisztróval, kávézóval, valamint egy kézműves sörfőzde. Egy 2018 végi kormánydöntésnek köszönhető 400 millió forintot fordíthatott a város a Brunszvik-tervben foglalt egyes fejlesztési elképzelések megvalósítására. Első elemként a Brunszvik-Dreher-sétány nyomvonala került véglegesítésre, amely a park szélén, annak jelenlegi területén fut a vasútállomástól a Brunszvik-kertig. Az útszakasz gyalogos és kerékpáros közlekedésre egyaránt alkalmas. A Vidékfejlesztési Program keretében további 50 millió Ft pályázati támogatást nyert el az önkormányzat a BBK előtti nagyméretű murvás terület burkolására és piactérré alakítására, valamint egy napelemes rendszerrel ellátott piaci árusító pavilon és tároló helyiségeinek a kialakítására.

2019

Az Óvodamúzeum mögötti területen mintegy 50 millió forintból tematikus játszóteret alakított ki az önkormányzat, illetve az Illyés Gyula téri parkba is új játszótéri eszközöket telepített. Központi forrásból a Brunszvik utat érintő építési munkálatok zajlottak április és július között. Ennek során a Sétáló utca és a Dreher utca közel 250 méteres szakaszán 25 új parkolóhely, továbbá buszparkoló és buszmegálló létesült, a meglévő háziorvosi rendelő előtti szakaszon új térköves járda és az új parkolósáv alatt vízelvezető rendszer épült. Az önkormányzat kezdeményezte a MÁV Zrt.-nél, hogy a vasútállomás Tordas felőli oldalán lévő vasúti rakodóterületen P+R parkolóhelyeket alakíthasson ki és üzemeltethessen, ez szeptember elejére meg is valósult. Májusban elkészült a városi sportcsarnok napelemes rendszere is TAO támogatásból. A 206 db napelemből álló 59 kW-os rendszer éves szinten a fogyasztás felével megegyező megtakarítást eredményezett. Elektromos autó töltőállomást adtak át ugyanebben a hónapban a Kodály Zoltán utcában. Júliusban készült el az óvoda iskolához közel eső udvarrészén egy ovi-sport pálya, amely kifejezetten az óvodás korú gyermekek számára kifejlesztve sokféle sportág megkedveltetésére alkalmas mozgást biztosít.
Ez a ciklus is rengeteg változást hozott Martonvásár életébe.

Cikksorozatunk befejező része a Forum Martini következő lapszámában jelenik majd meg és az utolsó, most véget érő ciklusra tekint majd vissza. Ez a három ciklus, a 2010-től 2024-ig tartó 15 év vitathatatlanul „Martonvásár (harmadik) aranykoraként” vonul be a helytörténetbe.
 

Mihálovics Zoltán