arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

Ön itt áll: forummartini.martonvasar.hu

HAZAVÁRÓ-HAZAHÍVÓ PROGRAMOK TÖRTÉNETÉRŐL

Hat évvel ezelőtt, egy osztálytalálkozón merült fel a gondolat, hogy milyen jó lenne a városból elszármazottak részére alkalmat a találkozásra és közben megmutatni nekik városunk fejlődését.

Polgármester Úr elfogadta a javaslatomat, és Tóth Andrásné, a Martonvásári Kulturális Egyesület vezetőjével, 2017 nyarán megszerveztük az első Hazahívó-Hazaváró rendezvényt. 2018 június 13-án a másodikat. 2019 és 2020 évben a COVID járvány keresztülhúzta a számításainkat, nem lehetett rendezvényeket tartani.

2021 és 2022 nyarán már a harmadikat, illetve a negyediket sikerült megrendezni. Ekkor már "törzsvendégek" is voltak és olyanok is, akik külföldről érkeztek haza azért, hogy a régi barátokkal találkozhassanak. A résztvevők száma már a 130 főt is elérte.

Az anyagi támogatás bázisát a Város Önkormányzata biztosította, de az évek során szükség lett a helyi cégek és magánszemélyek támogatására is. Az adományokat ezúton is köszönöm. Kiemelném Dr. Gyulay Gyulát, aki az első összejövetel óta biztosította a fehér asztal melletti vendéglátáshoz szükséges húst.

Mindig, Martonvásárral kapcsolatos témákban járatos előadókat kértem fel, ebben segítettek: Pletser Tamás, Horváth Bálint, Salamon Ferencné, Szabó Erzsébet, Dr. Molnár Dénes, Dr. Vida Gyula.

Szórakoztató műsorokat is szerveztünk, ahol felléptek: GASGAS Együttes, Provoda József, Darázsderék Tánccsoport, Dynamic Dance Crew táncosai, Régi Szépek Néptánccsoport táncosai, SIFU Kovács László tanítványai Kung Fu bemutatóval, a Művészeti Iskola zenetagozatos növendékei, Bitó Péter, Kozma Milos verssel és a műsor vezetésével.

Kiállításokon mutattuk be a régi osztálytablókat, a Művészeti Iskola diákjainak munkáit, Fodor Zsolt, régi Martonról készített grafikáit, Somogyi Zsuzsa festményeit, Szántó Gyöngyi és Leppné Zalka Ibolya fotóit.

Bemutattuk a város aktuális új épületeit, útjait, a Tóth Iván Sportcsarnokot és a Horváth Ottó Sportközpontot, az AGROVERZUMOT, a Brunszvik-sétányt. A gyalogos séták mellett kisbuszos városnézésen lehetett részt venni az alpolgármesterek idegenvezetésével.

Két rendezvényünkről képes beszámolót, cikket írt a Fejér Megyei Hírlap. A 2022. évi rendezvényt meglátogatta és beszámolót tartott Tessely Zoltán országgyűlési képviselőnk. Mindezek mellett azonban a legszebb az volt, hogy láthattuk az egymásra rácsodálkozó, az egymást régen látott emberek örömét. HOGYAN TOVÁBB?

Bizonyára van rá igény és jó lenne megrendezni ebben az évben is a már ötödik HAZAVÁRÓ-HAZAHÍVÓ rendezvényt. Szerencsére volna mit mutatni a hazalátogatóknak. Ezt már valóban, csak anyagi és közös összefogással lehet megvalósítani. Szívesen vállalom a koordinálást, de kérem mindazok mielőbbi jelentkezését, akik a rendezvényt anyagilag támogatnák vagy a szervezésben nyújtanának segítséget, hogy szeptember elején újra megrendezhessük a programot.

Foki Gábor