arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

Ön itt áll: forummartini.martonvasar.hu

SZÜLŐKKEL KARÖLTVE…

Visszatekintve gyorsan telt el az elmúlt három hónap, közben sok volt a feladat, az öröm, a megoldandó helyzet. Szeretném az elmúlt időszakot egy kicsit más szempontból megmutatni, mint ahogy szoktuk.

Körülbelül a nevelési év felénél járunk. Ha visszatekintünk, most is - mint minden évben - sok program juthat eszünkbe. A legkedvesebbek pedig azok a programok voltak, amit a családokkal, szülőkkel közösen sikerült megvalósítani. Várakozással, felkészülten, sok-sok játék lehetőséggel vártuk leendő és új óvodásainkat az ősz első hónapjában. Az újonnan érkező gyerekek szüleikkel együtt tele izgalommal, várakozással lépték át az óvoda kapuját. Minden család élt a szülős beszoktatás-, majdnem mindenki a nyíltnap, illetve családlátogatás lehetőségével. Hálásak vagyunk az együttműködésért, mert hisszük, hogy ezek a lehetőségek segítik a gyerekek beilleszkedését, a kölcsönös bizalmat család és óvoda, gyerek és nevelő között. Régi óvodásaink rutinosan vették az akadályokat, szükség szerint egy-egy mosoly, ölelés, dajkálás segítette áthidalni a kezdeti nehézségeket.

Október elején minden együtt állt (jó idő, civil pályázat-, vállalkozók-, családok támogatása általi forrás) ahhoz, hogy a Mihály napi rendezvényen a családokkal együtt tartalmas időt töltsünk el. Felelevenítettük a Mihály napi hagyományokat, paraszti udvarok eszközeit nézhettük meg testközelből, állatokat simogathattunk, kézműveskedtünk, ebédidőben választhattunk a helyben készített finomságok közül, s megtekinthettük az Aranyszóló Pintyőke bábelőadást.

A nevelés nélküli munkanapon a Vlll. Kisgyermeknevelési Konferencián vehettünk részt, amit az Apor Vilmos Katolikus Főiskola szervezett. A téma:" Kultúrák kapcsolódásai”címet viselte, a kisgyermekkori interkulturális nevelés lehetőségeiről szóltak az előadások.

Ezekben a napokban láttuk vendégül a székelyudvarhelyi Zsibongó Óvoda 11 óvodapedagógusát, akiket már régi ismerősként fogadtunk, hiszen a kapcsolat több évre tekint vissza. A hétköznapok fáradalmait az óvodabálon pihenhették ki a résztvevők, mely a szülői munkaközösség szervezésében került megrendezésre.

Bár az idő nem volt kegyes hozzánk, a Márton napi lámpás felvonuláson és az azt követő programon a megszokott létszámmal vett részt az intézmény apraja-nagyja családtagjaikkal együtt.

Az adventi időszak a koszorún az első gyertya meggyújtásával kezdődött. Majd vártuk a Mikulás személyes megérkezését és a BBK szervezésében a Mikulás zsákja bábelőadást tekintettük meg. Az adventi gyertyák meggyújtása alkalmat nyújtott a várakozásra, az ünnep megélésére, a közösségi érzés megerősítésére. Ezen alkalmakkor került sor a Martonvásári Gyermekkert Alapítvány és Báb munkaközösség közös szervezésében megvalósuló rajzpályázat eredményhirdetésére, a Báb munkaközösség tagjai által előadott „Betlehemi történet” megtekintésére, s mindeközben minden csoportunk gyönyörű, új játékokkal gazdagodott a gyerekek nagy örömére.

Óvodánk abba a szerencsés helyzetbe került, hogy Fejér Vármegyében elsőként vehettünk részt a „Klímanócskák – Óvodások és kisiskolások környezettudatos nevelése” programban. A bemutatónapra december 11-én került sor. A bemutatónap, a továbbképzés során lehetőséget kaptak az óvodapedagógusok újabb módszerek megismerésére, felhasználására. Ezzel lehetőség nyílt arra, hogy az eddigieknél még változatosabb módon erősítsük a gyerekekben, s a környezetükben élőkben a környezettudatos magatartást.

Mindent megtettünk azért, hogy a gyerekek jól érezzék magukat és fejlődjenek. Biztosítottuk a játékhoz való nyugodt, derűs légkört, énekeltünk, meséltünk, mozgást szerveztünk, kirándultunk, kéznél voltunk minden pillanatban, s ha szükséges volt igyekeztünk megoldani a felmerülő nehézségeket. December 13-án délután a hálánkat igyekeztünk kifejezni a családok felé támogatásukért, a gyerekek ünnepre hangoló műsorával, egy-egy bögre forró itallal, illetve kaláccsal. Ezúton is köszönetet mondunk a szülőknek és számítunk a további támogatásukra, hiszen ezzel is kifejezzük, hogy a családi és óvodai nevelés egymástól nem elválasztható feladat. Hisszük, hogy a gyermekek nevelése egy közös cél érdekében megvalósított együttműködés mellett lesz sikeres.

Stefkovics Ferencné