arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

Ön itt áll: forummartini.martonvasar.hu

A TUDOMÁNY SZOLGÁLATÁBAN

A martonvásári székhelyű Magyar Kutatási Hálózat Agrártudományi Kutatóközpontja (HUN-REN ATK) és a hozzá tartozó Intézetek (HUN-REN ATK Növényvédelmi Intézet, HUN-REN ATK Mezőgazdasági Intézet, HUN-REN ATK Talajtani Intézet) minden számban hírt adnak az itt folyó munkáról, a legfrissebb hírekről és a tudományos eredményekről.  

A HUN-REN átfogó értékelést végez az összes kutatóközpontjában és intézeteiben, ennek kapcsán február elején világszerte elismert nemzetközi kutatókat is tagjai között tudó értékelési bizottság látogatta meg a HUN-REN ATK-t és Intézeteit, hogy javaslataik megfogalmazásával segítséget nyújtsanak az itt folyó tudományos tevékenység fellendítésére, hatékonyabbá tételére.

Szerencsére kiemelkedő eredmények azért akadnak szép számban. Egyik ilyen a New Phytologist tudományos folyóirat 2024. januári számának címlapfotója, amely a Mezőgazdasági Intézet (MGI) kutatóinak eredményeit szemléltető mikroszkópos fotója. A címlap a szerzők tudományos cikkére utal, amely a legtöbb modern búzafajtában megtalálható alacsony szárnövekedést okozó hatást tárta fel a kenyérbúza hőstressztűrésére. Az MGI Genetikai Variabilitás Kutatócsoportjának munkatársai pedig a búza meiózis során fellépő hőstresszérzékenységének okát vizsgálták. Az eredményeket bemutató tanulmány a rangos Frontiers in Plant Science című nemzetközi tudományos lapban jelent meg. Személyi változás is történt az MGI-nél. Dr. Veisz Ottó távozásával az év elejétől Dr. Fodor Nándor, a Növénytermesztési Osztály vezetője látja el az intézetigazgatói teendőket.

A Növényvédelmi Intézet (NÖVI) és a Magyar Természettudományi Múzeum kutatói először azonosítottak két inváziós szárazföldi laposféreg fajt Magyarországon. Egy pécsi kertészetben került elő a két faj, amelyek előfordulását a kutatók a Zootaxa című zoológiai folyóiratban tették közzé. Továbbá kiemelt elismerés a NÖVI számára, hogy a 70. Növényvédelmi Tudományos Napokon, Nagy István agrárminiszter úrtól vehették át a jubileumi kitüntető oklevelet.

Díjakban nem volt hiány a Talajtani Intézetnél (TAKI) sem, hiszen az "Agrárgazdaság Digitalizációjáért" díjat 2024-ben, a TAKI és Pásztor László intézetigazgató nyerte el a Magyar Precíziós Gazdálkodási Egyesület elnökségének egyhangú döntése alapján. A hazai talaj téradat infrastruktúra utóbbi évtizedben történt, digitális talajtérképezésen alapuló megújításáért odaítélt díjat február 7-én a Precíziós Gazdálkodási Konferencián vehette át Pásztor László intézetigazgató. Fontos megemlíteni, hogy a TAKI kutatói a Balaton teljes medrére kiterjedő üledék adatbázist tettek közzé a kutatóközönség számára, amely a Scientific Data folyóiratban jelent meg.  Az adatbázis nyílt hozzáférése lehetővé teszi, hogy a tó ökológiai állapotát, belső tápanyag-terhelési folyamatait kutató szakemberek részletesebben megismerjék a tó üledék viszonyait, valamint tanulmányozzák a klímaváltozás tápanyag-terhelési folyamataira gyakorolt hatását.

Friss hírekért, további információért látogassanak el weboldalunkra és kövessék Facebook oldalunkat!