arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

Ön itt áll: forummartini.martonvasar.hu

AZ IDŐKERÉK VISSZAFORGATÁSASZÜLŐI ELŐADÁS A RÉGMÚLTRÓL

Pár nappal azután, hogy véget ért a téli szünet, kedves vendéget üdvözölhettünk az osztályban. Egyik tanulónk, Alirán apukája látogatott el hozzánk, és nagyon érdekes dolgokat mesélt a régmúltról.
 

Baumgartner Ádám a történelmet szerető, aktívan kutató és minél pontosabban "újraalkotni" próbáló emberként fontosnak tartja az általa összegyűjtött tudásanyag bemutatását. Ezért is örült meg annak a lehetőségnek, hogy a hun korszakról és a hun korszakban a Kárpát-medencében élő germánokról meséljen a Martonvásári Beethoven Általános Iskola 2.c. osztályában.

Előadásában több témát is érintett. Szó esett arról, hogy miért fontos megismerni a történelmet, milyen lehetőségeink vannak a történelem megismerésére (tárgyak, leírások, ábrázolások). Összehasonlította a jelen kényelmét a hun korszak kihívásaival.

Bemutatta a tanulóknak az általa rekonstruált 5. századi öltözet darabjait, kiegészítőit, és ezek használatát. A gyerekek szabadon kérdezhettek és alkalmuk nyílt egyes tárgyakat testközelből is megszemlélni. Mindenki számára nagy élmény volt és reméli, hogy a történelem szeretetből sikerült átadnia a hallgatóságnak is. A gyerekek nagy érdeklődéssel és figyelemmel hallgatták az előadást. A fiúkat főleg a fegyverek érdekelték, a lányok pedig Alirán korhű ruháját csodálták m eg. A halottakból levontuk a következtetést, miszerint a mi életünk sokkal könnyebb, mint az 5. században élt embereké. Becsüljük meg, és vigyázzunk az eredményeinkre!

Salamehné Beledi Lilla • a 2.c osztályfőnöke