arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

Ön itt áll: forummartini.martonvasar.hu

NINCS PÉNZE? NÖVÉNYE MÉG LEHET!

Minden kertszerető ember vágya, hogy különleges és értékes növényei is legyenek a kertben. Azonban a kertészkedés drága mulatság, és e közhely bizonyításául elég elmenni bármely kertészetbe vagy fellapozni egy magazin tervező rovatát, ahol sok százezer forintból lehet csak összehozni a legegyszerűbb előkertet is.

De sebaj! Lehet több praktikánk arra, hogyan kerüljük meg az átlagos beszerzési lehetőségeket.

  1. Tanuljunk a növények szaporításáról!

Ha tudjuk, melyik növényt hogyan lehet szaporítani, saját magunk állíthatunk elő új növényeket. Nem zseniális? 

  1. Kérjünk, cseréljünk okosan

Ha az első pont jól megy, máris egyszerűbb az élet: nem egy egész növényt kell elcserélnünk a szomszéddal, csak egy kis szaporítóanyagot.

  1. Piac, helyi közösségek

Tudom, könnyen előfordulhat, hogy hazaviszünk egy ismeretlen, vagy fertőzött növényt, de ha résen vagyunk, időben tehetünk ellene. Nagy előnye viszont, hogy helyben jól bevált növényekre, no és rokonszenves ismerősökre tehetünk szert. 

  1. A természetből – na-na!

Mindig mérlegeljünk és járjunk el körültekintően: némi magot szedni a pipacsmezőn nem károsító tevékenység, ha saját kertbe szánt kis mennyiségről van szó. Ám túlzásba esni a mennyiséggel, vagy fejlett növényt kiásni mindig legyen tiltólistás! Védett területen vagy -növény esetén a szaporítóanyag elhozása is nagy kárt okoz, nem véletlenül tilos.

  1. Az internet bugyrai

Vérmérséklet kérdése a kockázatvállalás, hiszen vírusfertőzés, invazív faj véletlen betelepítése és még ezer veszély leselkedhet ránk olcsó növény képében. De körültekintően, személyes átvétellel sok szerencsénk is lehet.

  1. Kertészetből olcsón? Igen!

Tavasszal a “frissen” szaporított, még aprócska évelőket keressük olcsón, de csodás lehetőségek vannak a szezonvégi leértékelésekben, a „mentsmeg” - azaz beteg vagy nem szabályos növények akciózásában, készlet-kisöprésekben is. Tavaszra fel!

P. Suplicz Rita