arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

Ön itt áll: forummartini.martonvasar.hu

Martonvásár választott!

Lezajlottak az önkormányzati és európai parlamenti választások, melyek eredményéről  beszámolunk Önöknek.

Először fordult elő, hogy egy időpontban került megrendezésre az önkormányzati és az európai parlamenti választás. Június 9-én, így polgármester-jelöltre, önkormányzati képviselőjelöltekre, megyei és európai parlamenti listára adhattuk le szavazatainkat Martonvásáron. A részvétel mind országosan, mind pedig Martonvásáron rekordmagasságú volt már a reggeli órákban is. Városunkban 59,18 százalék volt az önkormányzati választáson való részvétel – ez valamivel magasabb, mint az országos 58,07 százalékos adat –, ami azt is jelenti egyben, hogy 2704 fő járult az urnákhoz, hogy leadja szavazatát a polgármester-jelöltre és az önkormányzati képviselő-jelöltekre, valamint a vármegyei listára. 

Az Európai Parlamenti választáson való martonvásári részvétel esetében a végeredmény valamivel magasabb számokat hozott. Martonvásáron a választók 60,24 százaléka gondolta úgy, hogy leadja szavazatát valamely Európai parlamenti listára, ami 2712 helyi választó részvételét jelentette. Ez szintén valamivel magasabb, mint az 59,46 százalékos országos adat. Ami az eredményeket illeti Horváth Bálint polgármester-jelöltet 2150 szavazatot szerzett. A 10 képviselő-jelölt közül kialakult a leendő képviselők névsora is, amelyből megállapíthatjuk, hogy a Martonvásári Polgári Összefogás egyesület valamennyi jelöltje megkapta a kellő felhatalmazást a választóktól és mandátumot szerzett a korábbi évek mintázatát folytatva. 

Martonvásáron a vármegyei listás szavazáson a  Fidesz-KDNP listája kapta a legtöbb szavazatot (1264), ezen szerepelt és szerzett mandátumot Dr. Szabó Tibor, városunk polgármestere. A további sorrend a következők szerint alakult: Magyar Kétfarkú Kutyapárt (503), Demokratikus Koalíció (288), Mi Hazánk Mozgalom (255), Momentum (221), Válasz FCF (101). A Fejér Vármegyei Közgyűlés összetétele is hasonlóan néz ki: a Fidesz-KDNP listája 11, a  Mi Hazánk Mozgalom 3, a  Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Demokratikus Koalíció 2-2, a Válasz CFC és a Momentum 1-1 mandátumot szerzett. Ami az Európai Parlamenti választás martonvásári eredményeit illeti, szintén a Fidesz-KDNP listája kapta a legtöbb szavazatot (1136), majd sorrendben: TISZA (805), MSZP,DK, Párbeszéd – Zöldek (192), Magyar Kétfarkú Kutya Párt (173), Mi Hazánk Mozgalom (165), Momentum (113), 2RK Párt (28), Mindenki Magyarországa Néppárt (19), LMP – Zöldek (17), Jobbik (17), MEMO (15). Ezek közül a pártok közül végül csak a Fidesz-KDNP (11), a TISZA (7), az MSZP, DK, Párbeszéd – Zöldek (2) és a Mi Hazánk Mozgalom (1) listája szerzett mandátumot.

 

 

 

Ezúton is köszönjük a választópolgárok aktív részvételét!

További adatok a Nemzeti Választási Iroda honlapján (www.valasztas.hu) érhetők el.

Mihálovics Zoltán

főszerkesztő, Forum Martini

​​​​​​​politológus, geopolitikai elemző, Makronóm Intézet