arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

Ön itt áll: forummartini.martonvasar.hu

Fúvószenei találkozóra hangolódunk

Gőzerővel folyik a 2024. október 25-29. között tartandó Nemzetközi Fúvószenei találkozó szervezése.

Martonvásár és testvérvárosainak, a franciaországi Saint Avertinnek, valamint a németországi Baienfurtnak a fúvószenekarai valamikor az 1990-es években egyeztek meg arról, hogy két-három évente találkoznak egymással és adnak közös koncertet. Idén ősszel városunk lesz a helyszíne ennek a nagyszabású rendezvénynek. A fúvószenekarok és az őket kísérő delegációk találkozása, a közös zenélések meghatározó eseményei a testvérvárosi kapcsolatoknak. A zenekarok érkezését azonban nagyon sok munka előzi meg. A találkozót, Horváth Bálint alpolgármester úr irányításával a fúvószenei egyesületünk elnökségi tagjai, a zenekar karmestere Pfiffer Zsuzsanna, valamint a Martonkult Iroda munkatársai szervezik.

A programtervet a  korábbi külföldi turnék tapasztalatai alapján állítjuk össze. Íme egy kis ízelítő, hogy mi mindent kell egy ilyen találkozó előtt figyelembe venni, végiggondolni, kitalálni, majd megszervezni: a több, mint 100 vendég elszállásolásának, étkezésének biztosítása, a  hangszerek őrzése, a közös programok, a zenekari próbák, a koncertek részleteinek kidolgozása, s mindezek egyeztetése a két külföldi zenekarral.

Tehát nem kis dologba vágtunk bele, ezért is számítunk az egész város részvételére, segítségére. Első körben továbbra is várjuk azon családok jelentkezését, akik a francia zenekar tagjait néhány napra szívesen befogadnák otthonaikba. Különös tekintettel gondolok itt olyan családokra, amelyek valamelyik tagja akár zenészként, néptáncosként vagy önkéntes tűzoltóként már utazott az egyik vagy másik testvértelepülésünkre és megtapasztalhatta az ottani fogadó családok vendégszeretetét. 

Ehhez kapcsolódóan jutott eszembe az egyik legemlékezetesebb turné élményem. A fent említett találkozóra 1999-ben 15 évesen jutottam el a zenekarral Saint-Avertinbe. Kettőnket egy kedves család fogadott be, és az első este a gyönyörűen megterített asztalhoz nagyon megszeppenve ültünk le. A kétnapos odaút alatt meguntuk a szendvicseket és nagyon vártuk már a vacsorát. Legnagyobb meglepetésünkre csak egy hatalmas tál vegyes salátát hoztak ki, öntettel, bagettel. Ők sem németül, sem angolul nem beszéltek, én meg franciául nem, így nem tudtam megkérdezni, hogy tényleg ez a vacsora? Gondoltam magamban, akkor gyerünk, együnk ebből annyit, amennyi csak belénk fér. A megdöbbenés ezután hosszan tartott, hiszen amikor ezzel végeztünk, kihozták a barna mártásos húst körettel, majd jött a hatféle sajtból összeállított sajttál, ezt követően pedig a többféle desszert és a fagyi. Én pedig már a húsból alig tudtam enni, a többi fogásról már nem is beszélve. Életem egyik legfelejthetetlenebb kulináris élménye volt. Így idén ősszel két francia zenészt látok majd vendégül a családommal, és szeretném „viszonozni” a korábbi élményemet egy jól sikerült gulyással. 

Két programra már most szeretnénk felhívni a figyelmüket. 2024. október 26-án szombaton a Tóth Iván Sportcsarnok ad helyet a három zenekar saját, bemutatkozó koncertjének. Október 27-én vasárnap pedig egy különleges zenei workshopra invitálunk mindenkit, melynek műhelymunka részében bepillantást nyerhetnek abba, hogyan kel életre a három egyesített zenekar játéka révén három zenekari mű - egy francia, egy német, és egy magyar - a három karmester vezényletével úgy, hogy egyikőjük sem a saját zeneművét vezényli. A nyilvános próbát egy rövid koncert követ majd, ahol a közönségnek bemutatjuk a közös munka eredményét.   

Szeretettel hívjuk Önöket, hogy töltsünk el együtt néhány szép októberi napot a testvértelepüléseinkről érkező kedves vendégeinkkel!

 

Körtélyesi Szabina