arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

Ön itt áll: forummartini.martonvasar.hu

Hírek a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont szakmai tevékenységéről

Az elmúlt időszakban számos hazai és külföldi rendezvényen képviselték kutatóink a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpontot.

Molnár István és Farkas András, a Mezőgazdasági Intézet (MGI) munkatársai Kínában, Nanjingban jártak a Jiangsu Academy of Agricultural Sciences (JAAS) Nemzetközi Együttműködési Alapjának támogatásával, ahol az introgressziós nemesítésben alkalmazott molekuláris citogenetikai módszerekről tartottak gyakorlati bemutatót. A Talajtani Intézet (TAKI) népes delegációval vett részt a Nemzetközi Talajtani Unió megalakulásának 100. évfordulója alkalmából Firenzében szervezett Centennial Celebration and Congress of the International Union of Soil Sciences rendezvényen. 

A hazai szervezésű programok közül kiemelendő a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow, ami az ország legnagyobb szántóföldi kiállítása. Idén a szervezők a fenntartható, illetve a klímaváltozáshoz alkalmazkodó gazdálkodási módszerek, eszközök bemutatására helyezték a hangsúlyt, az MGI és a TAKI is képviselte magát a rangos eseményen.

A vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert, Kert a köbön rendezvényére rendhagyó bemutatóval készültek a TAKI munkatársai, a talajtani kutatások és a mesterséges intelligencia kapcsolatáról meséltek az érdeklődőknek.

Fontosnak tartjuk, hogy minél szélesebb körben, közérthető módon is hírt adjunk a HUN-REN ATK-ban folyó szakmai munkáról, ezért örömmel teszünk eleget a különböző média és sajtó megkereséseknek. Kutatóinkat láthatták a Multiverzum vagy akár a Magyar Gazda adásaiban, ahol a Növényvédelmi Intézet (NÖVI) részéről Kóbor Pétert kérdezték a márványos poloskákkal szembeni védekezés lehetőségeiről, valamint Király Lórántot (NÖVI), aki arról számolt be, hogy a hőstressz hogyan befolyásolja az árpa ellenállóképességét a különböző kórokozókkal szemben. A TAKI részéről Pirkó Béla és Koós András a nitrátrendelet módosításáról és az ezt megelőző kutatásról számolt be. 

A Martonvásáron megrendezett XXX. Növénynemesítési Tudományos Napokat – ami a hazai növénynemesítők és a társterületen dolgozó kutatók kiemelkedő rendezvénye –, illetve a már hagyományosnak tekinthető Országos Kalászos Szakmai Napot és Fajtabemutatót is fokozott érdeklődés övezte, éppen ezért kíváncsian várjuk a szeptember 5-i Országos Kukorica Fajtabemutatót is.

A középiskolás korú fiatalok kutatói pályára való ösztönzésének fontossága is kiemelt célja a HUN-REN ATK-nak. Az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium két kiváló 10. osztályos tanulóját – köztük Fekete Eriket, martonvásári diákot – a nyári időszakban kollégáink segítik, hogy a TDK dolgozatukra való felkészülésük még sikeresebben valósulhasson meg. Kutatási területük a medveállatkák. 

Végül, de nem utolsó sorban ezúton is gratulálunk Koczor Sándornak (Növényvédelmi tudományág), Mikó Péternek (Növénynemesítési tudományág) és Tolnai Zoltán Jánosnak (Mezőgazdasági biotechnológia tudományág) a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj elnyeréséhez. Az ösztöndíj célja a kiemelkedő kutatás-fejlesztési teljesítmény ösztönzése és elismerése a fiatal kutatók körében, valamint az MTA doktora cím elnyerésére való felkészülés elősegítése.

A kiemelt gratuláció megilleti Fodor Nándort is, az MGI intézetigazgatóját, aki június 19-én sikerrel védte meg „Modellek az agrárium szolgálatában" c. MTA doktori értekezését.

Friss hírekért, további információkért látogassanak el weboldalunkra (https://atk.hun-ren.hu/hu/)  és kövessék Facebook oldalunkat!

Morber Janka