arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

Ön itt áll: forummartini.martonvasar.hu

KÉPVISELŐ-TESTÜLETI HÍREK

Beszámoló képviselő-testületünk május 28-i üléséről

  1. A Képviselő-testület a korábbi ülésein az egészségügyi alapellátásról szóló beszámolókat a házi gyermekorvosi ellátásról szóló beszámoló kivételével már elfogadta, és ezt pótolva meghallgatta dr. Jellinek Kinga doktornő beszámolóját.

  2. A Gárdonyi Rendőrkapitányság évente tájékoztatást ad a Képviselő-testületnek az előző évi bűnügyi – közbiztonsági helyzetről. Az elfogadott beszámolóból többek között kiderült, hogy városunk közbiztonsági helyzete 2023-ban sem romlott érdemben.

  3. A Képviselő-testület a 2024-es költségvetés bevételeit és kiadásait 320.836 E Ft-tal növelte és 3.854.182 E Ft módosított főösszeggel állapította meg, a költségvetési rendelet a www.njt.hu oldalon megtekinthető.

  4. Az Emlékezés tere-Dózsa György út találkozásánál, az Óvodamúzeum szomszédságában megépült Ludwig Hotel bővítését határozta el annak tulajdonosa. A további építkezésekhez és a funkcióbővítéshez jelentősebb számú parkoló biztosítása szükséges, melyhez a vállalkozónak saját tulajdonú ingatlana nem elégséges, erre tekintettel az önkormányzat tulajdonában lévő 1068/2 hrsz.-ú területet is igénybe szeretné venni parkoló építése céljára. Tekintettel arra, hogy az önkormányzat tulajdonában álló ingatlanon történik a beruházás, a feleknek megállapodást szükséges kötni a beruházás végrehajtásának feltételeiről, értékéről, majd a használat, üzemeltetés kérdéseiről. Ennek megfelelően született döntés arról, hogy a 1068/2 hrsz.-ú ingatlanon parkolót építtessen a Revrik Kft.

  5. Képviselő-testületünk módosította korábbi döntését és az AK Ingatlan Ingatlanfejlesztő és Hasznosító Korlátolt Felelősségű Társaság tulajdonában lévő „kivett ipartelep” megnevezésű 1251 hrsz.-ú ingatlan 6949 m2 térmértékű részét 76 500 000 Ft-os vételáron vásárolja meg két egyenlő részletben. Testületünk ezzel együtt elfogadta a településfejlesztési megállapodást a 1251/1 hrsz.-ú ingatlant érintő víz- és szennyvízbekötésének jóváhagyása tárgyában.

  6. A Martonvásár Városi Közszolgáltató Kft. a 2023. évre vonatkozó beszámolóját elkészítette, amelyben bemutatta a társaság elmúlt időszaki tevékenységének és gazdálkodásának eredményét. A képviselő-testület elfogadta a beszámolót és a közfeladatellátásokra átadott támogatások elszámolását. 

  7. Képviselő-testületünk elfogadta a Martonvásári Városi Könyvtár működését szabályozó Ügyrend módosítását, amelyet a 2021 óta történt változások indokoltak. 

  8. Képviselő-testületünk a korábbi évekhez hasonlóan döntött arról, hogy a Könyvtár 2024. augusztus 19. és 31. közötti zárva tart.

  9. Képviselő-testületünk beszámolót fogadott el a kulturális feladat-ellátásra kötött eseti finanszírozási szerződés végrehajtásáról, mivel korábban elfogadta a megrendezendő rendezvények koncepcióját. 

  10. Képviselő-testületünk elfogadta Csiki Botond mezőőr éves beszámolóját a város külterületeinek védelméről, óvásáról, a rendezett állapotban való megtartásáról és a rend fenntartásáról, valamint a közterület-felügyelő, Tóth Tibor beszámolóját, aki munkáját a hivatkozott jogszabályi felhatalmazás alapján végzi. 

  11. Testületünk beszámolót fogadott el az önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak 2023. évi teljesítéséről, a szociális ellátásokról. A Szent László Völgye Segítő Szolgálat, mint szociális alap- illetve gyermekjóléti alapszolgáltatást nyújtó integrált intézmény biztosítja - Ercsi Város kivételével - a Szent László Völgye Többcélú Kistérségi Társulás területén élő lakosság szociális és gyermekvédelmi ellátását.

  12. Képviselő-testületünk elfogadta a Martonvásári Települési Értéktár Bizottság 2023. évi tevékenységéről készített beszámolóját.

  13. Képviselő-testületünk döntött a Helyi Választási Iroda vezetőjének indítványára városunk területén működő szavazatszámláló bizottságok további tagjainak megválasztásáról.

  14. Képviselő-testületünk döntött Dr. Szabó Tibor polgármester, valamint Horváth Bálint és Gucsek István alpolgármesterek munkájának értékeléséről, miután megállapításra került, hogy vállalt feladataik teljesítésének eleget tettek.

  15. Testületünk egyetértett a Velencei-tavi Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Közhasznú Nonprofit Kft. megszüntetéséhez kapcsolódóan az ingatlanvagyonra vonatkozó Velence Város Önkormányzata, Pázmánd Község Önkormányzata, Sukoró Község Önkormányzata, Martonvásár Város Ön-kormányzata, Zichyújfalu Község Önkormányzat, Kápolnásnyék Község Önkormányzata, Nadap Község Önkormányzata és Vereb Község Önkormányzat, mint vagyonátvevő tulajdonostársak között létrejövő tulajdonközösség létesítő szerződés tervezetében foglaltakkal.

  16. Beszámolót hallgatott meg testület határozatainak végrehajtásáról, tájékoztatást a pályázatokról, beruházásokról, projektek és rendeletek végrehajtásáról, peres ügyekről, az önkormányzat aktuális pénzügyi helyzetéről, valamint a polgármester szabadságáról.

  17. A Képviselő-testület korábban támogatást nyújtott a Film Mindenkinek Egyesület számára LEADER projekt megvalósításához, melyhez 8.374.906 Ft visszatérítendő, 5.810.547 Ft vissza nem térítendő támogatást adott át a 2024. évi költségvetéséből. A testület most ehhez még további támogatást biztosít, 1.137.368 Ft visszatérítendő és 59.861 Ft vissza nem térítendő támogatás formájában a fejmikrofonokhoz kapcsolódóan elnyert támogatás és az önrész (5% önerő) előfinanszírozására.

 

 

 

Beszámoló Képviselő-testületünk június 25-i üléséről

  1. Képviselő-testületünk döntött 600.000,- Ft összegű támogatás megítéléséről a Beethoven Alapítvány finanszírozására, amely a nyári táborok megtartására fordítja a kapott összeget.
  2. Képviselő-testületünk korábban 300.000 Ft összegű vissza nem térítendő támogatást ítélt meg a Golden Tiger’s Kung Fu Club Sport Egyesület részére, hogy a martonvásári Dudás Ádám Zénó és az Egyesület elnöke részt vehessen a 2024. május 1-5. között Stockholmban megrendezett 19. WUSHU Európa Bajnokságon. A képviselő-testület a pénzügyi és szakmai beszámolót fogadta el.

  3. A 1298/3, 1298/6 és a 1298/7 helyrajzi számú, kivett beépítetlen terület művelési ágú, 947 m2, 991 m2 és 995 m2 térmértékű ingatlanokra az önkormányzatnak elővásárlási joga van. Ezek a Magyar Állam tulajdonában, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának vagyonkezelésében állnak, melyekre nyilvános elektronikus árverést folytattak le, eredményesen. A költségvetésben elkülönített pénzösszeg nem áll rendelkezésre az ingatlanok megvásárlására, és jelenleg olyan beruházási cél, illetve beruházó partner sincs, amely miatt a vásárlás időszerű lenne, így az önkormányzat az elővásárlási jogával nem kívánt élni és ezt döntésével is megerősítette.

  4. A képviselő-testület döntött arról, hogy Martonvásár közigazgatási területén a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozóan, 2024. október 1. napjával közszolgáltatási szerződést köt a Depo Cargo Hungary Kft.-vel azzal, hogy a rendelet szerinti, jelenleg hatályos díjak változatlanok maradnak.

  5. 2024. június 9-én került sor az önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választására, amelyen a jelenlegi képviselő-testület három tagja ismételten megválasztásra került, további öt tag pedig az idei évben kezdi meg képviselői munkáját. A hivatalban lévő képviselő-testület és polgármester megbízatása 2024. október 1-jéig tart. Mindezen rendelkezésekre tekintettel a 2024. június 9-én megválasztott önkormányzati képviselők jogaikat és kötelezettségeiket 2024. október 1-jét követően megtartott alakuló ülés és eskütétel megtartását követően gyakorolhatják. Az átmeneti időben ugyanakkor kiemelten fontos, hogy a város ügyeivel kapcsolatos kérdésekben véleményt nyilváníthassanak közvetlenül, így részt vehessenek a képviselő-testületi üléseken, ahol tanácskozási joggal hozzá is szólhatnak az egyes napirendekhez. A vonatkozó jogszabály lehetővé teszi, hogy a képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatában meghatározza, mely önszerveződő közösségek képviselőit illeti meg tevékenységi körükben tanácskozási jog, erre tekintettel a szervezeti és működési szabályzatról szóló önkormányzati rendeletbe a leendő képviselők tanácskozási jogának rögzítése céljából

  6. Testületünk döntött arról, hogy szolgalmi jogot kíván létesíteni a Martonvásár 0131/5, 0162/4, 0131/13, 43/2, 1075/2 és a 04 hrsz.-ú ingatlanokon. Emellett döntöttünk a „Martonvásár-Erdőhát Ivóvízminőség-Javító Programja” címen zajló projekthez kapcsolódóan a vízvezetékek nyomvonalával érintett ingatlanokra, valamint a víz-víziközmű rendszer működtetését szolgáló valamennyi létesítménnyel, eszközzel, berendezéssel érintett ingatlanra szolgalmi jog létesítéséről is. Ide kapcsolódóan testületi döntés született önkormányzatunk tulajdonában lévő 182/3 helyrajzi számú, kivett szolgáltatóház megnevezésű ingatanának átjárási szolgalmi joggal történő megterheléséről a Future Food Immo Kft. tulajdonában lévő, 182/4 helyrajzi számú ingatlan javára.

  7. Képviselő-testületünk a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló rendelet alapján a településkép védelméről szóló rendelet módosítását határozta el a

  • szakmai konzultációra, valamint a településképi véleményezési, a településképi bejelentési és a településképi kötelezési eljárásra vonatkozó részletes szabályok

  • a településképi rendeletben meghatározott településképi követelmények; 

  • az épületfeliratokra, egyéb grafikai elemekre, molinókra, reklámokra, reklámhordozókra, cégérekre, cég- és üzletjelzésekre, továbbá az egyéb hirdetési célú műszaki berendezésekre vonatkozó településképi előírások felülvizsgálata és módosítása céljából

  1. Testületünk elfogadta a Martonvásári Önkéntes Tűzoltó Egyesület részére 2022-ben nyújtott önkormányzati visszatérítendő és vissza nem térítendő támogatás felhasználásáról szóló szakmai beszámolót és pénzügyi elszámolást.

  2. Képviselő-testületünk elfogadta a 40/2, 056/5, 056/11, 056/13, 056/14 és 056/15 helyrajzi számú ingatlanokat, mint ajándékot, és a telekalakítással vegyes ajándékozási szerződést. Egyúttal döntött a 054/4 helyrajzi számú, kivett csatorna megnevezésű ingatlan megosztásáról készített változási vázrajz elfogadásáról, és a kialakuló 054/5 és 054/7 helyrajzi számú ingatlanok a továbbiakban is kivett csatorna megnevezéssel, míg a kialakuló 054/6 helyrajzi számú ingatlant kivett magánút megnevezéssel való átvezetéséről. A képviselő-testület az ajándékba kapott útterületek kapcsán szerződést kíván kötni az ajándékozókkal az útterület általuk történő megépítése és fenntartása, üzemeltetése körében.

  3. A Képviselő-testületünk korábban elfogadta a 2024. évi beruházási, felújítási, karbantartási, tárgyi eszköz beszerzési koncepcióját. A gyermekétkeztetésre vonatkozó szerződés 2024. augusztus 31-ével lejár, az új szerződés megkötésére irányuló közbeszerzési eljárás kiírás alatt van. A 2024. szeptember 1-jétől kötendő új szerződésben elvárásként szerepel, hogy a Beethoven Általános Iskola felsős évfolyamain lehetősége legyen a gyermekeknek az „A” és „B” menüből történő választásra. A kétféle menü közüli választáshoz azonban szükséges az iskola épületében lévő melegítő konyha átalakítása. A kialakításról egyeztetés történt a jelenlegi szolgáltatóval, valamint árajánlatokat is bekértünk, amely alapján bruttó 10 millió forintos összegből a szükséges átalakítás megvalósítható. A korábbi döntésben meghatározott kereten belül az összeg átcsoportosítással biztosítható, de ehhez szükségessé vált a koncepció módosítása, amit a testület  jóváhagyott.

Mihálovics Zoltán