arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

Ön itt áll: forummartini.martonvasar.hu

Virághabos víg május a Brunszvik Teréz Óvodában

Legutóbbi beszámolónk óta véget ért az óvodai beiratkozás időszaka, amire a szülők -kérésünknek megfelelően- időpontra érkezhettek gyermekeikkel, így várakozás nélkül, jó hangulatban ismerkedhettek intézményünkkel. Büszkék vagyunk rá, hogy ilyen sokan választják a mi óvodánkat a környező településekről is, ez pozitív visszajelzés számunkra.

Az elmúlt időszakban is rengeteg programmal igyekeztünk színesíteni óvodásaink mindennapjait. Hisszük és valljuk, hogy az óvodás korosztály számára az élményszerű tapasztalás az a tudás átadási forma, amely leginkább beépül a gyerekek személyiségébe. Már Celestin Freinet, a reformpedagógia neves alakja alapelvei között is az szerepel, hogy „Az ismeretszerzésnek nem a megfigyelés, a magyarázat és a bemutatás a rendes menete, hanem a természetes és egyetemes kísérletező tapogatózás.”

Ennek szellemében szerveztük meg Czigányik Mónika vezetésével a Madarak és Fák napját. Aki csak tehette, ellátogatott a Brunszvik-kastély parkjába, ahol az óvónénik segítségével a korosztályi sajátosságokat figyelembe véve a gyerekek új ismereteket szerezhettek a különböző fákról, növényekről. Akinek sikerült csendben maradni, egészen közelről figyelhette meg a parkban élő madarakat és hallhatta a vidám csivitelésüket. A program zárásaként csatlakoztunk az „Énekelj az erdőben” jeligével ellátott megmozduláshoz, melyet az Erdő Ajándéka Erdei Iskola és Alapítvány szervezett. A résztvevő csoportok egyszerre állták körbe a Fitotron melletti öreg tölgyet, majd elénekelték kedvenc dalaikat. 

Alig telt el pár nap és újabb élménypedagógiai elemmel örvendeztethettük meg az óvodásainkat a Martonvásár Város Önkormányzata által kiírt civil pályázaton elnyert támogatásnak köszönhetően. A gyerekek részt vehettek az Utazó Planetárium Óvodásoknak szóló előadásain. A program révén a gyerekek mesés közegben, Szimat kapitány és Brumi maci segítségével tanulhattak a naprendszerünkről. 

Intézményünkben minden évben megköszöntjük az édesanyákat, nagymamákat. Arra törekszünk, hogy a gyerekek életkorának és képességeiknek megfelelően olyan bensőséges programot szervezzünk, melyben anya-gyermek (sok esetben nagymama) is jól érzi magát. Ki-ki egy kis műsorral, kézműves foglalkozással, közös játékkal ünnepelte az édesanyákat. Megható és szívet melengető pillanatoknak lehettünk tanúi.

Az anyák napja mellett fontosnak tartjuk az édesapák ünneplését is, hiszen az apa épp olyan fontos szerepet tölt be a gyermek fejlődése szempontjából, mint az anya. Örömmel tapasztaljuk, hogy az édesapák is egyre nagyobb szerepet vállalnak a gyerekek mindennapjaiban. Az óvodás korosztály számára az apa számos fontos szerepet tölt be, mint például: nemi identitás kialakulását segítő minta, példa a családon kívüli szociális kapcsolatok terén, segíti az anyáról való leválást. Ugyan kezdeményezésünk még gyerekcipőben jár, de minden jel arra mutat, hogy egy újabb szép hagyományt alakíthatunk ki az óvodánkban az apák napja megszervezésével.

Fontos esemény volt az a dolgozói körben megszervezett nyugdíjas találkozó is, ahol aktív kollégáink látták vendégül a már nyugállományba vonult óvónéniket. A program keretében megmutattuk az intézményünk újdonságait, és együtt kacagtunk Cseh Erika és Vikorné Tóth Mariann előadásán is. Cserébe a most aktív dolgozók tanulságos részleteket tudhattak meg a 20-30 évvel ezelőtti óvodai életről. Jó egy ilyen építő közösség tagjának lenni, fontosak ezek az események, amelyek egyben jó hangulatú tudásmegosztást is magukban hordoznak.

A jeles napok sorát mi mással is zárhatnám, mint a gyermeknappal. Kollégáink minden évben rengeteget kutakodnak a legkreatívabb, saját kezűleg elkészíthető gyerekjátékok után. Örökös Zöld óvodaként a választás fontos szempontja, hogy a sokféle fejlesztő hatás mellett az alapanyagok újrahasznosítható háztartási eszközök legyenek, ezzel is megerősítve a fenntartható fejlődésre nevelés fontosságát.

Napjainkban zajlanak az óvodai búcsúztatók. Ezen vegyes érzelmekkel teli alkalomra szülő, gyerek és pedagógus egyaránt sokat készül. Az óvodában töltött idő alatt a pityergős, pöttöm gyermekekből iskolaérett, okos, nagy gyerek válik. Ilyenkor a gyerekek „változó lelkesedéssel” tanulják a verseket, gyakorolják az énekeket, körjátékokat, kisebb színdarabokat. A kollégák pedig kreativitással fűszerezve összefűzik mindezt. Öröm látni, hogy az „Így tedd rá!” továbbképzéseknek köszönhetően egyre több kolléganő sző bele a búcsúztató műsorokba –és a gyerekek mindennapjaiba is- hagyományőrző játékfűzést, népdalt és mozgásos játékot.

Nagy öröm számunkra, hogy az iskolával való együttműködésünk egyre hatékonyabb, amely nagyban hozzájárul a zökkenőmentes intézményváltáshoz is, ami óriási vízválasztó a kisgyermekek és szüleik életében. 

Az elkövetkező időszak is rengeteg mindent tartogat még számunkra. Vendégünk lesz a Martonvásári Gyermekkert Alapítvány jóvoltából a Gulliver bábszínház. Szerveződnek a családi napok, és az oviban alvós esték. Sajnos idén nem lesz ovi tábor, részben a magas útiköltségek miatt, de reméljük, jövőre nagyobb sikerrel járunk. 

Terveink között szerepel, hogy csoportonkénti társadalmi munkával szeretnénk még szebbé varázsolni az óvoda udvarát, melyhez minden segítő kezet szeretettel várunk majd. 

Az elmúlt időszak egyik fontos eseménye hogy, Stefkovits Ferencné igazgató munkáját a Fejér Vármegyei Önkormányzat gróf Klebelsberg Kunó emlékéremmel jutalmazta. Ezúton is szeretettel gratulálunk neki!

Összességében elmondhatjuk, hogy sok minden van mögöttünk, de még több minden áll előttünk. 

Szalkainé Ivanits Dóra

óvodapedagógus