arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

Ön itt áll: forummartini.martonvasar.hu

12. Sajtmustra és országos sajtvásár Martonvásáron

A Magyar Sajtkészítők Egyesülete 12. alkalommal rendezi meg az országos Sajtmustrát melynek idén Martonvásár ad otthont.

Egyesületünk célja a magyar sajtkultúra fejlesztése. Tevékenységünkkel szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy szerte az országban egyre jobb minőségű sajtok készüljenek és a magyar sajtok elismertsége és felhasználása minél inkább növekedjen a fogyasztók körében.

A rendezvény három elemből áll, egy országos sajtversenyből, egy a sajtkészítőknek szóló konferenciából és egy, a fogyasztóknak szóló sajtvásárból.

A sajtversenyre határon innen és túl neveznek sajtkészítők, akik szeretnék megmérettetni termékeiket a zsűri előtt. Az egyesület évek óta képzi sajtbíráló gárdáját, ezzel is hozzájárulva a termékek méltó és értékes minősítéséhez, melyet a termelő fel tud használni saját fejlődéséhez, terméke piaci pozícionálásához és marketing tevékenységéhez. A sajtversenyen minden olyan termelő indulhat, aki életvitelszerűen, eladásra készít sajtokat és ehhez minden engedéllyel rendelkezik. A bírálat a BBK konferenciatermében lesz, melyre az ország minden szegletéből érkeznek termékek. A zsűrizés október 3-án zajlik majd, eredményhirdetésre pedig az azt követő napon, a konferencia gálavacsoráján kerül sor.

A sajtkészítőknek szóló konferencia előadásai minden évben egy téma köré csoportosulnak. Idén az innovációt keressük a kisüzemi sajtkészítésben. Két neves külföldi előadó is hoz ebben a témában kutatásokról, fejlesztésekről szóló előadásokat, melyeket délután lazább, az értékesítést és marketinget segítő workshopok követnek. Az esemény a verseny eredményhirdetésével és egy gálavacsorával zárul október 4-én, pénteken.

A szombati nap már a nagyközönségé! Az ország legkiválóbb sajtkészítői pakolják ki portékáikat Martonvásár főterére. A Tök Jó Héttel együtt zajló, színes vásári forgatagban lesz óriás üstben sajtkészítési bemutató, túrógombóc főzés, valamint helyi borászok segítségével, ajánlásával a borokat össze is lehet kóstolni a legjobb sajtokkal. Október 5-én, szombaton a tökök mellett a sajtok is gurulnak majd a vásártéren. 

Kun Anita • a Csíz Sajtműhely alapítója

​​​​​​​