arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

Ön itt áll: forummartini.martonvasar.hu

Születésnapi meghívó és a BBK utóbbi négy éve címszavakban

A Brunszvik-Beethoven Kulturális központ utóbbi, közel négy éve a koronavírus-járvány utáni visszarendeződés és minőségi tovább-építkezés jegyében telt. Kollégáimmal folyamatosan valósítjuk meg azt a célt, hogy a házat, az Óvodamúzeumot és a könyvtárat színvonalas művelődési, szórakozási lehetőségekkel, méltó nemzeti ünnepekkel és közösségi programokkal töltsük meg.

Ennek jegyében született újjá három éve a Martonvásári Termelői Piac és indult útjára a Piac+Program eseménysorozat, amelynek keretében minden szombaton vidám programokkal, kézműveskedéssel, gasztronómiai és zenés időtöltéssel várjuk a hozzánk látogatókat, főleg a helyi családokra fókuszálva. Kiváló közösségépítő alkalom egy-egy kemencetérbeli kenyérsütés, közös kávékóstolás, palacsintázás vagy langallósütés, aminek kivitelezésében a helyi kisközösségeinkre méltán számíthatunk. A Martonvásári Kulturális Egyesület minden megmozdulásunkat támogatja. 

Legnagyobb örömünkre bő három éve visszatértek hozzánk a közösségeink, nálunk tartja próbáit a Fúvószenekar, a Százszorszép Táncegyüttes, a Régi Szépek, a MASZK Társulat, a Nyugdíjasklub, itt találkoznak a Ringatós családok, az Örömtáncosok és Hölgyklub tagjai is. Nálunk talált új otthonra a Dynamic Dance Crew, a Darázsderék Táncklub, a Kismamakórus, az újonnan alakult Társasjátékklub, a Martonvásári Olvasókör, a Folyton-Folt Csoport és a Kerekítő foglalkozás is. Az őszi és téli időszakban a karácsonyi jótékonysági vásárra történő készülődésnek is évről-évre helyet adunk, és a Kertbarátok is alkalmanként nálunk találkoznak. Eseményeinken rendszeres fellépők a Dance Studio Nagy-Kuthy növendékei. Nagyon büszkék vagyunk a sakkosainkra is, akik heti gyakorló óráikat és versenyeiket is nálunk tartják. Tágas színháztermünk rendszeresen helyszínt biztosít konferenciáknak, előadásoknak és esküvőknek is. Az idősebbeknek alkalmanként nosztalgia táncestekkel kedveskedünk.

Élettel és művészetekkel töltöttük meg a kiállítótermünket, ahol újabb és újabb kiállításoknak adunk helyt, megvalósítva ezzel az eredeti városvezetői szándékot. Kiváló alkalmakat valósítunk meg a Beethoven Általános Iskolával, az Alapfokú Művészeti Iskolával és az Óvodával is, mert azon túl, hogy jeles eseményeiknek teret biztosítunk, magunk is szervezünk a náluk tanuló gyermekek részére kulturális programokat a Nemzeti Művelődési Intézettel való együttműködésünk lehetőségeit felajánlva nekik.

Közösségépítő akciókat vezettünk be: az adventi időszakokban Mikulások és hóemberek lepték el a várost, és közösen díszített karácsonyfákkal hozunk ünnepi hangulatot a rendezvényudvarunkra, valamint adventi gyertyagyújtásokat tartottunk az egyházak aktív közreműködésével. Tavasszal kővirágokat helyeztünk el a város több pontján, illetve „versbefőtteket” találhattak a járókelők a Költészet Napja alkalmából. A gyerekek az évente két alkalommal megszervezett habpartynak örülhetnek, amelyben a Martonvásári Önkéntes Tűzoltó Egyesület kiváló partnerünk. Bevezettük a Turizmus Világnapjának megünneplését is, amelyet egy-egy izgalmas várostörténeti sétával koronázunk meg. Tavasszal együtt indítjuk el a téren a csobogót a kisgyerekekkel a Tavaszváró-Vízfakasztó program keretében, nyáron pedig kismotoros-futóbiciklis találkozókat szervezünk nekik.

Nagyrendezvényeink sorában a Hello Marton! Fesztiválon évente két alkalommal várjuk a zenés-táncos programok kedvelőit, nyáron pedig piknikeken táncolunk együtt. Szeptemberi hagyományos rendezvényünkké vált a Fülesbagoly Tehetségkutató Fesztivál, ahol fiatal zenészek bemutatkozására adunk lehetőséget. A Tök Jó Hét kiegészült az Országos Verklis Találkozóval, amelynek keretében idén harmadik alkalommal hallgathatunk verklimuzsikát a Brunszvik-kertben és az Emlékezés terén. Nemzeti ünnepeink és emléknapjaink állandó résztvevői a Martonvásári Gróf Teleki Pál Cserkészcsapat és a Szent László Huszáregyesület tagjai is, rendezvényeink biztonságát pedig a Forum Martini Polgárőr Egyesület tagjai garantálják. 

Szintén önfeledt szórakozást, de egyben tanulási lehetőséget is biztosítanak Kvízestjeink, amelyek a Nem lehetetlen küldetés címet kapták. A velünk játszó, alkalmanként 100-120 fő már 10 alkalommal bizonyította, hogy a küldetés valóban nem lehetetlen, így ezt a programot a havonta megrendezett eseményeink sorába emeltük. Hasonló garantált programunkká vált a péntekenként megrendezett Mesedélután, amikor városunk egy-egy közkedvelt személyisége olvas meséket a gyerekeknek a könyvtárban. Ezzel a programmal azonban nem ér véget a pénteki nap: tavaly októbertől a frissen alakult Versklubba is várjuk az érdeklődőket, ahol a magyar költészet gyöngyszemeivel ismerkedünk. 

Martonvásár nemzetközi kapcsolatainak ápolása szintén örömmel végzett tevékenységünk: tavaly a baienfurti testvérvárosi szerződés 30. évfordulójának ünnepét, idén a saint-avertini testvértelepülési együttműködés kerek évfordulóját és az ehhez kapcsolódó nemzetközi fúvóstalálkozót szervezzük október végére. 

Talán a fenti felsorolás is érzékelteti, hogy visszatért az élet a BBK-ba, sőt, a Ház kapacitásának felső határához közelít, főleg a frekventált időszakokban, de ez a küldetésünk. Köszönjük szépen az elmúlt évek támogatását az önkormányzatnak és a helyi közönségnek, akik biztatásával a fenti programok, rendezvények megvalósulhattak. További tervekkel, nagy lelkesedéssel és összetartó, egymást támogató csapattal vágunk neki a következő tíz évnek, remélve azt, hogy hasonlóan gazdag programkínálattal, aktív kisközösségekkel nézhetünk a jövőbe! Tartsanak velünk szeptember 14-én, szombaton a BBK 10. születésnapján, ünnepeljünk együtt! 

Várja önöket a BBK-ba ezentúl is nagy szeretettel: 

A MartonKult csapata

Kép forrása: Horvát Bálint Facebook oldala