Az utóbbi években nagy divatja van annak, hogy a szimpla ágyások helyett emelt, vagy egyenesen magas ágyásokban neveljük a zöldségeket.
Bár remekül működik az átlagos megoldás is, én mégis nagyobb örömmel és kevesebb fáradsággal gondozom a magasított ágyásokba vetett növényeket szinte egész évben, ezért most örömmel ajánlom.
Mi benne a jó? Egyrészt, sokkal rendezettebbnek tűnik a veteményes és a kutyák is kikerülik. Másrészt, végre nem kell olyan mélyre hajolni, könnyű a rovarok ellen hálózni, és azt se felejtsük el, hogy bármikor áthelyezhetjük őket akár a kert másik felébe is.
Az emelt ágyás valójában egy alacsony, földdel teli keret. Én négy raklap magasítót használok erre a célra, de néhány egyszerű használt deszka, vagy tégla is megteszi. Kigazoljuk a területet (gyökereket is!), leterítjük vakondhálóval és földet hordunk bele, amelyet ültetés előtt javítsunk fel trágyával, komposzttal. Ha akad a kertben felesleges föld, íme a tökéletes felhasználási módja, de akkor is ideális választás, ha a kerti talajunk nem megfelelő, mert ide megvehetjük a jó minőséget és kezdődhet a termesztés!
A magaságyás már nagyobb munka, ezek általában 50-70 cm magas kereteket jelentenek és komolyabb mennyiségű belevalót. Mi zsaluzásból megmaradt deszkákat használtunk fel erre a célra (2m x 1m), amelyet tófóliával béleltünk belülről, de szerencsére készen is lehet már ilyeneket vásárolni, akár itt Martonvásáron is, tudták? Ha megtaláltuk a helyét, alulra jöhet a vakondháló, arra nagyobb, majd kisebb faágak. Erre komposztra dobott növényi hulladék és falevél jött nálam, aztán kész komposzttal kevert kerti föld, aminek a tetejére vettem két 50 literes virágföldet is. Nagyjából egy év múlva lehet pótolni a tetejéről eltűnő réteget, én ősszel szoktam feltölteni komposzttal, kis trágyával és virágfölddel.
Az őszi fametszések utáni ágak és a komposztra szórt növényi hulladék épp csak erre várnak! Vágjon bele, készítse el Ön is az első emelt vagy magaságyását még most, hogy kora tavasszal, vagy akár ún. tél alá vetéssel azonnal hasznosíthassa is! Nagyobb öröm lesz a saját zöldségek termesztése, mint eddig bármikor, ezt megígérhetem.
Suplitz Rita