arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

Ön itt áll: forummartini.martonvasar.hu

Kerti hulladékok

 

A következő kerti hulladék égetésének időpontja:

2022. október 14-15.
(péntek- szombat)

Esőnap: 2022. október 21-22.

 

Tisztelt Martonvásári Lakosok!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a kerti hulladék és avar égetése 2022. májustól szeptemberig
TILOS!

Az őszi időszakra vonatkozóan az ezzel kapcsolatos információkat frissíteni fogjuk.
A zöldhulladékok elszállításának időpontjait ITT találja.

Martonvásár Város Jegyzője

 

 

Tisztelt Ingatlantulajdonos!

Tisztelt Lakos!

A parlament által még nyáron elfogadott módosítás értelmében, a levegő minőségének javítása, a lakosság egészségének védelme érdekében, 2021. január 1-jétől kezdődően országszerte tilos az avarégetés és a kerti hulladék égetése.

December 2-án megjelent egy átmeneti szabályokat tartalmazó kormányrendelet, mely a koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet idejére felülírja a fél éve elfogadott módosítást, és az azzal járó országos tilalmat, és a veszélyhelyzet megszűnéséig (vagyis jelen állás szerint február 8-ig) továbbra is a települési önkormányzatok hatáskörében marad az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok rendelettel történő megállapítása.

Martonvásár Város Önkormányzata Képviselő-testületének a település rendjéről, a közösségi együttélés alapvető szabályairól és közterület-felügyelet létrehozásáról szóló 17/2016 (X.12.) önkormányzati rendeletében foglaltak alapján a kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt az avar és kerti hulladék nyílt téri égetése tilos.

Fentieket összefoglalva a parlament által elfogadott módosítás és a helyi szabályozás értelmében, városunkban 2021. január 1-jétől - a veszélyhelyzet ideje alatt is - az avar és kerti hulladék nyílt téri égetése tilos.

A tiltás hatására a tavasz közeledtével várhatóan jelentős igény fog jelentkezni a zöldhulladék elszállítására, elhelyezésére vonatkozóan. Jelenleg a szállítási gyakoriság kérdése még nem teljesen tisztázott, ennek a kidolgozása folyamatban van a szolgáltató részéről, valamint szintén folyamatban van egyéb alternatív megoldások keresése az elhelyezésre. Amint tisztázódni fognak ezek a kérdések tájékoztatni fogjuk a Tisztelt Lakosságot.

 

A magas nedvességtartalmú avar és egyéb kerti kerti hulladék égetése súlyosan szennyezi közvetlen környezetünket, így saját és szomszédságunkban élő embertársaink egészségét is. A helytelen égés során olyan, az élővilágra káros anyagok keletkeznek, mint a szén-monoxid, PM10-es mikrorészecskék, fenol származékok és még sorolhatnánk. Ezek mindegyike rövid és hosszú távon is roncsolja, betegíti le az élővilág minden tagját, az egészséges embert is. Nem beszélve arról, hogy az idősek, illetve a krónikus betegségekben szenvedők egészségügyi helyzetének a romlását is okozza.

A kerti hulladékok égetése során nem valósul meg a tökéletes égés, így a jelentős mennyiségű károsanyag akár egész kisvárosunk földközeli légterét határértékeken felül is elszennyezheti.  A kerti hulladékok égetését mindenekelőtt tehát igyekezzünk elkerülni, például komposztálással vagy a martonvásári zöldhulladékokat rendszeresen begyűjtő VHG Nonprofit Kft. szolgáltatásának igénybevételével.


Kép forrása: Megyeri Szabolcs kertészete

 

 A zöld hulladék égetésének központi tiltása miatt a keletkező többlet hulladék kezelésére az önkormányzat keresi a megoldást.