arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

Ön itt áll: forummartini.martonvasar.hu

Kertbarátoknak, szeptemberre

Szeptember az őszelő hónapja, a hanyatló Nap még küzd a sötétséggel, de lassan elveszíti hatalmát és a nappalok, rövidebbek lesznek az éjszakánál. A természet felölti színes gyászruháját és téli nyugalomra készül. A hegy és domboldalak víg szüretelőktől hangosak, munkájuk eredményeként édes must csordul a présekből.

Az idei szüret kemény évet zár és az eredmény is elmarad a várttól. A nagyon hosszú és kíméletlen aszály után megérkező esők sem javították a minőséget. További tapasztalat, hogy a tőkéken sok a másodfürt, amelyek még nem értek meg. Ezeket ne szedjük le, mert jelentősen rontják a must minőségét. Ha tehetjük, használjunk bogyózó gépet így a nem kívánatos kocsány jelentős részét eltávolíthatjuk a cefréből. Ha nem penészes a szőlő, érdemes már a cefrét lekénezni, míg ha penészes, csak a mustot szabad kénezni. Ha van elegendő tároló edényünk érdemes a mustot ülepíteni és külön erjeszteni a szín- és az aljmustot. (Ennek a kiskertekben kicsi a jelentősége, de lehet vele játszani.) Ha van néhány tő minőségi szőlőtőkénk (Tramini, Hárslevelű stb.), megpróbálkozhatunk ezek külön erjesztésével nagyobb üveg ballonokban és színborok előállításával. Az erjedés során hab képződik az edényben, ezért elegendő helyet kell hagyni a must betöltéskor a hordóban. A zajos erjedés (8-10 nap) végéig az erjesztő edények nyílását nyitva hagyhatjuk. Ekkor a pincében nagy mennyiségű széndioxid halmozódik fel, mely az oxigént kiszorítja onnan. Csak alaposan átszellőztetett pincében tartózkodhatunk. A zajos erjedés után feltétlen használjunk kotyogót. Ha nagyon meleg az idő, jeges palackokkal hűtsük a cefrét, szellőztessük a pincét. A meleg must nem kívánt irányú erjedésen mehet át és a borunk javíthatatlan lesz. A kierjedt bort mielőbb fejtsük le a seprőről. A préselés után megmaradó törkölyt gondosan tömörítve tegyük műanyag hordókba és erjedés után főzessük ki pálinkának. Szüret után végezzünk alapos lemosó permetezést. A borkészítés alapja a tisztaság: csak tiszta edényeket használjunk és ügyeljünk arra, hogy kenyér- vagy süteménymorzsa ne kerülhessen a mustba. A nagy szemű, keményebb héjú szőlőfürtöket hűvös, fagymentes helyen felaggatva hosszabb ideig tárolhatjuk. Ugyancsak most szedjük a téli tárolásra az almákat. Műanyag rekeszekben sokáig tárolhatók. Takarítsuk be az egyéb terményeket és készüljünk az őszi telepítésekre, pótlásokra is. (Sajnos lesz mit pótolni az aszály miatt.) Ültessük el a tavaszi növények (tulipán, nárcisz stb.) hagymáit, telepíthetjük az örökzöldeket és vethetünk füvet. Gondozzuk a szamóca ágyásokat, távolítsuk el az indákat. A betakarítás után megkezdhetjük a tápanyagpótlást, a szerves és műtrágyák kijuttatását. A hónap második felében már előfordulhatnak éjszakai fagyok, ezért a fagyérzékeny növényeket védeni kell, külön figyeljünk a nagyvirágú krizantémokra.