arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

Ön itt áll: forummartini.martonvasar.hu

A MARTONVÁSÁRI VÉDŐNŐK

Dolinka Évával és Jaskó Annával beszélgettünk arról, hogy milyen szerepet tölt be egy védőnő Martonvásáron, illetve milyen volt a 2022-es évük és mi várható 2023-ban.

Pontosan mi is egy védőnő feladata? Hogy néz ki egy napotok?
D.É. Területi védőnőként a várandósgondozás, a 0-6 éves korú gyermekek gondozása, a gyermekágyas anyák gondozása, illetve a nővédelem, az egészségnevelés, szűrővizsgálatokban való részvétel. Óvodában védőnői feladatok ellátása. Családlátogatás, tanácsadás és adminisztráció, adminisztráció, adminisztráció...

J.A. Iskolavédőnőként a prevenció az elsődleges az oktatási intézményben is. Amit a területi védőnők elkezdtek a családokban, azt folytatom az iskolában a tanulókkal. Az egészséges felnőtté válás érdekében támogatjuk a tanulókat ismereteinkkel és szűrővizsgálatokkal, melyek az eltérések korai szakaszban való felismerésével adnak lehetőséget arra, hogy időben a szakorvoshoz, szakemberhez forduljanak. Ezen kívül egészségnevelő órákat tartok.

Miért ezt a gyönyörű, de nehéz szakmát választottátok?
D.É. Gyermekként a XXII. kerületben egy ízig-vérig igazi védőnőt ismertem meg, akinek nem munkája, hanem hivatása volt a védőnőség. Így már középiskolában erre készültem. Martonvásáron nagyon jó elődeim voltak, tőlük és a kollegáimtól is nagyon sokat tanultam.

J.A. Pályaválasztáskor tudtam, hogy segítő szakmát szeretnék és érdekelt az egészségügy. Apránként tisztult ki, hogy ez a legmegfelelőbb foglalkozás, ami érdekel. Egy ismerősöm anyukája védőnő volt, vele beszélgettem, neki tettem fel a sok kérdésemet és a beszélgetés után letisztult, hogy ezt a szakmát szeretném választani.

Általában milyen panaszokkal fordulnak hozzátok a gyerekek az iskolában? Mi lehet ennek az oka?
J.A. Iskolában a szűrővizsgálat az elsődleges feladat. A magas vérnyomással, ortopédiai eltérésekkel, látási-, hallási gondokkal, túlsúllyal, alultápláltsággal, higiéniai problémákkal kiszűrt tanulók nyomon követése, kontrollvizsgálatokkal támogatott gondozása, szakemberhez irányítása, a szülőkkel való kapcsolatfelvétel, adott problémák megoldásában való segédkezés a legfőbb feladatok. Valamint a tanulók ismereteinek bővítése egészségneveléssel. Kötelező védőoltásokkal kapcsolatos kérdésekkel is gyakran fordulnak hozzám szülők, tanulók.
Az iskolában leggyakrabban akut panasszal keresnek fel a tanulók: fejfájás, torokfájás, hasfájás, ami nagy százalékban pszichoszomatikus eredetű, például rosszul indult a reggel otthon, dolgozat, vagy valami más miatti szorongás. Jó a tanárokkal, szülőkkel közösen segíteni az ilyen panasszal érkező tanulók mindennapjait.
De gyakori a kisebb sérülések kezelése, a nagyobb balesetek, törések előfordulása ritka.

Milyen volt nektek a 2022-es év?
D.É. Az én körzetemben évek óta 38 gyermek születik, ez idén sem volt másként. Szerencsére sok várandóst is gondozásba vettem, így jövőre is érkeznek az újszülöttek.

J.A. Az elmúlt év még a járványügyi helyzet miatt kiszámíthatatlan és nehéz volt, sok volt a betegség, ami nehezítette a szűrővizsgálatok elvégzését, oltások szervezését, lebonyolítását, egészségnevelő órák hatékonyságát.

Milyen panasszal forduljanak hozzátok az emberek?
D.É. Általában egészségügyi kérdésekkel keresnek meg, de nagyon sok esetben pszichés támogatásra van szüksége a szülőknek. Nem ritkán szociális kéréssel is megtalálnak. Igyekszem mindenben segíteni.

J.A. Amit nagyon fontosnak tartok az a szülőkkel való információ csere. A prevenció a tanulók körében akkor a leghatékonyabb, amikor a szülő visszajelez a szűrővizsgálat után a további vizsgálatok eredményéről, tájékoztat a szükséges teendőkről. A szülővel, tanárokkal, iskolapszichológussal, szociális munkással létrejött közös háló az, ami a tanulónak a legnagyobb lehetőséget adja arra, hogy egészségesen fejlődjön. A tanulók érzékszervi panaszokkal, mozgással, táplálkozással, vérnyomással, higiéniával, dohányzással kapcsolatos problémáikkal, vagy akár szerelmi kérdésekkel is felkeresnek.

Mik a tervek a 2023-as évre?
D.É. Továbbra is támogatjuk a kismamák által létrehozott baba-mama klubot, ami a tanácsadóban csütörtök délelőttönként önszerveződő csoportként jött létre. Szeretnénk kismama-jógát és babamasszázs tanfolyamot. Szülő csoportösszejövetelre is igény lenne, problémás gyermekek szüleinek.


Kozma Milos Noel