arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

Ön itt áll: forummartini.martonvasar.hu

NÉHÁNY GONDOLAT VÁROSUNK SZENT ORBÁN SZOBRAIRÓL

A második századi Rómában élt Orbán püspököt, a későbbi I. Orbán pápát a katolikusok és a keleti ortodox egyház egyaránt szentként tisztelik, a szőlőtermesztők, borászok, kádárok pedig védőszentjüknek választották.

A szőlőhegyeken szobrokat állítottak tiszteletére, amelyeket az évszázadok során többféle jelképpel ábrázoltak. Ünnepét május 25-én az utolsó fagyos napon tartják. Hagyománnyá vált, hogy ha a késői fagy nem tett kárt a hajtásokban, akkor borral locsolták meg, ha viszont fagykár keletkezett, akkor megvesszőzték vagy megdobálták a védőszent szobrát. Ezt a szép hagyományt a martonvásáriak is tartották, és remélhetőleg még sokáig tartani is fogják.

Martonvásáron az 1800-as évek végén, magas talapzaton álló, ember nagyságú kőszobrot emeltek a szőlőhegyre vezető út emelkedőjén. A szobor átvészelt két háborút, egy forradalmat, de az emberi butaságnak nem tudott ellenállni. Ma is élő emlékezők szerint az 1960-as évek elején egy kapatos társaság lovak segítségével, kötéllel ledöntötte, utána a magas talapzat még nagyon sokáig magányosan állt a helyén, de mára már sajnos nem látható.

A szőlősgazdák szerették volna, hogy újra szobor vigyázza a termést és a szőlőhegyet. A nyugdíjas klub tagsága és a kertbarátok, szerény lehetőségeikhez mérten Balog Ferenc fafaragóval egy másfél méter magas szobrot készíttettek. A hordón álló kedves alakot 1999. május 22-én avatták fel a Szőlőhegy utca 1. számú ház előtt, az erdő szélén. Sajnos a diófából készült szobrot az idő vasfoga kikezdte, bár hősiesen viselte a viszontagságokat, végül azonban annyira megrongálódott, hogy öt éve el kellett távolítani.

Ismét a kertbarátok határozták el, hogy nem maradhat a hegy szobor nélkül. Az egyesület elnöksége többféle elképzelés, variáció után felkérte Varga Norbert pázmándi láncfűrészes fafaragót, egy ember méretű szobor elkészítésére, az anyagiak előteremtésére pedig gyűjtést szerveztek. A budapesti Keil Ernő Fúvósegyüttes és a hazai fúvósok közös koncertjük bevételét ajánlották fel, magánszemélyek is adakoztak, és az Önkormányzat is jelentős anyagi segítséget nyújtott. Az elkészült szobrot 2022. november 12-én mutattuk be a város közösségének. A helyére állítását és avatását pedig 2023. május 27-re tervezzük. Erre az ünnepélyes alkalomra szeretettel meghívjuk az adakozókat, szőlősgazdákat és a város lakosait is. Remélhetőleg az időjárás is kedvező lesz, és hangulatos ünnepség keretében, borral fogjuk meglocsolni a szőlőhegyünk új védelmezőjét.

Foki Gábor