arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

Ön itt áll: forummartini.martonvasar.hu

Gyorsító bázisú kompakt neutronforrás prototípusa épült meg Martonvásáron

Egyedülálló beruházás fejeződött be Martonvásáron. A Mirrotron Kft. kutatás-fejlesztési projekt céljából nyújtott be pályázatot, a Széchenyi 2020 program keretében. 1,550 milliárd forintos, vissza nem térítendő európai uniós támogatásból a világ első, részecskegyorsítón alapuló, optimalizált kompakt neutronforrást előállító laboratóriuma jött létre.

A projekt keretében egy unikális tudományos kutatásokra és ipari alkalmazásokra használható kutatási infrastruktúra valósult meg. Első európai fejlesztésként egy kompakt gyorsító alapú neutronforrás (CANS – Compact Accelerator-Based Neutron Source) prototípusa jött létre. Elkészült a szükséges építészeti infrastrukturális beruházás, kialakításra került a csarnoképület, amely a kompakt neutronforrás megépítésére és zavartalan működtetésére alkalmas. Megtörtént a CANS komplexum elemeinek beszerzése és üzembe helyezése, a teljes rendszer (gyorsító, targetállomás) folyamatvezérlése, a rendszer integrálása, illetve a rendszer biztonsági, környezetvédelmi, sugárvédelmi koncepciójának kidolgozása. Emellett, elindult a hatósági engedélyeztetés folyamata.

A projekt megvalósítása révén a Mirrotron Kft. kiemelkedő jelentőségűen bővítette a neutronkutatás műszeripari palettáját a „neutronprodukció”, vagyis az új típusú neutronforrások előállításának lehetőségével.

A fejlesztés a „GINOP-2.2.1-15 K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések” című, a Széchenyi 2020 programban megjelent pályázat keretében valósult meg, az Európai Unió közel 1,3 milliárd forintos támogatásával. A projektről bővebb információt a www.mirrotron.com oldalon olvashatnak.

További információ kérhető:

Szárszó Bence • sajtóreferens, bence.szarszo@goldcomm.hu, +36 1 365-1211