arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

Ön itt áll: forummartini.martonvasar.hu

A NYÁRI HŐSÉGBEN KÜLÖNÖSEN FIGYELJÜNK AZ ÉGETÉSRE

Súlyos személyi sérüléssel járó szabadtéri tűzeset történt városunkban július 19-én. A későbbi sérült kerti hulladék égetésébe kezdett annak ellenére, hogy a szomszédok többször figyelmeztették a tilalomra.

Az égetést a lakóépülettől távol, de közvetlenül a határos telkeken álló melléképület, illetőleg nagyméretű díszfa mellett végezte. A meggyújtott nagy mennyiségű hulladéktól lángra kapott a növény lombkoronája, a lángok a melléképület falát nyaldosták. Csak a szomszédoknak, a környéken tartózkodóknak és polgárőröknek köszönhető, hogy a tűzoltók kiérkezése előtt sem terjedt tovább a tűz.

A tűz okozója észlelve a bajt, maga is megkísérelte a tűz eloltását, de eközben fejsérülést és testének nagy felületén másodfokú égési sérülést szenvedett. Végül a martonvásári önkéntes és az érdi hivatásos tűzoltóság több vízsugárral oltotta el a tüzet. A Marton ÖTE soraiban két mentős is a helyszínre érkezett, akik megkezdték a sérült szakszerű ellátását, akit a kiérkező mentőszolgálat kórházba szállított.

Ehhez a súlyos káresethez meggondolatlan tettek és szabálytalanságok sorozata vezetett, melyeket - az ilyen esetek elkerülése miatt - érdemes számba venni.

Településünkön az avar és kerti hulladék égetése október 1-től május végéig, minden hónapban a harmadik pénteken és szombaton engedélyezett. A nyári korlátozás hátterében az áll, hogy a száraz időszakban jóval nagyobb a tűz továbbterjedésének kockázata, de tudni kell, hogy a magas gyantatartalmú fenyőfélék, tuják más évszakokban is könnyen lángra kapnak.

Égetni kizárólag száraz avart, kerti hulladékot szabad, egyéb anyagokat, tárgyakat nem. Égetés csak szélcsendes időben végezhető, ködös, párás, esős körülmények között nem. A tüzelést az ingatlanon belül, megfelelően kialakított tűzrakó helyen, biztonságos módon kell végrehajtani. A terület és környezet legyen éghető anyagoktól mentes, tartsunk kellő védőtávolságot a környező növényzettől, épületektől, egyéb tárgyaktól. A helyszín megválasztásánál nem csupán a közvetlen lánghatás, de a hősugárzás, a füst veszélyeztető és egészségkárosító hatásaira is figyelemmel kell lenni.

Mindig biztosítanunk kell a tűz gyors eloltására alkalmas eszközöket a helyszínen, leginkább kézi szerszámokat, kerti locsolótömlőt, esetleg tűzoltókészüléket. Ezek az óvintézkedések is csak abban az esetben nyújtanak biztonságot, ha az égetést felügyelő személy megfelelő, beavatkozásra alkalmas állapotban és folyamatosan a helyszínen tartózkodik. Az egyidejűleg égetett mennyiséget úgy kell szabályozni, hogy a tűz rövid idő alatt eloltható legyen a helyszínen biztosított eszközökkel.

E szabályokat a biztonságunk érdekében szükséges követnünk. Figyelemfelhívással, jelzéssel segítsük a környezetünkben élőket, tevékenykedőket a vonatkozó szabályok betartásában. Ennek eredménytelensége esetén a közterület-felügyelő jogosult a tűzgyújtási szabályok betartásának ellenőrzésére és szankcionálására.

Ha mégis veszélyes körülmények alakulnak ki, késedelem nélkül jelentsük be az esetet a 112-es általános segélyhívó telefonszámon. A kiérkező tűzoltóegységeket a helyszínen segítsük a megközelítésben, valamint lássuk el a tűzesettel kapcsolatos információkkal. A tűz oltását biztonságos módon és távolságból, önmagunkat és másokat sem veszélyeztetve kezdjük meg.

Fontos hangsúlyozni, hogy a kerti hulladékok égetése során, még kedvező körülmények esetén is káros anyagok kerülnek a levegőbe, szennyezve lakókörnyezetünket. Ezért lehetőség szerint részesítsük előnyben a komposztálást, vagy a zöld hulladékok elszállítását.

Dr. Pimper László

a MÖTE elnöke

​​​​​​​