arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

Ön itt áll: forummartini.martonvasar.hu

A MARTONVÁSÁRI KERTBARÁT EGYESÜLET XVIII. BORÚT TALÁLKOZÓJA

Az évek óta szervezett találkozó célja, a szőlészettel, borászattal kapcsolatos ismeretek bővítése.

Ez évben július 22-én került sor az eseményre, melyre mintegy 67 fő érkezett Dunaföldvárról, Tordasról és Gyúróról. Dr. JANKY FERENC, nyugalmazott egyetemi tanár köszöntötte a résztvevőket, ismertette a programot majd felkérte a meghívott előadókat szakmai témájú bemutatójuk megtartására.

Elsőként TAKÁCS EDINA, Tordason élő borász, a budafoki Borászati Technikum tanára beszélt a kénezés jelentőségéről, mely a szürettől a palackozásig végigkíséri a borkészítés folyamatát. Megtudtuk, hogy a kénessav több mint 150 éve játszik szerepet a borászatban. Főként mikrobagátló hatása fontos, és a borkészítés során távol tartja a keletkező káros mikroorganizmusokat. Színstabilizáló hatása megvédi a vörösbor színanyagát, megakadályozza az oxidációt, és segít frissen tartani a bort. Hasznos információkat adott a gyakorlati alkalmazásról, és a szokásos mennyiségek adagolásáról is.

MATI KÁROLY, kápolnásnyéki borász, vállalkozó az ürmösbor készítésének fortélyairól beszélt. Elmesélte, hogy az édesanyjától kapott, gyógyfüvek hozzáadásával készült receptet fejlesztette tovább. Az előadását kóstolóval kötötte össze és a narancskarikákkal felszolgált bor mindenkinek ízlett.

UHRIN GÁBOR az egyesület tagja, az érdi szakképző iskola tanára az idén megjelent „Csemegeszőlő kiskerti termesztése és fajtaismeret” című könyvét mutatta be.

A dunaföldvári kertbarátokkal évek óta jó szakmai és baráti kapcsolatot ápolunk. LIPTÁK TAMÁS elnök kilenc fős delegációval érkezett. Bemutatta szervezetük tevékenységét, a velük érkezett Szent Rókus Borlovagrend és az Öreghegyi Pince Egylet tagjait. Megkóstolhattuk a Duna-parti löszfalon termett szőlőből készült boraikat. Reméljük, hogy a jó kapcsolatunk még hosszú ideig működni fog. Ennek máris kézzel fogható bizonyítéka az augusztus 20-ra a Duna-parti rendezvényükre szóló meghívásuk.

Az előadások és a kötetlen beszélgetések révén sok új ismeretet szereztünk, amit a gyakorlatban is hasznosíthatunk. A konzultációk után került sor a termelők borainak bemutatására, kóstolására, majd ezt követően ezekről a jelenlévők elmondhatták a véleményüket. Ez a kedvenc programpont jó étvágyat adott az Ujvári László séf által bográcsban főzött sertéspörkölthöz. A vacsora után tovább folytatódott a beszélgetés és a jó hangulatot a MARTONKULT rendezte disco műsor is fokozta.

Foki Gábor

​​​​​​​​​​​​​​