arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

Ön itt áll: forummartini.martonvasar.hu

LÁTOGATÁS A KIRÁLYOK VÁROSÁBAN

A Martonvásári Kulturális Egyesületen belül működő Teleki Blanka Hölgyklub május 28–án kirándulást szervezett Székesfehérvárra, amely során délelőtt a Szent István Király Múzeum Csók István Képtárában  „Az ókori Kína Kincsei- Jáde császárok kora” című kiállítást tekintettük meg, délután pedig a Bory-várban tettünk vezetett sétát.

 „Az ókori Kína Kincsei- Jáde császárok kora” kiállítás anyagát három kínai intézmény szolgáltatta, és helyet kaptak benne többek közt a Sanghajból érkezett kerámiák, valamint a jádekőből és bronzból készült különböző tárgyak. 

A nagyon érdekes tárlatvezetés közben több témáról is hallgattunk részletes előadást: idegenek Kína határán, temetkezési szokások, túlvilághit, uralkodás és életmód, valamint a Han-kor sajátos jellegzetességeiről. Az ókori Kína kincsei résznél megtekintettük a mindennapi élet használati tárgyait, főként a főzéshez, tároláshoz, tálaláshoz használt kerámia és bronz edényeket. Érdekesek voltak a Han-korra jellemző lakk tárgyak, főleg az ovális füles csészék.  A csészék belsejét vörös lakkal festették, melyre középen fekete lakkal körvonalazva jellegzetes mintát vittek fel. 

Kínában nagy múltja és jelentősége van a jáde kőnek, nemcsak a legősibb civilizáció, amely ismeri, de elsőként kezdte használni rituális és politikai hatalmat tükröző tárgyként. Különösen szép tárgy a jáde kőből faragott fekvő párduc. A régészeti leletek azt mutatják, hogy a Han-dinasztia császárai jáde páncélba temetkeztek. 

A rendkívül érdekes, interaktív előadás után a Bory-várhoz indultunk. Meglepetésként ért bennünket, hogy a tárlatvezető hölgy Bory Jenő leszármazottja, dédunokája volt. A várat Bory Jenő szobrászművész, építészmérnök, a Budapesti Képzőművészeti Főiskola és a Budapesti Műszaki Egyetem tanára építette saját tervei és fantáziája alapján.

Az egykori szőlőterületből indulva 40 év áldozatos és szinte megszállott munkájának köszönhetően áll a jelenlegi „Örök Szerelem Vára”. Az épület romantikáját a művészien kialakított pihenő helyek, ápolt kertek, toronyszobák, festmények, szobrok mellett a Bory művészházaspár sírig tartó szerelme határozza meg. 

Megtudtuk, hogy Bory Jenő szívesen kísérletezett új anyagokkal, így a század elején forradalminak számító betonnal is, ennek köszönhetően számtalan szobrot készített ebből az anyagból. Felesége Komócsin Ilona festőművész volt, házasságukból 3 gyermek született. A vár ma is a család gondozásában áll, leszármazottai szeretettel, büszkén őrzik a mester emlékeit. 

A szép, tartalmas és élményekkel teli nap befejezéseként lehetőségünk volt még egy fagylalt mellett beszélgetni, egymás társaságát élvezni. 

A kínai kiállítás érdekességei, a Bory-vár látványa, szobrai, festményei, a kert szépsége felejthetetlen élményt nyújtottak mindannyiunk számára. 

Köszönet a kirándulás megálmodóinak, szervezőinek, továbbá a két idegenvezetőnek a színvonalas tárlatvezetésért, előadásért és a jó hangulatért.

Varga Béláné Éva

Szeidl Antalné Larissza