arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

Ön itt áll: forummartini.martonvasar.hu

Megszépült a Brunszvik Teréz Óvoda udvara

Vigyázni a Földre, a pedagógus számára egy misszió, amit már az óvodás korban el kell kezdeni. A gyermekek fejlődéséhez, fejlesztéséhez nagyban hozzájárul a szabadban eltöltött idő és játék, melyet az óvoda nagyméretű, ligetes udvara biztosít.

Jelenleg 10 csoporttal működünk, 247 kisgyerek jár óvodánkba, 36 felnőtt segíti mindennapjaikat.

Óvodánkban hosszú múltra tekint vissza a környezeti nevelés, ezen belül a környezet megismerése, tisztelete, védelme. Feladatunk, hogy a gyerekek életkoruknak megfelelő szinten, saját tevékenységeken keresztül, minél több tapasztalatot szerezzenek az őket körülvevő természeti és társadalmi környezetről. Megalapozódjon bennük a környezettudatosság, váljon természetes igénnyé a környezet védelme, a természet iránti érzékenység. Úgy gondoljuk, így nemcsak a növény- és állatvilág, hanem az emberek iránt is megértőbbek, elfogadóbbak lesznek. A gyerekekkel, szülőkkel közös ez a tevékenységünk. 

Nagyon szerencsések vagyunk, hiszen óvodánk épületéhez nagyméretű udvar tartozik. Az évek során már sziklakertet, magaságyást, illat ösvényt, mezítlábas ösvényt, önfenntartó kertet, bokrokból labirintust alakítottunk ki, továbbá gyümölcsfáink, komposztálónk,  és esővízgyűjtőnk is van. Udvarunk lehetőséget ad terveink, vágyaink megvalósításához. Az udvar kialakítása azért fontos, mert a gyerekek nem csak irányítottan végeznek tevékenységet, de a tudásukat felhasználva, önállóan is ismeretekhez jutnak, kísérleteznek, megfigyelnek, megfogalmaznak dolgokat.

Az óvoda dolgozói most újragondolták a 30 éve kialakított udvart. A lelkes szülők segítségével az elburjánzott, elszáradt bokrokat megtisztítottuk. Olyan növényeket ültettünk, amelyek jól bírják az árnyékot, és amelyeket a gyerekekkel közösen tudunk gondozni. Felhasználva az elkorhadt fákat süntanyát alakítottunk ki az óvoda bokros, árnyékos sarkában. Nagyon köszönjük, hogy a pedagógusok hívó szavára ilyen sok szülő, család csatlakozott hozzánk. Tudásukkal, munkájukkal, ötleteikkel segítve, hogy a gyermekek megújult, esztétikus, változatos környezetben játszva tanulhassanak.

Török Tünde

igazgatóhelyettes