arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

Ön itt áll: forummartini.martonvasar.hu

„...HOZZ RÁ VÍG ESZTENDŐT!...” a Százszorszép Táncegyüttes 45 éves jubileumi előadása

A Százszorszép Táncegyüttes Martonvásár és környékének fiataljait összefogó művészeti csoportosulás, mely 1979-ben alakult, és idén ünnepli 45 éves évfordulóját.  

Az együttes célja a Kárpát-medence kincses népi örökségének, kultúrájának mély megismerésén túl annak megőrzése és tovább éltetése jelen korunk színházi igényességével. A tánc közösségi lehetőség az alkotásra, melyben a népzene és a néptánc szeretete összeköti és feloldozza a „beavatottakat”. Idén, az ünnepi évadban együtt építjük tovább a 45 éve megkezdett népművészeti utat, a Százszorszép Táncegyüttes történetét.

Az idő elérkezett, vessünk számot, ünnepeljünk együtt a Brunszvik-Beethoven Kulturális Központban 2024. október 12-én. Szívügyünk a magyar kultúra, a Kárpát- medencei néphagyomány, ebből fakad életünk, ebből táplálkozik jövőnk.  

A tánc nyelvének elsajátítása hosszú folyamat, a hagyományos kultúrában organikusan nevelődnek bele a táncos közösségbe a fiatalok. Az emberek az élethosszig való tanulási folyamatban alkotják meg individuális táncukat. Ez az improvizált, természetes nyelv jó példa számunkra a színpadi térben, mely a jazz zenészekhez hasonlóan a legmagasabb felkészültséget feltételezi a táncos előadóktól. Ennek az „élő” alkotásnak a misztériumába tekintünk bele az előadás alatt. Formailag unikális, a világon egyedülálló a magyar néptánckultúra, amelyben megtalálhatóak a kör, sort, eszközös, férfi - női csoportos, páros és egyéni formák. A Kárpát- medence kulturális tekintetben egy kivételes találkozási hely, ahol sokféle etnikum együttéléséből fakadóan alakultak ki színes táncaink. Ennek a titkosan szövődő hagyománynak a gyökerei több ezer évre nyúlnak vissza. Eme kulturális örökségből táplálkozva mutatjuk be a 21. századi néptáncszínház nyelvén az előadást a szépség és harmónia jegyében. 

Műsorunk nem csupán egy tipikus retrospektív, az együttesünk múltját megidéző tabló, hanem a mai kor szellemében megálmodott színes, lendületes és fiatalos utazás a nézőkkel és Százszorszépes barátainkkal karöltve. A zenét többek között a híres Marton zenekar szolgáltatja, melynek rangja az autentikus népzene tolmácsolásában megkérdőjelezhetetlen. A kedves nézőknek az ünnepi összeállításunkban a tőlünk megszokott módon a Kárpát- medence folklór kincseiből válogatunk. A műsorban jelen lesznek adatközlő táncos barátaink is. Táncokat láthatnak majd többek között Méhkerékről, a Felső Tisza- vidékről, Kalocsáról, Szucságról, Magyarpalatkáról és Moldvából, továbbá szépséges dallamokat játszik a zenekar Mezőkölpényből és Búzából. 

Fellépnek a Martonvásári Művészeti Alapiskola növendékei, meghívott barátaink, és a Százszorszép Generációk, mely kapcsolódás nélkül nem lenne egységes jövőképünk Martonvásáron.  

Vendégként közreműködik: a Marton zenekar, Patyi Zoltán és a Kovács zenekar Méhkerékről, a Méhkerék Hagyományaiért és Kultúrájáért Egyesület táncosai, kedves adatközlő táncos példaképünk és barátunk Újvári Samuné Szép Anna, avagy „Panni” néni Szucságról, továbbá a Százszorszép Táncegyüttes
és a Generációk életéhez kapcsolódó művészek, pedagógusok.

Legyen ez egy igazi közösségi örömünnep, azt kívánjuk legyen a néptánc és népzene élménye mindenkié! Az előadás után jöjjenek el a Százszorszép Táncházunkba, ahol együtt mulathatunk!Szólót énekel: Tóth Szonja

Jelmez és viselet felelős: Zsuráfszkyné Szabó Judit

Tánckarvezetők: Kovács Emese és Turú András

Művészeti vezetők, koreográfusok: Zsuráfszkyné Szabó Judit és ifj. Zsuráfszky Zoltán

Rendező - koreográfus: a Harangozó Gyula- díjas ifj. Zsuráfszky Zoltán

Támogatók: Martonvásár Város Önkormányzata, Brunszvik-Beethoven Kulturális Központ,

Martonvásári Művészeti Alapiskola, Százszorszép Alapítvány, Csoóri Sándor Alap

Az előadás helyszíne és időpontjai: 

Brunszvik-Beethoven Kulturális Központ 

2024. október 12. (szombat), 13.00 óra és 18.00 óra

 

Ifj. Zsuráfszky Zoltán

​​​​​​​