Könnyítsük meg a locsolást házi készítésű ollával
Az év elején érdemes újragondolni kiskerti gyakorlatainkat, különösen a klímaváltozás tükrében. Az egyre forróbb nyarak és gyakori aszályos időszakok miatt hatékonyabb vízgazdálkodásra van szükség, miközben megőrizzük kertünk egészségét és szépségét.
A vízmegtakarítás praktikus eszköze az olla, egy magas agyagedény, melyet a talajba ásunk. Az ollák vízzel feltöltve lassan, a növények igényeihez igazodva szivárogtatják ki a nedvességet a talajba. Ez a módszer különösen hatékony magaságyásokban vagy újonnan telepített fák és cserjék környezetében. Az olla házilag is könnyen elkészíthető és jelentősen olcsóbb interneten vásárolt társainál. Ehhez mindössze két, legalább 25 cm magas terrakotta cserépre van szükségünk, de minél nagyobbak cserepeink, annál több vizet tölthetünk majd az ollába. Az alulra kerülő cserép alján található lyukat zárjuk le, akár egy műanyag kupak és egy kis szilikon segítségével. A két cserepet szájuknál szembefordítva, toronyszerűen ragasszuk össze szilikon ragasztóval, majd hagyjuk száradni 24 órát, és újdonsült ollánk készen is áll a bevetésre! Az elkészült ollát ássuk be a magaságyás vagy a kiskert talajába úgy, hogy csak a lyukkal rendelkező cserép teteje lógjon ki, és az olla oldalát is teljesen fedje a föld. Az ollát ezután ezen a felső nyíláson át töltsük fel vízzel, és a tetején lévő lyukat zárjuk le: akár egy kis ágat is használhatunk erre a célra. A porózus agyagedény szép fokozatosan adja le a nedvességet a mellette lévő talajba, és hosszú távon jelentős mennyiségű locsolóvizet takarít meg, mivel minimalizálja a párolgást és közvetlenül a növények gyökeréhez juttatja el az éltető folyadékot. Bár nyaraink forrók, ezzel a környezetbarát praktikával nem kell lemondanunk a buja kertről, és a friss zöldségek élvezetéről!
Menyhárt Otilia