arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

Ön itt áll: forummartini.martonvasar.hu

Jubileumi Borút találkozó

Jubileumi Borút találkozó

A Martonvásári Kertbarát Egyesület tagjai július 18-án a BBK színháztermében tartották az immár XX. alkalommal szervezett Borút találkozót.

Az egyesület hölgy tagjai az általuk sütött finomságokkal, terített asztalokkal várták az érkezőket.

Az évfordulóra mintegy 56 fő jött össze, sőt Bölcskéről és Tordasról is érkeztek kertbarátok. Tessely Zoltán országgyűlési képviselő is megtisztelte az eseményt,  de sajnos nem tudott annak végéig maradni.

Szeidl Larissza, az egyesület új elnöke köszöntötte a résztvevőket és ismertette a programot, majd Varga Béláné,  Aranyosi Ervin: A bor születése  című versének szavalásával kedveskedett a jelenlévőknek.

Foki Gábor röviden ismertette a 78. születésnapját betöltő Dr. Janky Ferenc szakmai életútját és az egyesületben végzett több évtizedes, pótolhatatlan munkáját, amit nem lehet elégszer megköszönni. 

Győrffy Géza borász vetítettképes előadását hallgattuk „A szárazság hatása a szőlőre és borra” címmel, amelyből megtudtuk, hogy az éves csapadék mennyisége még nem aggasztó, de az egyenetlen időbeli eloszlása már igen. Az utóbbi években júliusban és augusztusban esik a legkevesebb csapadék, amikor a szőlő leginkább igényelné. A vízhiány és a magas hőmérséklet miatt a szőlő veszít a savtartalmából, ezért magas lesz a cukortartalma, ezáltal gyorsan öregszik a szőlő és a korai fajtákat már július végén le kell szüretelni. Hangsúlyozta, hogy a locsolás lenne a megoldás, de ez már pénz és vízmennyiség kérdése is. Másodlagos, jóval olcsóbb megoldás lehet a talajtakaró megtartása, illetve a szakszerű mulcstakarás alkalmazása.

Vabrik Ákos kajászói szőlőbirtokon gazdálkodó borász előadásának első részében az Etyek- Budai borvidéket mutatta be. Beszélt arról, hogy már az Árpád-ház idejében szőlőt termesztettek a jó, mésztartalmú talajon. A kajászói völgy titka az Ős- Duna hordalékának és a szakértő borászoknak köszönhető, így  a chardonnay, szürkebarát és zöld veltelini fajtákból készítik az eredetvédett etyeki pezsgőt, betartva a szigorú technológiát és a 24 hónapos palackos érlelést.

Előadásának második részében bemutatta a fiatal borászok egyesületét, a 2009- ben alapított JUNI BORT. Jelenleg 24 taggal működő egyesület célja, hogy a hagyományokra és a modern technológiára alapozva dolgozzanak a magyar bor minőségén és hírnevén.

Az előadások után a bortermelők bemutatták boraikat, amiket a résztvevők érdeklődéssel kóstolgattak és véleményeztek. A jó borok meghozták az étvágyat a bográcsban főzött pusztapörkölthöz, ami az új alelnökünk,  Szilasi József szakértelmét dicsérte.

Vacsora után után addig folyt a jó hangulatú beszélgetés, amíg a lemenő nap hazakísérte a résztvevőket, abban a reményben, hogy jövőre találkozunk a XXI. Borúton.

Foki Gábor beszámolója